Jarmo Virmavirta

Tuliko HS sanoneeksi mitä ajattelee?

 

Kyllä nyt täytyy sanoa, että perjantain Hesaria lukiessa meinasin tuolilta pudota. Se ei johtunut tapaus Wallinista, mutta kylläkin sitä käsittelevän jutun yksityiskohdasta: "Wallin perusteli tasavallan presidentti Sauli Niinistölle (kok) ...

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö (kok) ??? Ei ihme jos joku mielensä pahoittaisi.

 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pyysi valituksi tultuaan eroa kokoomuksen jäsenyydestä ja se hänelle myönnettiin. Näinhän on tapana ollut ennenkin. Tätä elettä on kunnioitettu ja puoluetunnus on poistettu nimen perästä. Tasavallan presidentti on koko kansan presidentti, mitä valtiosääntömme kuuluvan konservatiivisen tradition mukaan irtaantumisella puolueesta on haluttu korostaa. Hänen tehtävänsä on vaalia kansakunnan kokonaisuutta.

 

Tämä presidentin tehtävä on entistäkin tärkeämpää. Sen merkitys ei ole vähentynyt, vaan kasvanut. Poliittiset olot ovat muuten sellaiset, että hallitus joutuu keskittymään muihin asioihin, ennen muuta markkinoiden luomiin ulkoisiin uhkiin. Siinä missä ennen uhka oli sosialismi torjutaan nyt markkinoita ja markkinamiehiä loitommalle yhteisen kakun ympäriltä. Menestys ei tosin ole ollut kehuttava, globaali markkinatalous on hyvää vauhtia tekemässä sen, mihin sosialismi ei kyennyt. Eli tuhoamassa yhteisvastuun. Torjuntatyössä tärkein kellonsoittaja on tasavallan presidentti ja hänen asemansa koko kansan presidenttinä.

 

Totta kai ymmärrän, että kyseessä on lipsahdus, jota lehti varmaan pahoittelee. Yllätys olisi jos peräti pyytäisi anteeksi. Hyvä jos niin tekee. Mutta suuresti ihmettelen, kuinka sellainen lipsahdus voi mennä läpi koko lehden koneiston? Kauhea kiirekään ei näytä olleen, kysymys ei ole mistään viime hetken uutisesta. Kertooko se jonkun pinttymän politiikan toimittajien asenteissa? Voi olla, ajattelun syvyys ei välttämättä ole uutistoimittajan ensimmäisiä hyveitä, vaikkakin arkistojen käytön helppous pakottaa entistä paremmin perehtymään taustoihin. Mutta vanha totuus on, että pitäisi ajatella mitä sanoo, ettei sano, mitä ajattelee. Pätee se kirjoittamiseenkin.

 

Jarmo Virmavirta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Kuvastaa ajan henkeä hyvin, nykyisin ammattitaitoa ei arvosteta vaan kaiken perustana on halpa hinta.
Oletteko huomanneet kuinka esim. TV:ssä saattaa pyöriä mainoksia tapahtumista tai ohjelmista jotka ovat jo menneet ? Eikö kukaan ole kiinnostunut enään kokonaisuuksista vai vaivaako meitä kaikki "mä olen vaan töissä täällä" ideologia.

Kalle Kuusivuori

Kuka katsoo televisiota? Koska, internet.

Jukka Johansson

Minä katson televisiota. Meillä on niitä kaksin kappalein, koska ohjelmamieltymykset poikkeavat hieman toisistaan.

Kalle Kuusivuori

Hesari on aina vallan puolella, oppositiota vastaan. Tämä on vain vaatimaton freudilainen lipsahdus, joka kertoo missä TODELLA mennään.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

No entisen presidentinkin nimitykset ja valinnat korreloivat geneettisen xx-kromosomien valinnan, eli naisten ja SDP-puoluejäsenyyyden kanssa oli sitten itse jäsen tai ei. Kekkosesta alkaen ja muista nyt puhumattakaan. Ei gepardi pääse läiskistään edes tiskiharjalla.

Jouko Koskinen

Se on varsin ymmärrettävä jatkumo hesarilta; Kallio (ml) Ryti (nsdap) Paasikivi (kok) - Kekkonen (kgb) - Koiviso (fbi) Halonen (NKVD) --- Mikael Pentikäinen (vas) on tosin niin pikkutekijä että vähempikin riittää; (r).

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

On taidettu lukea liikaa lehtiä Kekkosen ja Neuvostoliiton aikaan, ja "rivien välistä" -lukeminen ja symbolisten viittausten etsiminen on jäänyt alitajuiseksi automatisoituneeksi tavaksi.

Erik Johansson

Ei tasavallan presidentti ole henkisesti muiden kuin niiden presidentti jotka häntä äänestivät. Muodollisesti hän on yksi virkamies muiden virkamiesten joukossa tarkoin määrättyine toimivaltuuksineen.

Miksi olisikaan? Hän on puhtaasti poliittinen instituutio. Myytti puolueiden yläpuolella tai ulkopuolella olevasta "maan isästä" on pelkkää verhottua monarkian kaipuuta.

Emme me tasavallan kansalaiset mitään myyttisiä maanisiä päämme päällä suvaitse.

Ne meistä jotka maan isää kaipaavat, kaipaavat poliittista voimatekijää, joka pitäisi kaipailijoiden poliittiset vastustajat kurissa.

Jouko Koskinen

Ja höpön köppöä löpö - kyllä maassa
pitää olla joku joka uskaltaa sanoa:

" EIHÄN KEISARILLA OLE VAATTEITA"

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Helsingin Sanomat teki juuri sen, mitä kunnon työtä tekevä paljastava journalismi tekee. Lehti kertoi presidentti Sauli Niinistön puoluekannan, joka on Kokoomus. Ja hyvä niin. Me tavalliset tallaajat olemme tietäneet tämän koko ajan. Nyt sille tuli vahvistus mahdollisimman korkealta tasolta eli Suomen viralliselta lehdeltä.

Niinistön ohella, kuten me kaikki tiedämme, ovat niin sanotut sitoutumattomat virkamiehet kautta koko Suomen Kokoomuslaisia.

Toimituksen poiminnat