Jarmo Virmavirta

Mieluummin raamattu kuin konepistooli

Alkavalla viikolla hallitus päättänee suomalaisen joukko-osaston lähettämisestä selvittämään Keski-Afrikan kriisiä. Ryhmän suunniteltu pieni koko kertoo siitä, ettei hallituskaan oikein käsitä, miksi sinne pitää mennä. Mutta mentävä on. Kamalla, jos Suomi puuttuisi  joukosta.

Valittu on ns. helpoimman riesan tie. Yhteisvastuu toteutuu: Olemme mukana siinä kuin kun muutkin. Jopa oppositiojohtaja Timo Soini on eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana tuntee olevansa sidottu tähän yleiseen ajatteluun. Helposti on EU-kriittisyys ostettu. Enää ei kukaan muista, ettei turvaneuvoston jäsenyyttä tavoiteltaessa ollut mitään hyötyä siitä, että kaikessa oli missä muutkin oli oltu mukana. Olisiko sittenkin pitänyt erottua joukosta?

Valitettavasti tässä heijastuu Suomen yleinen ulkopoliittinen tavoitteettomuus. Juostaan joukon jatkona kuin nykyiset kestävyysjuoksijamme. Sama oli asetelma, kun harkittiin joukkojen lähettämistä Afganistaniin. Realismi, jota jotkut venäläiset  yrittivät opettaa suomalaisille, työnnettiin syrjään. Harri Holkeri on yhdessä kolumnissaan kertonut keskusteluistaan Afganistanista Viktor Vladimirovin kanssa. Terrorismin vastaiseen sotaan osallistumisen saldo on nyt arvioitavissa.

Keski-Afrikan operaatioon osallistuessa toivoisin mietittävän yhteisvastuun perusteita hiukan laajemminkin. Ei se voi olla niin, että mukana kaikessa, mistä sakki päättää.

1) Ensinnäkin Afrikassa ratkotaan ranskalaisen siirtomaahallinnon seurauksia. Ranska on kolmisen sataa vuotta riistänyt Afrikan rikkauksia, mutta yhteiskuntia se ei ole saanut toimimaan. Nyt kun on viimeistä seuraava hetki johonkin ratkaisuun Ranska haluaa EU:n kautta pesänselvityksen maksajiksi muutkin EU:n jäsenvaltiot. Sellaista on suurvallan yhteisvastuu. Onhan meilläkin siitä pitkää kokemusta, idästä ja lännestä.  

2) Toinen seikka on, että jokaisella EU:n jäsenvaltiolla tulee olla oikeus harkita, mihin sen rahkeet riittävät. Sotilaallinen operointi ei ole unionin ydinaluetta.  Kaikkeen ei voi osallistua, pitää valita. Keski-Afrikan oloihin suomalaisten sotilaallinen osaaminen taitaa olla niukan puoleista. Meillä on kuitenkin Afrikan oloista toisenlaista kokemusta, joka on parempaa: Namibian itsenäistyminen 1980-luvun lopulla. Edellytyksiä sille olivat luoneet suomalaiset lähetystyöntekijät vuosikymmeniä.  Lähetystoiminta nosti eturiviin osaavia ihmisiä niin, että Namibian itsenäisyyttä oli toteuttamassa useampikin suomen kieltä osaava poliitikko. Ja lopuksi itsenäisyyden toteuttamisessa Martti Ahtisaaren panos neuvottelijana oli tärkeä, ehkä ratkaiseva. Olisiko meillä kanttia siis sanoa, että osaamme nämä asiat paremmin ilman aseita kuin ase kädessä. 

3) Ja kolmas sana on realismi. Ihmettelen jos Suomen hallituksessa on yksikin ministeri, joka uskoo EU:n sotilasoperaation tuovan rauhan. Pikemmin se sekoittaa tilannetta entisestään. Näillä operaatioilla on taipumus pitkittyä vuosiksi tai vuosikymmeniksi ilman kummempia tuloksia. Afganistanistakin saatu hyöty taisi olla Osama Bin Ladenin kuolema, joka sekään ei tapahtunut Afganistanissa. Nyt kun joukot alkavat vetäytyä, joutuvat unikonviljelijät miettimään uudelleen, kenet saisivat turvaamaan rauhan viljelmilleen. Se on karua realismia, mutta realismia kuitenkin.

Siis: Toivon, että suomalaiset liikkuisivat Afrikassa oman perinteensä jäljillä, enemmän rauhan kuin sodan asialla. Hallitukselta toivoisin historian tajua ja realismia.

Jarmo Virmavirta

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tää on tätä: Suomi on mukana "kaikissa ytimissä", kohta jopa Afrikan. Sen jälkeen kun miinalaiva Pohjanmaa karvahattuisine matruuseineen purjehti Intian valtamerelle upottamaan rosvojen ruuhen, en ole näitä operaatioita jaksanut edes ihmetellä. Se on kai jonkinlainen sisäinen pakko tänä stubbistisen politiikan aikakautena.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Hei, en löydä tästä mainitsemaasi uutista mistään. Olisiko teillä kenties uutispätkää laittaa linkkinä! Kiitos

pekka numminen

"Suomi voi lähettää Keski-Afrikan tasavaltaan korkeintaan parikymmentä sotilasta, sanoo ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd).

EU-maiden ulkoministerit sopivat tänään maanantaina Brysselissä, että jäsenmaat alkavat valmistella kriisinhallintaoperaatiota sisällissodan partaalla horjuvassa maassa. Operaation kestoksi on kaavailtu puolta vuotta.

"Suomen osalta mahdollinen osallistuminen on vielä avoin. - - Olisiko kyseessä muutamien esikuntaupseerien lähettäminen vai olisiko se kenties parinkymmenen hengen osasto jotain erityistehtävää varten", Tuomioja sanoi Brysselissä."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1390190120966

En ole tietoinen onko päätös joukoista tehty tämän jälkeen (20.1.2014).

pekka numminen

Jospa verrataan toiseen sisäiseen kriisiin samalla alueella:

"Ruandan kansanmurha on vuonna 1994 Ruandassa tapahtunut joukkomurha, jossa joukko äärihuturyhmiä, muun muassa Interahamwe (tai Interhamwe), tappoi sadan päivän aikana noin 800 000 tutsia ja maltillista hutua." /wiki

Ruandan kansanmurha ei ehkä olisi ollut estettävissä, mutta ainakin tämän historian ehkä suurimman joukkomurhan 8.000/päivä uhrilukua olisi voitu rajoittaa ulkovaltojen puuttumisella.

Ruandasa ei ollut kyse uskonnollisesta sisällissodasta, vaan heimojen (erilainen ulkonäkö ja eri geenit?) välinen valtataistelu. Voi olla ettei hutu-tutsi jako ole niin mahdoton yhdistää, että maltilliset ryhmät onnistuvat pitämään maan yhdessä.

Keski-Afrikan tasavallassa on uskonnollinen sisällissota. Sisällissota on paljolti Nigerin ja Sudanin sisällissotien kaltainen, siis muslimit ja muslimi-arabit vastaan kristityt, animistit ja uskottomat.

Sisällissodan uskonnollista perustetta ei ole millään haluttu tunnustaa ja uutisissa meille valehdellaan ja selitellään kaikkea roskaa. On totta, ettei uskonto (islam vs. muut) ole ainoa tai ehkä edes sodan puhkeamisen syy - se on silti selkein jakolinja kahden osapuolen välillä. Seleka (muslimikapinalliset jotka nostivat ensimmäisen muslimipresidentin valtaan) vastaan anti-Balaka (muslimivaltaa vastaan kapinoiva kristitty asejoukkio).

Keski-Afrikan tasavallan muslimit pyrkivät pohjoiseen ja Tsadiin pakenee Tsadista muuttaneita arabi-muslimeja. Kristittyjä on paennut maan sisällä esimerkiksi lentokentän pakolaisleirille.

Tällä hetkellä vaikuttaisi siltä että anti-balaka (kristityt) onnistuvat etnisesti tyhjentämään eteläisen Keski-Afrikan tasavallan muslimeista. Salaka ja muut islamilaiset aseistautuneet ryhmät pyrkivät vastaavasti etnisesti puhdistamaan pohjoisia alueita ei-muslimeista.

Mikäli Keski-Afrikan tasavallan etnisyydet eheytyvät omille alueilleen (muslimit - muut), niin ainoaksi vaihtoehdoksi jää maan jakaminen á la Sudan. Toisaalta tämä lienee myös ainoa rauhan tarjoava vaihtoehto.

Mikäli yritetään samaa ratkaisua kuin Nigerissä (ei hyväksytä maan jakoa uskontojen mukaan mitä muslimikapinalliset vaativat), eli pyritään pitämään maa yhtenäisenä, niin kannattaisi miettiä ja tutkia miten tämä on onnistunut Nigerissä.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Jep. Sota-alueille ei tarvitse mennä, mutta halutessamme voimme olla ehkäisemässä uusien konfliktien syntyä. Erityisesti naisten kouluttaminen on tehokas tapa potkia yhteiskunnallista kehitystä eteenpäin ja samalla helpottaa väkiluvun kasvuun liittyviä ongelmia. Koulutus ja eettiset investoinnit maiden teollisuuteen voivat olla meidän tapamme toimia. Parhaimmillaan voimme jopa tehdä tiliä onnistuneilla sijoituksilla.

Koulutukseen ei tosin pitäisi tietenkään liittyä Raamattu millään tavalla - ellei nyt kirjallisuushistorian katsauksessa sivumainintana. Maailmalla on riittävästi esimerkkejä siitä, kuinka kivikautisen yhteiskunnan käännyttäminen kristityiksi saa aikaan kunnon noitavainot.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Hei, en löydä tästä mainitsemaasi uutista mistään. Olisiko teillä kenties uutispätkää laittaa linkkinä! Kiitos

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... hallitus päättänee suomalaisen joukko-osaston lähettämisestä --- Ryhmän suunniteltu pieni koko..."

Muoto "päättänee" sekä sana "suunniteltu" viittaavat siihen, että asiaa ei vielä ole uutisena olemassa. Toisaalta Virmavirran vahva mediatausta saa minut vakuuttuneeksi, että bloggaaja tietää mistä kirjoittaa.

Ei voi olla kovin monen päivän asia, kun spekulointi joko kumoutuu tai saa vahvistuksen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässä linkki HS:n uutiseen tammikuulta 2014:

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1389938740511

"Suomi tutkii mahdollisuutta lähettää Keski-Afrikan tasavaltaan muutamasta upseerista muutamaan kymmeneen sotilasta, ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi".

Asioista usein erittäin hyvin perillä oleva Jarmo Virmavirta kirjoittaa siis, että tällä viikolla hallitus sitten päättänee suomalaisen joukko-osaston lähettämisestä selvittämään Keski-Afrikan kriisiä.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Miksei kukaan sano suoraan vähän stubbia mukaillen näistä lumeoperaatioista VM... Nukuttaako paremmin vai onko öljyä riittävästi laineilla, jolloin voidaan siirtyä seuraavaan paskaläpeen? Kuva Etelä-Sudanin neuvottelijoista (se jossa yhdellä heebolla unohtunut Stetson päähän sisätiloissa) todistaa evoluution lakeja, isokokoisia alfauroksia omissa klaaneissaan rupattelemassa, liekö irtoaisi paalua hyvää tarkoittavilta qweeloilta. Olisi taas paljon kiinteistöjä markkinoilla niin Lontoossa kuin Pariisissakin, taantuman takia nopat kaupat ja pentueet pitäisi saada turvaan puskissa kyttääviltä wannabe-alfoilta.
Olisi tuossa lähempänä urhea Ukraina, jota totta helvetissä pitäisi tukea. Kun olympiatuli sammuu, starttimoottorit käynnistyvät ja me vain Haaviston lailla yrytämme istuttaa tytöt imaginaariselle koulun penkille VM... tule takaisin, puolisosi kaipaa huolenpitoa jonkin lehden (tarkastamaton tieto)mukaan. Geopoliittisesti Länsi-Ukraina saattaa olla kohta matkailubuumin kärjessä vähän samalla tavalla kuin Pohjanmaa meilläkin 1945 veneilykauden ollen hädintuskin avattuna.

Matti Koivisto

Minulta jäi kyllä huomaamatta, minkä ratkaisun Raamattu asiaan toisi?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Koko Afrikan perusongelma on, että nykyiset rajat on vedetty siirtomaakaudella, ja ne ovat tarkoitetut palvelemaan siirtomaahallintoa. Uudet rajat etnisten asuma-alueiden mukaisesti poistaisi 90 % Afrikan ongelmista.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ei,Heyno, poistaisi. Heimot ennen siirtomaaherroja Afrikassa keskenään taistelivat ja hävinneet myytiin muille maille orjiksi.
Rajariidat/kysymykset kytee kauan, kuten Suomenkin ja venäjän välillä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mai point eksääktli: rajariidat on hieman ei asia kuin sisällissota.

Juhani Putkinen

Mielestäni Suomen pitää pysyä poissa Afrikasta. Ei yhtään sotilastamme sinne - ei missään tarkoituksessa. Kehitysapukin Afrikkaan on erittäin kyseenalaista. Parasta olisi kun sekin lopetettaisiin.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

On meilläkin kuntaliitosriitamme. Pitäisikö jonkun väliafrikan "tasavallan" tulla ne ratkaisemaan?

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Erittäin hyvä kirjoitus. Hatun nosto. Tuo, että Suomella on yleinen ulkopoliittinen tavoitteettomuus niin tulee jotenkin mieleen nuo Häkämiehen sanat "Venäjä, Venäjä Venäjä". Suomen todella pitäisi olla joka suhteessa rauhan rakentajamaa ei sotiin osallistuja eikä provosoija. Ei meillä ole minkäänlaista tarvetta osallistua suurvaltojen ja siirtomaaherrojen sotiin.

Käyttäjän JormaLehmonen kuva
Jorma Lehmonen

Taas vain rahanmenoa tiedossa. Mikä maailmanpoliisi nyt meidän pitäisi olla. Antaa nyt vain ranskiksien hoidella sotkunsa ihan ite.

Kyllä nämä tuomiojat ja haloset ja ahtisaaret ovat tarpeeksi rahaa sinne Afrikkaan jo lykänneet. Pitkässä juoksussa varmasti suurempi jono markkoja ja euroja kuin kaksikko jurpilainen ja käteinen ovat tuonne Kreikkaan syytäneet (ja saivathan ne nuo takkutuksetkin sieltä Kreikasta.)

Antaa vain kirkon hoidella ne pelastustyöt siellä afrikassa.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jarmo Virmavirta kirjoitti:
"Lähetystoiminta nosti eturiviin osaavia ihmisiä niin, että Namibian itsenäisyyttä oli toteuttamassa useampikin suomen kieltä osaava poliitikko. Ja lopuksi itsenäisyyden toteuttamisessa Martti Ahtisaaren panos neuvottelijana oli tärkeä, ehkä ratkaiseva. Olisiko meillä kanttia siis sanoa, että osaamme nämä asiat paremmin ilman aseita kuin ase kädessä."

Tämä kirjoitus tarjoaa tuoreita ja harkitsemaan haastavia näkökulmia. On erikoista, että ulkoministeri, rauhanaktivisti Erkki Tuomioja on valmis lähettämään suomalaisia sotilaita Afrikkaan, kun sen sijaan Jarmo Virmavirta suosittelee rauhanneuvotteluja.

Ymmärtääkseni Virmavirta kirjoittaa lähetystyöstä nimenomaan sivistyksen ja rauhan sanoman, ei välttämättä minkään erityisen uskonnon, levittämisenä. Sellaiselle pohjalle Martti Ahtisaaren oli sitten mahdollista rakentaa suunnitelma Namibian itsenäistämiseksi.

Afganistan sopii hyväksi esimerkiksi siitä, että vuosikymmeniä jatkuneet suurvaltojen sotatoimet eivät tuo rauhaa ja järjestystä. Kun kansainväliset joukot pian ilmeisesti lähtevät Afganistanista, tuhot ovat valtavat ja maan asiat entistä pahemmin sekaisin. Ja sisällissota jatkuu. Yhtä surkea on tilanne Irakissa, Libyassa... Sivistystä olisi tarvittu sielläkin eikä aseita.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Maailmaa, eikä eurooppaa voi kutsua rauhan projektiksi.

Taistelu on taistelua, ei rauhaa. Puolustautua tulisi vain omalla maalla.

Sitä emme kuitenkaan tee, annoimme talouden ja muunkin toisten päätettäväksi.

Joten pakko kai se ajaa, nytkin.

Massan mukana ajatellaan kaikkien yhteistä hyvää, pienet ihmiset ja maat ovat toisarvoisia.

link
http://www.youtube.com/watch?v=4JlkGCI_SzA

Toimituksen poiminnat