Jarmo Virmavirta

Pääministerin tärkeä puheenvuoro

Eduskunnan käymästä fennovoimakeskustelusta muodostui aihettaan merkityksellisempi, koska sekä elinkeinoministeri Vapaavuori että pääministeri Stubb palauttivat Suomen EU-vetoista ulkopolitiikkaa realistiselle Paasikiven linjalle. Se on tärkeää siksi, että hallituksen johtama EU-politiikka on ajoin näyttänyt siltä, että Suomen oma ulkopolitiikka on loppu. Pitkälti se onkin ollut vain tasavallan presidentin varassa. Uutta on ulkopoliittinen oppositio, jolle ydinvoimakin kelpaa astaloksi keskustelussa Suomen suhteesta Venäjään.

*

Erityisen tärkeä eduskunnan keskustelussa oli pääministerin puheenvuoro, jossa hän hyvin selkeästi varoitti russofobiasta, Venäjän pelosta. Sehän on levinnyt ennen muuta median nostaessa esiin milloin milläkin skandaalinkäryisellä jutulla Venäjää epäluotettavana ja epävarmana valtiona. Median oma harkinta ja lähdekritiikki tässä yhteydessä on harvinaisen heikkoa, vaikka asian pitäisi olla aivan päin vastoin. Media on yhä noussut yhä enemmän päätöksentekijän asemaan juuri ulkopoliittisissa kysymyksissä.

Median vaikutusvallan ydin on siinä, että vain aniharva poliitikko uskaltaa nousta mediaa vastaan, sanoipa se mitä tahansa. Edustajapaikastaan huolestuneet kansanedustajat ajattelevat ensiksi näkyvyyttään mediassa ja vasta sitten äänestäjiä. Natoon ei ole uskallettu suhtautua kriittisesti, kun melkein koko media on Suomen Nato-jäsenyyden kannalla. Nyt vaaliaseeksi on tulossa russofobia, kun Nato on menettänyt ainakin uutuusarvoaan. Se on pahempi vaihtoehto. Suomen ja Naton suhde on kuitenkin asia-argumentoinnin ja järjen asia.  Russofobiassa pelataan pelkästään tunteilla.

Pääministeri Stubb keskittyi puheenvuorossaan nimenomaan ulkopoliittiseen ulottuvuuteen. Ensiksi hän muistutti, että Suomi on, on ollut ja tulee olemaan Venäjän naapuri. Nato-friikiksi tuntuneen pääministerin suussa sekin kuulosti radikaalilta. Toiseksi paitsi Suomella myös EU:lla on Venäjän kanssa vahva riippuvuussuhde energiapolitiikassa. Se ei ole yksipuolinen suhde, vaan vaikuttaa sekä Venäjään että sen läntisiin kumppaneihin. Eduskuntakeskustelusta päätelleen se oli monelle kansanedustajalle uusi tieto. Ja kolmanneksi Fennovoima toimii Suomessa Suomen lakien mukaan, vaikka sen yksi osakas onkin venäläinen Rosatom. Järkipuhetta sekin. Toinen asia on, meneekö viesti perille vai ei.

*

"Eniten keskustelussa häiritsee asenteellisuus, russofobia", sanoi pääministeri. Fennovoimalla yritetään pääministerinkin mukaan lietsoa Venäjän pelkoa. Sanat oli osoitettu kansanedustajille, mutta varmaan mielessä oli myös median lööpit. Samana päivänä ne käsittelevät yhtä maapalstaa Ahvenanmaalla. Sillä on oma mielenkiintoinen historiansa, mutta ydinaseiden ohjusasemaksi siitä ei ole. Tiedän, koska olen käynyt siellä.

Pääministeri Stubbin puheenvuoro toi mieleen Suomen ja Venäjän suhteiden pitkää historiaa. Kekkonen  varoitti neulanpistoista. Stubbin varhainen edeltäjä, kokoomuksen puheenjohtajanakin, J.K. Paasikivi puolestaan puhui samaa asiaa suorasukaisemmin sanoin puhuen ulkopoliittisesti harvinaisen lahjattomasta Suomen kansasta ja joskus kansan edustajistakin. Talvisotaa hän kutsui Erkon sodaksi.  Luultavasti Paasikivi sovittaisi sanojaan tänään hiukan toisin, sillä juuri Suomen kansa on jääräpäisesti kieltäytynyt lipeämästä Paasikiven linjalta, vaikka lähes koko media sitä vaatii. Lehdistöstä Paasikivellä oli kyllä vielä lohduttomampi käsitys. Hänestä politiikalla jouduttiin korjaamaan niitä ikkunoita, joita lehdistö rikkoo.

Joku sanoi, että jo on aikoihin eletty, kun Nato-mielinen pääministeri varoittaa russofobiasta. So what? Sehän kertoo juuri siitä, että jo on aikoihin eletty.  Stubbin sanat on kaikki aihe tulkita myös yritykseksi pelastaa jotakin Suomen ulkopolitiikasta, josta aiheellisesti on kysytty, onko sitä. Ainakin se oli kädenojennus presidentille, joka on yrittänyt pitää ulkopolitiikallamme edes jonkinlaisen roolin. Toiseksi pääministerin puhe muistutti siitä, että EU- oloissakin jonkinlainen ulkopoliittinen konsensus on tarpeen. Ainakin sen verran, että maailmalla tiedettäisiin, mitä Suomen ulkopolitiikka oikein on. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Paasikivi puuttui lehtien pääkirjoituksiin ripittämällä päätoimittajia. Hän pyrki kieltämään kokonaan Neuvostoliiton vastaisen "agitation." Tänä päivänä tuo ei olisi enää Suomessa mahdollista. Eikä se ole mahdollista edes Venäjällä, vaikka Putinin hallinto kaikin voimin sensuuriin pyrkiikin.

On mediassa tänä päivänä vanhaa kunnon russofiilistäkin tietoa, etenkin Yleisradiossa. Kuvaavaa on, että Ukrainan uutiset tehdään Moskovan kirjeenvaihtajan firaabelihommina.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

"On mediassa tänä päivänä vanhaa kunnon russofiilistäkin tietoa, etenkin Yleisradiossa."
Juuri siksi katsonkin YLEn uutisia muiden kanavien lisäksi.
YLE on muuten aika vaisu jos katsoo Kreikkalaisia kanavia.
Etelä europpa eroaa huomattavasti amerikkakeskeisistä pohjoismaista.
Ruotsittunut Ruotsi tekee neutraalina kaiken mitä amerikkalaiset pyytävät eikä Suomikaan niin suomettunut ole.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Tuon suuntaista ja tasoista "Konsensusta" te ette ole enää saamassa - voimakeinot tuskin lienee realistinen ajatus taikka tavoite.

Euroopan Parlamentti, jonka Euroopan kansat ovat juuri valinneet demokraattisesti järjestetyissä vaaleissa, kehotti peruuttamaan energia-alan hankkeet Venäjän kanssa. Tästä voisi pitkällä aikavälillä syntyä konsensus Euroopan kansojen kesken.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olen pitkälti samaa mieltä Virmanvirran kanssa.

Tuon eduskuntapuheen lisäksi kiinnittäisin huomiota, että
pääministeri Stubb tapasi viikon sisällä Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Ranskan presidentti François Hollanden sekä Britannian pääministeri David Cameronin.

Tuota voi sanoa sanan varsinaisessa merkityksessä valtiomiestason toiminnaksi. Opposition pääministerin tarkoitushalkuinen syyttely viikko sitten eduskunnan kyselytunnilla noihin tapaamisiin liittyen oli
hämmentämässä Suomen ulkopolitiikan johtamista.

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Onkohan Aleksi nyt Angelan, Françoisin ja Davidin fb-kaveri?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Niin, onhan sekin toki jotain kun pääministeri käyttää puheenvuoron, jossa hän ei osoittaudu idiootiksi.

Mutta riittääkö se pääministerin pätevyydeksi?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Blogissasi oli paljon asiaakin, mutta selvästi siitä paistoi esiin Kekkosen ajan henki. Ja se ei haiskahda Oxygenolilta. Tunkkaista oli!

Miksi ihmeessä vedit Paasikiven lausuman talvisodasta esiin: "Erkon sota"?
Yhä vieläkö yritetään syöttää Suomen kansalle syyllisyyttämme talvisotaan?!
Paasikivi pelkäsi venäläisiä kuollakseen ja saattoi möläyttää mitä tahansa.

Joitakin asioita olisi hallintomme voinut tehdä hieman toisin, mutta Neuvostoliiton syyllisyys talvisotaan oli mittaamattoman paljon suurempi kuin Suomen. Maamme syyllisyys oli täysin marginaalinen. Jos sitä edes oli?
Mainittu sota oli täysin Stalinin sota!

Täällä nimitellään pääministeriä idiootiksi. Nimittelijä menköön itseensä!
Stubbista voidaan olla montaa mieltä, mutta kyllä hänellä järki pelaa. Sen tuotokset eivät vaan ole kaikkien mieleen.
Ei Stubbin kanta yleisesti Venäjään ole varmaankaan muuttunut vaikka atomivoimalahankkeesta totesi kuten totesi.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Joku asia arvostetulta Virmavirralta on karannut käsistä. Se on Venäjän karhun uusi urahtelu, mitä seuraavaksi- en tiedä ? Energia on äärimmäisen tärkeä, mielellään täysin riippumaton asia epäluotattavista naapureista. Kehittäisin mielelläni vaikka kaikkien Pohjoismaiden kanssa uusia energiavaihtoehtoja, ettei tarvitsi pelätä, kuka "hullu" nyt astuu naapurissa taas remmiin.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Erinomainen kirjoitus.

Lisäksi, ei liene täysin merkityksetöntä sekään, että Suomella ja Venäjän federaatiolla on edelleenkin voimassa oleva valtiosopimus 63/1992, eli naapuruussopimus (YYA-sopimuksen jatkosopimus):

http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1992...

Lukuisten kansanedustajien kannattaisi perehtyä tämän sitovan bilateraalisen sopimustekstin sisältöön.

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

"Sehän on levinnyt ennen muuta median nostaessa esiin milloin milläkin skandaalinkäryisellä jutulla Venäjää epäluotettavana ja epävarmana valtiona"

No, onko se sitten luotettava ja varma valtio? Monellako valtiosopimuksella se on karhuntakamuksen pyyhkinyt viimeisen vuoden aikana?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Russofofiallinen ihminen hakeutuu Natoon. Itseensä luottava vahvistaa omaa puolustustaan jota isoveljetkin arvostavat.

Toimituksen poiminnat