Kahvi
Matkailu avartaa. Pari kolme lisäkiloa elopainoon viikon matkalla ei ole harvinaista. Ihmekös tuo, ulkomailla ruoka on halvempaa ja parempaa kuin Suomessa.
Äskeisellä Pariisin matkallani avartui kuitenkin enemmän tietoisuus kuin elopaino. Päätin kirjoittaa teemasta, joka on pitkään askarruttanut mieltä: Suomessa juodaan maailman huonointa ja kalleinta kahvia. Kaiken lisäksi sitä juodaan eniten maailmassa. Ja vielä vapaaehtoisesti, niinkö?
Suurin ero muun maailman ja Suomen kahvin välillä on, että muualla kahvi tarjotaan tuoreena. Se pätee jopa Tallinnan kahviin, eikä virolaisilla ole samaa kahvinjuonnin pitkää perinnettä kuin suomalaisilla. Virolaisten peruskahvi, masiinakohvi, tehdään asiakkaan silmien edessä kuppi kerrallaan. Tuntikausia lämpölevyllä hautunutta litkua, jonka pinnalla uiskentelee likalauttoja kuin öljyä Englannin kanaalissa, ei tunneta muualla kuin Suomessa. Lajiketarjontakin on runsaampaa. Meillähän ainoa vaihtoehto on huoltoasemakahvi, jota ei edes saaristokonjakilla eli yhden tähden jaloviinallakaan saa parannetuksi. Ehkä ymmärrän jo, miksi vanhat eukot maustoivat kahvinsa suolalla.
Olisiko jossakin maa, jossa juodaan vielä huonompaa kahvia kuin Suomessa? Tutkimuskohteideni eksoottisemmasta päästä on Pohjois-Korea, mutta en muista maan kahvista mitään. Ehkä siellä en saanut ollenkaan kahvia. Muistissa ei pitäisi olla kuitenkaan siltä ajalta vikaa, sillä kingseng-juuri, johon siellä tutustuin, parantaa muistia. Jos oikein pinnistän, tuntuu siltä, että entisessä Neuvostoliitossa kahvi oli korkeintaan samaa luokkaa kuin Suomessa. Mutta siinä oli kyseessä kulttuuriero. Venäläiset ovat teenjuojakansaa. Suurelta osin tee tuli Neuvostoliittoon Gruusiasta, joten kiinnostus siihen suuntaan on aina ollut suurta. Gruusia tuotti myös viinejä ja konjakkia, joiden nauttimisessa gruusialaiset ovat olleet yhtä lahjakkaita kuin venäläiset.
Kaiken lisäksi Suomessa kahvi kahvilassa maksaa enemmän kuin muualla. Okei, Pariisissa monien kahvilaatujen hinta on melkein Helsingin hinnoissa, mutta Tallinnan parhaissa kahviloissa, kuten Bonapartessa ja Viru-keskuksen kirjakahvilassa kahvi on halvempaa ja parempaa kuin Helsingin ykköspaikassa Ekbergillä. Ekberg on kylläkin omaa luokkaansa suomalaisittain, myös tyyliltään.
Tiedän kyllä, että Suomesta löytyy tilastoja, jotka todistavat minun olevan väärässä. Tämä onkin vain asiakkaan mielipide, eikä siis kovin tärkeä. Kaiken lisäksi käytän vielä euroissa kuutosen kertotaulua, joka kuulemma osoittaa muutaman penniä vääriä tuloksia. Kahvin kansainväliseen hintavertailuun se ei kuitenkaan vaikuta, samoissa euroissa se lasketaan Pariisissakin. Mutta mitä alikersantti Lahtinen sanoikaan: menes valittaan herroille, niin laittaa sun eteen kolarit vai mitä perkeleen kaloreita ne on, jotka todistaa, ettei sun voi olla nälkä.
Kun on vauhtiin päästy, niin laitetaan samaan pakettiin toinen mieltä painanut seikka. Kaikki mitä kirjoitin kahvista pätee myös leipään. Hyvä yksityinen pikkuleipomo Saint Germainin kaupunginosassa ei ole pariisilaisittain halpa, mutta silti yksikään leipätuote ei maksa yli 3 (kolme) euroa kilo. Stockmannin leipätiskiltä teollisesta taikinasta tehty juntta maksaa aina yli 3 (kolme) euroa. Vain yksi tuote alkaa kakkosella, mutta siinä myydäänkin enemmän ilmaa kuin hyvissä ranskalaisissa, kuohkeissa tuotteissa.
Siis toisen kerran: kuinka me tätä kestämme. Siksi kai, ettei ole vaihtoehtoja, samaa kahvi on essolla ja abc:lla. Leipomotoiminta on keskittynyt kahteen, vähittäiskauppa suurin piirtein samoin. Erilaiset ideaparkit ovat viimeisen 50 vuoden aikana tappaneet pikkukaupat. Poliitikot mäyhäävät aukioloajoista, vaikka olisi pitänyt ymmärtää, mihin kaavoilla ollaan menossa. Janne Vapaavuori on ensimmäinen poliitikko, joka on osoittanut ymmärtävänsä, mitä päätökset pitkällä tähtäyksellä merkitsevät. Muualla, Virossakin, pikkukaupatkin ovat auki silloin, kun asiakkaat tarvitsevat palvelua.
Demokratiassa joka maassa on sellainen johto, jonka kukin kansa ansaitsee. Suomessa on sen lisäksi sellainen leipä, kahvista puhumattakaan, kuin kansa itse ansaitsee.
Eipähän sitä litkua töissä joisi, jos se ei olisi ”ilmaista”. Vaikka tuo Juhla Mokka tuntuu olevan niistä kamalista laaduista se pahin, niin jostain syystä vain tätä meille konttorille tilaillaan koko ajan (vain erittäin harvoin eksyy joukkoon laatikollinen Presidenttiä).
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa juodaan keskitasoa parempaa arabic laatua useimmiten sekoitusta useammasta kahvilaadusta. Vertaamalla suomalaista ja virolaista kahvia toisiinsa voi vain todeta, että olen juonut elämäni huonoimmat kahvit kirjoittajan nykyisessä asuinmaassa Tallinnassa. Lähemmin Tallinnan satamassa suuressa hallissa. Kahvissa ei ollut muuta vikaa kuin että siitä puuttui kahvi ja kupillisessa sai mustaksi värjättyä vettä. Muuten Virossakin toimii suomalainen kahvipaahtimotoiminta tosin ei niin laadukkaasta kahvista kuin täällä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalainen kahvi paahdetaan älyttömän hapokkaaksi. Olen vuosia ihmetellyt miksi Suomalaiset juovat maailman eniten, maailman kaameinta kahvia!?! Minä juon töissä teetä koska tarjolla oleva kahvi on kaameeta. Kotona juon espressoa joka on suuri intohimoni. Kaupungilla en espressoa protestina juo koska hinta on aivan kohtuuton. Suomi ei ole kulttuurikansa ja sen näkee mm kahvikulttuurissamme.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät suomalaiset joisi kahvia ellei se olisi hyvää…Jostain syystä Suomessa on vallalla trendi,että kaikki ulkomailta tuleva ruoka,juoma..olisi parempaa.Esim ulkoa tulevat ruuat ovat omituisen makuisia ja potaskaa. Siis esim nää thai-ja meksikon ruuat. Ei pitäisi kaikkea purematta niellä.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän suomalainen kahvi ole hyvää, sitä juodaan kun muutkin juo ja kofeiinin puutokseen.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalainen kahvi on pahaa ei siitä tule muuttumaan.
Suomalaiset juovat kahvia kofeiinin ja vanhan tottumuksen vuoksi, eivätkä ajattele sen makua juuri yhtään.
Itse lopetin kahvin juonnin jo aikoja sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Helsingin parhaan kahvin saat yllättäen Kalevankadun ja Albertinkadun kulmassa sijaitsevasta Gran Delicatosta. Suosittelen!
Ilmoita asiaton viesti
Sanokoot lääkärit mitä lystäävät niin minä juon vain pannukahvia. Oli minulla joskus suodatinkeitin mutta se lensi aika pian ns mäkeen. Muinainen tapa piipahtaa baarissa kahvilla jäi aikoja sitten, sekä (karmean) maun että (mielettömän) hinnan takia. Työlästä on hyvän kahvin metsästys Suomessa. Useimmissa kaupoissa on tusina erilaisia suodatinkahvipaketteja mutta pannukahvia usein vain yhtä merkkiä. Olen onnellinen jos löydän Presidentti-pannukahvia (jos tämä on mainos niin olkoon).
Leivät ovat todellista huijausta. Mitähän joku ranskis mahtaa painaa? Niin kevyiltä ne tuntuvat että hyvä kun eivät leijaile kaupan kattoon. Ainoa tapa saada hyvää leipää on leipoa ne itse.
Muistakin pikkunautinnoista kuten tupakka ja alkoholi olisi purnattavaa mutta jääköön ensikertaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olitteko Te se henkilö, joka syytti minua ilkeämielisistä ja negatiivisista näkemyksistä?
Siis edes jostakin olemme samaa mieltä.
Ilahduttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Aika spontaanisti heittelen saitille kommentteja, useimpia en seuraavana päivänä edes muista. Periaatteessa en syytä ketään ilkeämielisyydestä mutta ehkä onnistuit provosoimaan minut?
Yo komenttisi viestiä en tajua. Pidätkö kenties itseäsi ilkeämielisenä ja negatiivisena ja siitä olisimme samaa mieltä?
Kahvista ja leivistä kirjoitin rehellisesti oman mielipiteeni, ilman sen kummempia tunteita.
PS. Minua ei tarvitse teititellä.
Ilmoita asiaton viesti
Muistaakseni moititte minua negatiivisistä asenteista.
Te arvioitte näkemykseni verrattain ala-arvoisiksi.
Teillä on siihen täysi oikeus.
Mutta olisin ilahtunut, jos olisitte perustellut, miksi ajatukseni olivat niin hylättäviä.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä. Suomalainen suodatinkahvi on luokatonta roskaa. Mukaan lukien kaikki saludot, presidentit, sekä laksatiivi juhla mokka.
Ainoat hyvät kahvit suomessa saa, kun menee kauppaan ja ostaa vaikka lavalazzen espresso kahvipapuja, jauhaa ne kotona ennen keittämistä ja keittää perkolaattorilla.
Huoltoasemakahvi kelluvine rasvoineen aiheuttaa jo katsoessa rytmihäiriöitä. Suuhunsa jos sitä erehtyisi kaatamaan, niin jopa kolkuteltaisiin helvetin portteja.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen kirjoitus asiasta, jota meistä monet ihmettelevät yksin ja yhdessä. Tuskallista istua kymmenissä kokouksissa ja palavereissa ja saada ”kurakahvit ”pöytään. Ei niitä kahveja usein juoda. Mutta teekään ei ole sen parempaa.
Samaa pätee leipäkulttuuriin. Yksi poikkeus on todistettvasti olemassa ja se löytyy Turun kauppahallista. Suomen ellei jopa Euroopan parasta ruisleipää myydään hallissa ja valmistaja on Ylhäisiten Kotileipä. Hintakin on kohdallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Turun kauppahallistaa saa parasta ruisleipää YLHÄISTEN LEIPOMON. Ja se ei ole sikakallista.
Turun kauppahallista löytyy myös pari muutakin pienen leipomon osastoa. Vastaavan laatuisia leipiä ei marketeista löydy!
Kahvista sen verran, että itsekään en voi juoda suomalaista paahtoa, ”kurakahvia”, se on liian vähän paahdettua ja alkaa närästämään alta aika yksikön, täs ei oo mistään trendiydestä siis kyse minulla.
Senseokahvi on parasta joka päiväiseen käyttöön ja sit välillä cafe au lait’a väliin (senkin teen Alpron soijamaidon kans), kun haluaa juoda maitokahvin. Ja parasta saa silloinkin kotona, kun monessakaan paikassa, ei ainakaan Turussa saa cafe au lait’a, täälläkin on vain nämä cappucinot ja latet ne mitä saa joka kuppilasta, ja ne ei taas maistu samalta, liikaa maitoa latessa minun makuuni. Ja onhan niissä eri kahvikin pohjana kuin cafe au lait’ssa..
Ilmoita asiaton viesti
Mutta mitä tulee leipään. Ilmeisesti pikkuleipomot ovat kokeneet kuoloniskun.
Ainakaan Helsingistä ei saa pikkuleipomojen tuottamaa ei- teollista leipää.
Monet , ainakin minä saattaisivat maksaa siitä hyvän hinnan.
On opastettu, että tekisin itse. En usko osaavani.
Lisää tarjontaa Töölöntorille!
Ilmoita asiaton viesti
puhumattakaan Suomen appelsiinimehuista (Orangina on ainoa juotava mutta sekin ylihinnoiteltu Suomen kaupoissa), perus virvokejuomista (Tallinnassa saa 2l mitä tahansa limua halvemmalla kuin täällä 0.5l, vaikkakin ero voi johtua myös yleisestä hintatason erosta), ja kekseistä (tarjonta on, huolimatta paristakymmenestä tuotemerkistä niukkaa sekä kallista).
Ainoa ruokatuote mikä on Suomessa parempaa kuin muissa länsimaissa taitaa olla Fazerin sininen.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi tälläisiä trolleja pitää päästä kirjoittamaan? ”Kaikissa maailman maissa kaikki on parempaa kuin Suomessa” oli trendikästä vielä ehkä kymmenen vuotta sitten, nykyään ei jaksa kun jokainen ihminen kertoo samaa.
Toki US:n pitää lukijoita houkutella, sehän on huomattu uutisoinnin vajotessa iltapäivälehtien tasolle.
Ilmoita asiaton viesti
En pitäisi keskustelua ruuasta trollina. Suomessa on alhaiset tuottajahinnat ja korkeat kuluttajahinnat. Jotain tarttis tehrä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa vallitsee maailman syvimpään juurtunut kahvin juontikulttuuri ja siksi sitä litkua juuri onkin tarjolla kaikkialla – ei pelkästään Pariisin Champs Elyseen katukahviloihin tai Ekbergiin rinnastettavissa paikoissa. Tietenkään Mäntyharjun huoltoasemalla ei ole Cappucino ja Latte -valikoimia, vaan juuri sitä pannussa odottavaa peruskahvia, jota suomalainen joka tapauksessa haluaa.
Kahvi on Suomessa kaupasta ostettuna halpaa. Kiinassa saa pulittaa paketista kaksinkertaisen hinnan eikä laatu ainakaan ole parempaa.
Ilmoita asiaton viesti
Touché, eli juuri näin!
Listaan voisi toki lisätä monia asioita mainittujen leivän ja kahvin lisäksi: Euroopan kalleimmat autot ja siksi Euroopan kurjin autokanta, surkea asumisen taso suhteessa asumisen hintaan, kurjan näköiset kuntakeskukset ja täysin persoonattomat pienet kaupungit, joissa ei ole mitään muuta kuin samat ulkomaisen rahan hamuamat ketjuliikkeet. Perheyrittäminen on lakaistu kartellien tieltä sosialismin keinoin.
Emme me suomalaiset ole todellakaan paljoa ansainneet!
Mutta jokin magneetti tuntuu vaan pitävän kiinni tässä kurjistussosiaalidemokratian koelaboratoriossa. Kuinkahan kauan..?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin kiteytetty. Suomessa on tukahdutettu kaikki yrittäminen ja ihmisten energia samoin.
Tuntuu ikävältä nähdä se ero siinä kuinka Suomessa ei ihmiset itse vapaasti lähde yrittämään ja tekemään töitä kohti omaa päämääräänsä. Suomessa päämäärän valitsevat muut, ja ihmiset pidetään ruodussa virkamieskoneiston keinoilla.
Ikävää on nimenomaan sosialistijärjestelmän ja virkamies-kartellimafian aiheuttamat vahingot kaikille. Ja Suomessa ei muka ole korruptiota…
Ei persoonallisuutta, ei ihmisten intohimoja, unelmia, ei itsensäilmaisua vaan harmaa betonimaisema sekä virkamiespaljous jossa todella kiteytyy ’joukossa tyhmyys tiivistyy’ -sanonta. Ovat rapauttaneet oikeusjärjestelmänkin, eihän edes valtakunnansyyttäjä usko järjestelmän toimivan. Saman olen huomannut lakimiestuttujen toiminnassa: vain tietynlaisten juttujen tiedetään olevan mahdollisia ajaa.
Siksi itse pitkään samaa ihmeteltyäni (että miksi yhä olen Suomessa) lähdin viimein pois. Ja olen täysin tyytyväinen valintaani.
Ilmoita asiaton viesti
Olet täysin oikeassa. Harmi että lähdit pois, sillä ulkomailta on vaikea muuttaa Suomea ja sen järjestelmää.
Ilmoita asiaton viesti
Ensikertaa olen erimieltä, kirjoittajan Jarmo Virmavirran kanssa! Minä juon kahvia, kuten Holkeri sanoi! Ja pidän kotimaisesta, kotonavalmistetusta kahvista eniten. Litkuja ne kahvit ovat ulkomailla olleet, jopa Monacossa! Italiassa kahvi espresso on taas aivan kauheaa, niin voimakasta, että jää kuppiin sekin vähä, mitä kupissa on!Leivästä olen sentään täysin samaa mieltä lisättynä, että ruisleipä on aivan liian suolaista?Löytyy tosin vähäsuolaisiakin, mutta yleensä ne on loppu.Marxxx:in esittämä pannukahvi lisättynä hiven suolaa, tuo lapsuuden ajat mieleen.
Ilmoita asiaton viesti
Isoisä sekotti aina kahvikuppiinsa lusikallisen voita. Sitä me pikkupojat (isobroidi ja minä) jaksoimme ihmetellä. Vasta nyt tajuan että empä ole tuota tullut koskaan kokeilleeksi. Ties kuinka hyvää se on?
Vielä toinenkin kahvimuisto: Joskus 60-luvulla pistin pannun hellalle kun muuan ystävä tuli kylään. Kommentti tuotoksesta kuului: ”Kahvia on ihan sopivasti mutta vettä on puolet liikaa.” Tämänkin siis jokainen pannukahvin keittäjä joutuu opettelemaan, kahvin ja veden oikean suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Kun minä katselin, kun lapsuuskodissani paahdettiin ”kahvinkorvike” puuhellan päällä! Savua tuli, mutta ohran, vai oliko rukiin jyvat paahtuivat! Minä sain itse jauhaa ne käsikahvimyllyssä. Sitten se tulos maustettiin sikurilla?Ja hiven suolaa joukkoon, ja mistään suodattimista ei ollut tietoakaan. Ja kerman kanssa siitä sai kaksinverroin sanoivat aikuiset! Naisväki käytti kermaa, mutta miesväki kaatoi joukkoon kirkasta ainetta, jota usein sanottiin Vaakunaksi, joskus korpikuusen kyyneleiksi? Lapset eivät juoneet mitään, eivätkä kai nykyäänkään juo kahvia.Sinä et tainnut olla silloin syntynytkään?
Ilmoita asiaton viesti
Yritän säilyttää anonymiteettini mutta kerron nyt kuitenkin että olen syntynyt 1947. Korvikkeista minulla ei ole muistikuvia mutta kahvimyllyt muistan hyvin. Sekä isoäiti että äiti veivasivat vehjettä innokkaasti. Käsittääkseni myllyssä oli oikeita kahvinpapuja eikä mitään rukiin- tms jyviä. Hyvältä tuoksui!
Ilmoita asiaton viesti
Kahvipapuja paahdettavana! Käväisin tuolla terroristipuolella, vilkasemassa keskustelua, ja palasin kiireesti keittämään kahvia! Se on paljon mukavampaa.Arvasit oikein, itse olen syntynyt vuonna 1939 Kullaalla, lähes Porin kupeessa.
Ilmoita asiaton viesti
”Ja pidän kotimaisesta, kotonavalmistetusta kahvista eniten.”
Eikös Virmavirta puhukin kahvitarjonnasta suomalaisissa kahviloissa ja huoltoasemilla? Ei kai hän tuossa kotitekoista kahvia mollannut?
Ilmoita asiaton viesti
Pannujauhatuskahvi kahvinkeittimestä maistuu ainakin minun suuhuni ja tuntuu mahassa paremmalta kuin suodatinkahvi. Myös sekoitus menettelee, jos saa vaikkapa suodatinkahvipaketin tuliaisena.
Ilmoita asiaton viesti
Tavallisella suodatinkahvinkeittimellä parasta kahvia saa käyttämällä espressokahvia.
Yksi mitallinen kahvia kuppia kohden ja lisäksi yksi suodattimelle.
Ilmoita asiaton viesti
Kahvista puheenollen kotinurkiltamme katosi vastikään aivan ihana pieni ja viihtyisä, vanhanaikainen kahvila.Ei vaan kannattanut.Väkeä ei käynyt riittävästi.Samoin kävin muinoin Bulevardilla ihanassa pikkukahvilassa,sekin katosi sen tien.
Ei kannattanut.Kahvista en juuri pidä,juon sitä aamuisin jotta heräisin.Muutoin juon teetä.Kahvia aina vain jos väsyttää.Minusta nescafet esim Cafe Latte on ainoa mitä pystyn nielemään,tarpeeksi laimeata.Kahvi on varsinkin kahvilassa tosi kallista.Galluppien mukaan Juhla Mokka on Suomen suosituin kahvimerkki.Tee ei ärsytä vatsaa minusta niin pahoin kuin kahvi,joten pysyn siinä.Opettelin vasta aikuisena juomaan kahvia,enkä koskaan ole saanut siihen mitään intohimoa.Kahvinjuojille kuitenkin toivotan hyviä kahvihetkiä!
Ilmoita asiaton viesti
Parhaan kahvin saa itse tekemällä. Minä teen vaikka yhden kupillisen kerrallaan pressopannulla.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pressopannu
Kahvipaketti säilytetään jääkaapissa, etteivät sen sisältämät rasvat härskiinny.
Ilmoita asiaton viesti
.. tai sitten kahvi säilytetään papuina ja jauhetaan ennen keittämistä.
Yksi oma lukunsa on nuo huoltoasemien keittimet, jotka ovat vesijohdossa kiinni aivan kuten vaikkapa pesukone.
Johdosta saadaan aina seissyttä vettä. Entäpä se automaattiohjelma joka pesee tuon kahvinkeittimen ja ne pesuaineet.
Joo. Ei kiitos. Kahvi kotona tai Tallinnan pikku kahvilassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kokeile joskus Narva Kohvikia Narva Maanteellä. Jointti sijaitsee Sampo-pankan pääkonttoria vastapäätä.
Ilmoita asiaton viesti
Kahvia pitäisi saada ostaa raakana,jolloin se on varmasti tuoretta.Ilman rännäriä paahtaminen käy uunin pellillä:250 astetta 15 minuuttia,niin pitäisi Tiinan keittiön mukaan olla paahtunutta ja eikun myllyyn ja pannuun.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä kun kahvin itse jauhaa papukahvista niin a-vot.
Minun makuun sopii enimmäkseen vaalepaahtoista presidenttiä ja sekaan noin viisi papua tummapaahtoista, täydellinen tulos. Itsejauhetusta kahvista tulee oleellisesti vähemmän sakkaa kui tehdasjauhetusta.
Ilmoita asiaton viesti
Sonta maistuu hyvältä, varsinkin jos ei ole saanut maistaa muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä aiempien kirjoittajien kanssa. Kehnoa on useimpien kahviloiden ja baarien suomikahvi. Onneksi joskus tulee vastaan suurilla ”teollisuusperkolaattoreilla” tehtyä kunnon kahvia.
Meilläkin kotona vain pannu- ja perkolaattorikahvia. Pari iltaa sitten katsoin marketin kahvihyllystä pannukahvien päiväyksiä: paahdettu 2/2008 ja silleen… Jäi hyllyyn.
Jääkaappisäilytystä on pitänyt harrastaa, mutta kahvi päätyy aina vanhalle paikalle kaapin hyllylle.
Leipomotoiminta on sitä mukaa rapistunut, kuin se on keskittynyt kahdelle suurleipomolle. Tietenkin. Ne pakottavat hintakilvallaan pienleipomot säästämään, mikä heijastuu laatuun ja sitä kautta myyntiin. Sitten pienleipomo pannaankin kiinni. Sitten ketjut nostavat hinnat taivaisiin. Muistelkaa tilannetta vielä v. 1998!
Antitrustilakeja oikein Amerikan malliin kaipaillaan…
Mutta kaikesta huolimatta: yhdelle viina on aina hintansa väärtiä, minulle tämä pätee kahviin. Eihän tuo 2,70-3,50/paketti kovin hirveä hinta ole.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmeellistä nillitystä taas kerran. Mikä hitto sitä pahaa ja kallista kahvia oikein pakottaa juomaan?
Juo vettä jos täkäläienen kahvi nyt kerran niin pahaa on. Ja kallistahan täällä on kahvin lisäksi kaikki mahdollinen, paitsi tietenkin kateus jota tarjoillaan kyllä ihan ilmaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
olen parikymmentä vuotta juonut murukahvia, helppoa ja hyvää.
Kun olen tuohon tottunut, niin jokumuu on litkua tai muut amössöä.
Ilmoita asiaton viesti
…on minustakin parasta. Kärsin joka kerta kun joudun juomaan suodatinkahvia. Itse maustan kahvini kotona vielä palalla tummaa suklaata, jossa on 70-80% kaakaota, ja hiukan sokeria ja tilkka maitoa. Kahvia on reilusti, joten juoma maistuu eniten kahville. Joskus juon pelkkänä kahvina. Pidän murukahvista sen pehmeän maun vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
…juu murukahviin siirryin minäkin .
Suomessa tarjoiltu ”sumppi” useimmiten
ällistyttävän huonolaatuista….sinihappoa?!
esim. Lontoossa aamuinen tarjottu maitokahvi
maistui aina niin ”makealta” .
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi suomalaisista kaupoista saa nykyään ruotsalaista skåne rost paahtoa. Sitä kun viikon skånessa joi, niin sen jälkeen ainoa suomalaisista kahveista mitä pystyy juomaan irvistelemättä on tummapaahtoinen Presidentti.
Tässä vielä viime viikonlopun reissusta p-karjalaan. Ensimmäiset kahvit joimme Ristiinan Nesteellä. Hinta 1.40€. Menetteli mutta irvistellen. Seuraava pysähdys oli Ravintola Tulenliekki Varkauden ja Joensuun välillä. Kysyin tytöltä onko kahvi tuoretta (ravintola oli tyhjä). Tyttö sanomaan että tuoretta on. No kahvia mukiin ja 2€ tytölle. Olisi pitänyt jättää väliin. Ainoa mitä pystyi juomaan oli vesilasin sisältö. Siinä oli sitten kahvin juonnit sille viikonlopulle.
Oli juhlaa päästä kotiin kolmen päivän reissun jälkeen kunnon skåne rostille.
Ilmoita asiaton viesti
Löytyy ainakin ruotsista. Löfbergs lila on sahajauhoa, joka värjätty pikakahvilla. Nämä ovat tietenkin makuasioita, joista voi kiistellä.
Ainahan sitä voi pyytää tuoretta kahvia ja jos homma ei etene niin kannattaa äänestää lompakollaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kahvi eli irtopankko oli vitsaksilla rekeen tukinajoa varten kiinnitettävä lisäosa.Kun päivän työ ja ajot oli tehty,olisi aikansa metsurille varmasti maistunut kuppi kuumaa kahvia.Eipä tainnut olla saatavilla.Me nykyajan marisijat saamme olla kiitollisia isänmaamme rakentajille ja uurastajille,jotka ovat tehneet mahdolliseksi valituksemme kahvin laadusta ja hintatasosta.Samalla siemaillen kahvikupposistamme tätä ihanaa myrkkyjuomaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä täältä Suomestakin saa tuoretta ja hyvää kahvia. Löytyy kokonaisia papuja kahvilaatujen eri merkeistä, joista voi sitten itse valita haluamansa sekoituksen.
Ei tietenkään miltään bensiksiltä saa hyvää kahvia. Se on keitetty ehkä jo aamulla ja kun joku sitten ottaa sitä päivällä, ei varmaan maku pahemmin kolahda.
Kuten en muitakaan asioita, en myöskään tätä haluaisi yleistää. Makuja on monenlaisia ja niistähän ei tunnetusti voi kiistellä.
-EP-
Ilmoita asiaton viesti
Lyhyesti kiteytettynä: mikä oli pointtisi?
Ilmoita asiaton viesti
….lukea sen tuosta yläpuolelta:):)
-EP-
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy kyllä myöntää, että kahviloissa ja huoltoasemilla kahvi on nykyään todella surkeaa myrkkyä. Tilanne tulee vain pahenemaan jatkossa, koska suomalaiset eivät anna asiakaspalautetta juuri koskaan. Itse olen siirtynyt pikakahviin jo pari vuotta sitten, koska tilanne ei tule muuttumaan. Ja huoltoasemilla käydessäni ostan nykyään vain teetä tai kaakaota. Tähän on tultu.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitit, minkä kirjoitit ja minkä minäkin olisin kirjoittanut, jos olisin osannut.
Ilmoita asiaton viesti
Muutettuani takavuosina Brysseliin, sikäläinen kahvi ei aluksi tuntunut hyvältä, mutta kun siihen tottui, alkoi tuntua todella hyvältä. Suomeen paluun jälkeen ei ollut paluuta suomalaiseen kahviin.
Ilmoita asiaton viesti
Tahan on tultu, mutta onneksi on netti. Hankin Ranskan reissullani Philipsin valmistaman senseo kahvinkeittimen. Siihen ladataan valmiiksipakattu lattana kahvilantti ( ison lantin muotoinen) ja laite tyontaa sen lapi horyn kuten expressokoneessa. Jopa Juhla Mokallakin taytetyt Meltasuodattimen ( niitakin loytyy) lapi saatu kahvi maistuu pehmeammalta. Kun on tuore kupillinen.
http://www.senseo.com
Sielta saa Maison de Cafen pakettejakin.
Makee tuo netti
Ilmoita asiaton viesti
… Jenkkilän kahvit. se on suunilleen sellaista kun meillä pannun huuhteluvesi keiton jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
”Olisiko jossakin maa, jossa juodaan vielä huonompaa kahvia kuin Suomessa?”, kyselee Virmavirta.
On. Se on USA, jossa valtateitten pysähdyspaikoissa saa ilmaista, kahvinväristä vesikahvia maidolla sekoitettuna. Samanlaista litkua tarjotaan melkein joka ravintolassa ruokajuomana.
No, onhan USA:ssa kuitenkin seatlelainen Starbuck, joka on kaikkialla maailmassa kalleinta kahvia. En kuitenkaan tiedä, miksi se on hinnoiteltu yli äyräiden. Onhan maailmassa toki oikeatakin kahvia. Keniassa olen nauttinut parasta kahvia ”Minun Afrikkani”-maisemissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kenialaista kahvia saa Suomestakin kun oikeasta paikasta etsii. Parasta mitä on. No, kyllähän sitä helposti Suomeen myös saa, netti ja posti on keksitty.
’Kahvikonsulttini’ on valistanut että eräs tärkeimpiä asioita on kahvin tuoreus, eli jauhakaa pavut itse ja keittäkää oikein.
Ei kuitenkaan auta alkuperäiseen pointtiin erittäin hyvässä kirjoituksessa, eli kahviloiden surkeaan tasoon. Mikäköjän oikeastaan niissä kahviloissa olisi edes hyvin? Edes tilat eivät yleensä ole kummoiset kalliissakaan paikoissa! Palvelu on mitä on, tarjonta kahvin lisäksikin surkeata. Lukemista kyllä on aika hyvin tarjolla yleensä, siitä plussaa.
Ilmoita asiaton viesti
Se on jotakin joka maistuu joltakin, mutta Blogin kirjoittaja kehuu Tallinn kohvik. En ole juuri koskaan saanut Tallinassa hyvää kahvia kaikki kahvi mitä siellä olen juonut tulee automaatista myös kahviloissa. Ellei tilanne ole sitten parantunut.
Miten Suomessa juodaan kalleinta kahvia,? minulle kun 250g ali tai Frokost kahvi pussi maksaa 3euroa. Makukin on hinnan mukainen.
Ilmoita asiaton viesti
Että kaikkea voi ja pitää vastustaa, niin jo tokkiinsa pitää Virmavirran ajatustakin vastustaa. Ja jopa perhekohtaista tietoa asiasta saaneena voin valaista Virmavirtaa neuvostokahvista. Neuvostokahvi oli maailman parasta. Tai oikeammin neuvostoliiton Afrikasta ”ostamat” pavut olivat. Supervalta toki osti aikanaan kahvia mistä sai, mutta idän kahvikoneeseen pakattiin mm aitoa hararen mokkaa. Afrikan ylängön harmaanvihreitä pieniä kahvikuulia. Ja tietysti mukana joukko pikkukiviä. Tätä ihmettä kotiin salakuljettanut isäni sai aikaan pienen paikallisen kahvi-nostalgia buumin joka tyssäsi vasta papujen loppumiseen.
Suomalaisten joukkosyyllistämisen ensimmäisen aallon aikana, siis silloin kun afrikan nälänhädästä alettiin kohista, neuvostoliitto vei kahvia afrikasta. Itsenäistyneiden entisten siirtomaiden sosialisointi ei lyönyt leiville. Ei se lyönyt vihanneksille eikä hedelmillekkään saati lihakarjaksi. Mutta jollainhan ne AK 47:t, kiiltävät MIG suihkuhävittäjät ja T 55 panssarivaunut piti maksaa. Että sosialismia voitiin ylipäänsä edistää. Niimpä kahvista, nautintoaineesta, tuli afrikan sosialististen maiden strateginen luonnonvara 70 ja 80 luvuilla. Ja kun euroopan tollot Geldofin äänin ruokkivat valtaapitävien sosialistiheimojen jäsenet samalla kun valtaapitävät sosialistit kylmästi näännyttivät omat vastustanasa nälkään, niin johonkinhan se maatalouskapasiteetti piti investoida. Kahviin jolla ostettiin neuvostoaseita & ammuksia. Että kyllä neukkulassa juotiin myös hyvää kahvia. Tai joku joi.
Ranskalainen leivänleikkuu ja Marie Anttoinette
Ranskan erinomainen leipäkulttuuri on yhtä vanhaa kuin vallankumous. Ranskan kuningas kuoli koska kansa ei saanut leipää. Ranskan presidenttien yllä lepää Marie Anttoinetten haamu joka muistuttaa valtaapitäviä kakunmussutuksen vaaroista.
Suomi, nuijasota ja 1918
Suomen huono leipäkulttuuri pohjautuu nuijasodan ennakkopäätökseen. Tuolloin suomessa sisäistettiin linja jossa maamme tosiasialliset hallitsijat, aateli (nyk. sosialistiaateli) surutta osoitti kykynsä tappaa ihmiset sekä nälkään että järvenjäälle. Maamme leipäkulttuuri pohjautuu tosiasiallisesti valtaapitävien ihmisten kykyyn ja uskallukseen näännyttää suomalaisia nälkään. Asiaa testattiin uudestaan vuonna 1868 sekä 1918 että vielä 2008 leipäjonoissa.Ainoan poikkeuksen suomalaisjohtajien itsekkyydessä muodostaa vuosi 1943. Tuolloin meinasi kuolla ja kuoli jopa oman aateliston lempilapsia joten valtaapitävät poikkeuksellisesti luopuivat itsekkyydestä ja suomi osti ulkomailta viljaa samalla hinnalla kuin millä se osti aseita.
Demokratiassa joka maassa on sellainen johto, jonka kukin kansa ansaitsee. Onneksemme Suomi ei ole demokratia vaan sosialistinen virkavaltio jota johtaa markkinoita, yrittämistä sekä ihmisten perusoikeuksia vastustava sosialistieliitti. Esimerikiksi pienyrittämisen vastustaminen on jo niin verissä että uusille pienyrittäjille latuja aukovia toimintamahdllisuuksien luojia pyritään estämää lainsäädäntö, poliittisin sekä julkisuustempuin. Ilmeisesti ainoa oikea ostopaikka on komsomol-marketti tai proletariaatin oculaari. Siksi, hyvä toveri, siksi suomessa on huono leipä maailman parhaassa muovipussissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kahvi on kyllä useimmissa paikoissa aivan hirvittävää litkua, siksi en nykyisin oikeastaan edes juo missään tavallista kahvia. Espresso on meikäläisen juoma, ja ainakin tutuissa ravintoloissa siitä saa vielä erikoisen vahvaa kun pyytää.
Leipäni olen ostanut viimeaikoina vain ja ainoastaan pienten valmistajien valikoimista. Käyhän se opiskelijan kukkarolle, mutta laatu on niin paljon parempaa, että sen kestää.
Harvinaisen osuva analyysi toimittajalta. Kaiholla muistelen viimekesäistä berliinin reissua ja kaupungin erinomaisia leipomo – kahviloita…
Ilmoita asiaton viesti
Noh, noh. Eikö sosialidemokraattien tarjoama matkalippu olekaan
tie paratiisiin. Kaikille samaa vesijatketta ja limpunmäyhäntää kun tarjotaan, voimme paksusti. Ei siinä aivoja tarvita.
Ilmoita asiaton viesti
Poikkesin kerran viitostien varrella Lapinlahdella kahville. Lasikannussa kuumennuslevyllä oli pohjalla sentti-pari nestettä. Haistoin ja sanoin myyjälle, että pelkkää parkkihappoa, saanko tuoretta, kun takananne näyttää olevan juuri valutettu satsi.
Happamannäköinen myyjä suostui. Kävellesäni pöytään näin sivusilmällä, että hän kaatoi parkkihappolitkun uuden kahvin sekaan. Huoltamokahvikulttuurin koko kuva!
Ilmoita asiaton viesti
Huoltoasemien pitäisi/kannattaisi keskittyä ns.”ydinliiketoimintaan” eli autojen pitämiseen kunnossa.
Niin Ja maito viinakauppoihin
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisen kahvilan hintatasoa piti tämän kesän ulkomaan vieraidemme päästä kertomaan ystävilleen ja sukulaisilleen jo ennen kotimatkaansa skypen ja tekstiviestien välityksellä: ”Voitteko uskoa, kupillinen espressoa maksaa Suomessa kolme tai neljä kertaa enemmän kuin kotona!”
Kahvipavun aromiaineet (lipideinä ja aromaattisina estereinä) suodattuvat ensimmäisinä kuuman veden tai vesihöyryn mukana. Kun ”tislausta” jatketaan, niin saadaan mukaan pavun fenolisia ja happamia komponentteja. Ovat peräisin pavun tukirakenteista, selluloosasta ja ligniinistä. Liian kuuma vesi tai liian tiukkaan pakattu kahvi keittimessä tuottavat suodatattuun kahviin enemmän näitä karvaita komponentteja.
Tämän voi todeta maistamalla vaikka espressopannun ”tislettä” suodatuksen alkupäästä ja loppupäästä. Ensimmäiset pisarat ovat pehmeitä ja aromikkaita kun taas suodatuksen loppupuolella maku alkaa mennä karvaaksi. Nopeus ja ajoitus on valttia hyvän kahvin valmstamisessa.
Eroa on tietenkin paahdossa ja kahvin tuoreudessa ylipäätään. Jättämällä paahto puolitiehen (kuten pohjolassa on tapana), saadaan melko paljon (kitkerää) kahvia suhteessa papumäärään. Ja sitten ne vähäisetkin aromimäärät saadaan hapetettua kitkeriksi komponenteiksi, kun annetaan juhlamokan seistä aikansa huoltamon kahvilan kuumalla levyllä.
Ovatpa jotkut eteläeurooppalaiset paahtimot jopa optimoineet paahdettujen papujen jauhatusta siten, että pavun uloin kerros jauhetaan karkeammaksi ja sisäosa hienommaksi. Näin voidaan vähentää ”karvaskomponenttien” osuutta valmiissa kahvissa.
Kahvimukillinen juhlamokkaa sisältää kofeiinia n. 2.5 kertaisen määrän yhteen espressokupilliseen verrattuna, vaikka kahvin valmistamiseen käytetty papumäärä olisi sama.
Kyllä kupillinen tuoretta juhlamokka maistuu taivaalliselta tuoreen korvapuustin kanssa. Mutta kun otetaan kupillinen kahvia ihan vain kahvinautinnon vuoksi tai aterian päälle, on hyvä italialainen espresso paikallaan. Hieman sokeria pehmentämään makua, vaikka muuten joisikin juhlamokkansa mustana ja ilman sokeria.
Ilmoita asiaton viesti
Se mitä maakuntien tienvarsien tarjonnassa on ABC, on Helsingissä Robert´s Coffee.
Keskustassa lähes joka toinen kioskin kokoinen komero on muutettu Robertin kahvilaksi.
Laadusta en mene sanomaan sitä enkä tätä, koska en ole käynyt.
Viimeksi otin kupillisen Espalla Eikan patsasta vasta päätä olevassa ei- Robert kahvilassa: ihan keskinkertaista, mutta lehmän jätöksen kokoinen korvapuusti maistui täyttävältä.
Ilmoita asiaton viesti
Itse en ole enää lähes 18 vuoteen juonut Suomessa muuta kahvia kuin Robert’s Coffeen pienpaahtimon (enää tosin ei niin pieni) paahtamaa ja myymälässä vastajauhettuna ostettuna.
Säilytän aina ostetun kahvin pakkasessa ja otan vain muutaman päivän käyttöä varten kahvijauheen purkkiin.
Laatu on aivan erilaista kuin bulkkitavarana myytävät kahvijauhot.
Hinta tosin on aivan muuta kuin näiden teollisuuskahvien, mutta maksan mielelläni muutamasta kunnon kupillisesta, sen sijaan että lipittäisin ”moskaa” päivät pitkät. Eihän vuoden ns. tyhjiöpaketissa seisonut kahvijauhe voi enää olla maukasta/kahvinautintoa antavaa.
Meille lienee tullut tuo vaalean paahdon ihannointi USA:sta sodan jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Virmavirran kritiikki sinänsä on mielenkiintoista, mutta porvarityyliin sangen sekavaa ja yhteiskunnallisesta todellisuudesta tietämätöntä. Vauras porvari tässä valittaa, että Suomessa kahvi on huonoa (=ei kuppi kerrallaan keitettyä) ja leipä isossa uunissa paistettua. Kahvi on vähän isommass astiassa keitettyä ja ja vähän isommassa uunissa paistettua kui halpatyövoimaoloissa. Virmavirta voi ruveta itse keittämään hyvää kahvia kuppi kerrallaan ja paistamaan pullaa pitko kerrallaan ja miettiä sitten, millä hän perheensä elättää, kun tuosta kaikesta kattaa kulut ja ottaa perheen elatukseen palkkansa.
Olisiko liikaa vaadittu, että vanhat ja nuoret porvaripierut laskeutuisivat sen verran kansan pariin, että onkisivat tietoonsa, että ihan arkitasolla tuolojen pitää peittää kulut, ja jos joku kokoomusta rahoittava tekee bisneksensä toisin, se on rikollista. Tai oli ainakin ennen porvarihallitusta.
Ilmoita asiaton viesti
Virmavirralle ja KGB-asiamiehelle Valeri Shiloville maistui kahvi syksyllä 1977: ”Herrat istuivat poikkeuksellisen kauan kahvin ja konjakin ääressä ja tekivät ahkerasti muistiinpanoja kalentereihinsa.” Siteeraus on Jukka Seppisen kirjasta Neuvostotiedustelu Suomessa 1917-1991 Strategia ja Toiminta. Mitä kahvia tuli juotua Vladimir Silvestrovin, Feliks Karasevin ja Juri Hramtshovin kanssa?
Toivoisin Virmavirran kirjoittavan KGB-yhteyksistään ja puhdistavan maineensa. Ainakaan Seppisen kirjoitukset eivät ole kovin imartelevia, esim: ”Virmavirran hyödyllisyydestä KGB:lle ei ole epäilystäkään.”
Kirvoittiko kahvi ja konjakki kielen?
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa käydessä kysytään usein, maistuisiko kahvi. Yhä useammin vastaan kiitos ei. Parkkihaposta tulee nopeasti huono olo ja suomalainen kahvi vaaleapaahtoisena äklöttää. Oikein kuumana sitä voi juoda, jos ei muuta ole saatavissa.
Omituinen tuote kaupan hyllyllä on Presidentti tumma paahto, jossa mielestäni ei ole mitään eroa muihin kultakutriinoihin ja saludoihin.
Hävettää tunnustaa, mutta kun lähdemme Suomeen lomalle, pakkaamme Belgiasta kahvipaketit mukaamme.
Sitten ihan oma omituisuutensa on tämä latte- ym. metropoli-ihmisten hienostelu. Kahvi, espresso tai tuplaespresso ja ehkä joskus capuccino – niissä oikea, kunnollinen asiallinen kahvinautiskelija pidättäytyy!
Muistatteko 70-luvulta hauskan episodin? Cannon -poliisisarjan pääosaa näytellyt William Conrad kävi Suomessa visiitillä. Pääjuttu saatiin siitä, kun Conrad maistoi suomalaista kahvia ja kehui sitä erinomaiseksi. No, kyllä kai. Ero suomalaisen ja amerikkalaisen kahvin välillä on aika sama, kuin oluessakin. Etiketti on erilainen.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi en ole koskaan käynyt Bryssissä. En tunne sikäläisiä kahveja. Mutta kiitos oikaisusta: luulin siellä juotavan juuri noita hienostelukahveja, kaikenmaailman italiaano- ja fransmannimyrkkyjä.
Ilmoita asiaton viesti
Virmavirta tunnettiin Turun Sanomien päätoimittajana paikallisen neukkupääkonsulaatin lakeijana nro 1. Kun toimittajat lähtivät pääkonsulaatin tilaisuuksiin, päätoimittaja itse antoi pukeutumisohjeet.
Mitä hyvänsä pääkonsulaatti halusi lehteen, päätoimittaja piti huone että informaatio taatusti näkyi. demareitten Turun Päivälehti ei saanut edes kutsua kaikkiin peijaisiin, kun Virmavirran Turun Sanomat hoiti neuvostoviestinnän. Tämä kaikki on todennettu 1980-luvun Turun Sanomissa, kun lehti istutti toimittajansa mitä merkillisimpiin pääkonsulaatin ”tiedotustilaisuuksiin”, joihin muita tiedotusvälineitä ei koskaan edes kutsuttu. Eikä ihmi, miksi olisi pitänytkään, kun palvelu pelasi!
Ilmoita asiaton viesti
Vastahan italialaisen kahvikonsernin toimitusjohtaja Trombetti kehui julkisuudessa, että Suomessa juotu suodatinkahvi on maailman parasta. Uskokaa asiantuntijaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ensin täytyy toivoa Jarmo Virmavirralle paljon lisää elinvuosia, että hänelle ehtisi kertyä edes vähän elämänkokemusta. Jos nimittäin on juonut aina Suomessa tuntikausia lämpölevyllä hautunutta litkua, ei ole oppinut vielä havainnoimaan ympäristöään.
Minä sain oppia jo joskus 18-kesäisenä isonveljen mukana myyntitöiden alkeisiin tutustuessa, että kahvipaikkaan mennessä katsotaan aina viimeistään sisään astuessa, paljonko siellä on asiakkaita. Jos kahvin kierto näyttää olevan hidas, juodaan pussiteetä tai vichyä ja siirretään kahvin juonti seuraavaan pysähdyspaikkaan.
Baarien ja tankkausasemien kahvin hinnoittelu osoittaa, että niitä yritetään ilmeisesti pitää pystyssä pelkällä kahvin myynnillä. Yhden kahvikupillisen tuotantokuluksi voidaan laskea suunnilleen 5-15 senttiä keittimen lataajan palkasta ja kiinteistökuluista riippuen. Siihen nähden kokonaisten eurojen luokkaa olevista myyntihinnoista ei aivan ensimmäisten joukossa tule mieleen sana kohtuullinen.
Ilmoita asiaton viesti
paitsi piian työ. Kaikki muu on kohtuutonta. Mutta ihmekö tuo kun pitää asua jurottajien seassa liian kylmässä, pimeässä ja sivussa maailmasta.
Ilmoita asiaton viesti
Se on kuulemma täysin ilmaista, koska nettipadan tekninen toteutus tulee lahjoituksena joltakin firmalta, eikä Pelastusarmeija kaappaa rahoista itselleen mitään.
Muutakin kohtuullista voi löytyä, mutta baarikahvin hintaa ei saa sovitettua kohtuullisuuden muottiin edes pohjalaisella puukolla hivuttaen.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuntikausia lämpölevyllä hautunutta litkua, jonka pinnalla uiskentelee likalauttoja kuin öljyä Englannin kanaalissa, ei tunneta muualla kuin Suomessa. ”
Suomalaisetko keksi kahvinkeittimen?
Eikö niitä missään muualla käytetä?
Olen käynyt Suomen ulkopuolella(kin) ja aika typerää tulla väittämään mulle että kahvi olisi jotenkin parempaa tai näitä Suomesta tuttuja kahvinkeittimiä ei olisi muualla. Siinä kahvissa on ihan saman verran rasvaa Suomessa ja Italiassa. Se likalautta siinä kahvissa on rasvaa, hyvä herra.
Todella naurettava kirjoitus. Kuuluu sarjaan ’voi kun häpeän olla suomalainen’.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa, että suomalainen kahvi on mielesi mukaista! Eihän makuasioista tietenkään voi kiistellä. Minäkin olen käynyt Suomen ulkopuolella, jopa ihan asumassa. Kyllähän kahvinkeittimiä muuallakin käytetään, mutta suomalaiskansallinen erikoisuus on se, että kahviloissa ja muissa kahvia tarjoavissa yrityksissä MYYDÄÄN maksaville asiakkaille kahvia, joka keitetään muutaman kerran päivässä ja joka sitten seisoo tuntikausia lämpölevyllä, jolloin kahvin rasva härskiintyy ja parkkihapot puhkeavat täyteen kukkaan antaen suomalaiskahville sen mainioin bouquet’n. Siellä ulkomailla on havaintojeni mukaan tapana, ainakin Euroopassa, että kahvi valmistetaan asiakkaan tilauksesta, jolloin siinä saattaa mennä hetki odotellessakin, että kahvi valmistuu. Sitä en tiedä kenen pitäisi hävetä, mutta ainakaan minä en kahvilanpitäjänä voisi häpeämättä maksaville asiakkaille tarjota sellaista nestettä, mitä kahviloissa Suomessa kahvina myydään. Onneksi asiakkaat Suomessa ovat yleensä vähään tyytyviä, eivätkä viitsi kahvilanpitäjän päivää pilata valittamalla.
Ilmoita asiaton viesti
Bensa asemien kahvi, varsinkin ABC:n ei juuri muuta herätä kun vastemielisyyden, vaikka ei se samalla tavalla pannussa makaa kuin vielä muutama vuosi sitten monissa bensa-asemaketjuissa. Sinänsä maakohtaisia vertailuja tai leimaamista välttäen toteaisin suomalaisen kahvilakulttuurin kehittyneen. Kasvavassa määrin saamme kahvin tuoreena!
Tässä se valtavin ero onkin Manner-Eurooppaan, jossa se lähes poikkeuksetta on käytäntö!
Vaaleista leivistä makuja hiveleviä ovat syystä tai toisesta vain ne tässä maassa paistetut, jotka nekin tuovat taikinan Keski-Euroopasta.
Ilmoita asiaton viesti
Olen aivan samaa mieltä. Lisäksi ravintolaruoka on huonoa ja kallista kuten kahvikin. Meillä suositaan puolivalmisteita, eikä tuoreita raaka-aineita, joista ruoka valmistettaisiin paikan päällä. Vain kiinalaisissa ravintoloissa annokset tehdään alusta alkaen, jolloin voit esittää toivomuksesi niiden koostumuksesta. Jos haluat hyvätasoisessakin suomalaisessa ravintolassa esimerkiksi sipulittoman annoksen, ainakin kastikepohjassa on taatusti sipulia, usein myös muissa esikäsitellyissä annoksen ainesosissa. Ravintoloita ohjaa valmistajan mukavuus ja ”kustannustehokkuus” (joka ei näy hinnoissa) – eikä suinkaan asiakkaan etu ja ruuan laatu.
Ilmoita asiaton viesti
Olen aivan samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Jos erehtyy ostamaan kahvia huoltoaseman tai minkä tahansa kuppilan valikoimista, niin hirheetä on kahvi. Viimeksi kun koetin, niin juomatta jäi.
Kahvia voi Suomessakin juoda, jos ostaa Presidenttiä. Ja keitin on laitettava heti kiinni, kun kahvi on valunut. Sitä ei saa yhtään seisottaa kuumalla levyllä.
Itse muistan saaneeni parasta kahvia Belgiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan kirjoittaja koskaan poikennut ruotsalaisella huoltoasemalla? Ei taida tarvia toimittajan kovin usein olla ostanut hikisellä automatkalla sellaista. Siinä on nimimittäin reilunkaupan asiamiehelläkin nieleskelemistä.
Sitä paitsi Virosta ei edullisesti saa hyvää kahvikupillista.
Ei vaikka kuinka olis halosta tai katriinaa panussa. Jos maksat 100% turisti lisää silloin kyllä saat. Ja sitäpaitsi lisukkeilla varustettuna. Mutta onko kahvi tai alkoholi elintarvike?
Brysselin mielestä on, mutta ei minusta.
Ilmoita asiaton viesti
Dinosaurusten hautausmaan viereen voisi perustaa poliittisten toimittajien vanhainkodin. Siellä olisi hyvä skrivailla, halpojen kahvipatojen ääressä.
Ilmoita asiaton viesti
On se perhana kun Ranskassa on muka kaikki paremmin. Sunnuntaisin keitän itselleni pannullisen juhlamokkaa ja se riittää viikoksi. Piimää kun pistää sekaan niin ei tunnu missään ja kofeiinitarve täyttyy.
Ilmoita asiaton viesti
Paremmuudesta en tiedä mutta maailman kalleimmat kahvinpavut löytyvät Indonesiasta.
Onnistuisikohan Kopi Luwak-menetelmä suomalaisilla maatiaiskissoilla?
http://www.pulju.net/shop/product_details.php?p=1168
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti seuraava kahvitauko on pitkä.Ehtii uudistua ja kasvaa ihmisenä.
Ilmoita asiaton viesti
…on oikein hyvä jälkiruoka:):)
Nautin sellaisen juuri tänään käydessämme tutustumassa tähän Vantaan Flamingoon ja erääseen siellä olevaan italialaistyyppiseen ruokaravintolaan.
Oli muuten ihan ”siistin” tuntuinen mesta. Raflan ikkunoista näki sinne vesipuistopuolelle ja kyllä siellä porukat vaan jo pulikoivat antaumuksella. Siellä oli kiva iltavalaistus ja kovin oli mukava näky.
-EP-
Ilmoita asiaton viesti
Olen juonut elämäni parhaat kahvit Roomassa. Pariisissa juotukin oli lähes samanveroista, mutta törkeän kallista (ehkä join väärässä paikassa !). Muita merkittäviä kahvimuistoja ei ole maailmalta jäänyt mieleen, tosin en ole kovin paljon matkustellutkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko jossakin maa, jossa juodaan vielä huonompaa kahvia kuin Suomessa?
Kyllä on, Ruotsi. Uskomatonta, että jopa suomalaista kahvia voi kaivata, mutta täällä se on mahdollista. Ja nämä veijarit juovat sitä melkein yhtä paljon kuin Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Sen cappucino-kupposen join silloisen Jugoslavian Rijekassa interrail-reissulla ollessamme vuonna 1975.
-EP-
Ilmoita asiaton viesti
on pahinta mitä olen koskaan juonut. Kokeile sitä ja palaa sitten Suomeen nauttimaan kunnon kahvista. En tiedä mistä puolalaisen kahvin paha maku johtui. Kuinka puhtaaseen veteen lie oli keitetty…
Ilmoita asiaton viesti
Neuvoksi! Tehkää niinkuin minä teen, eli jos kahvi näyttää vanhalta pannussa. Maistakaa, ja pyytäkää sitten keittämään uutta kahvia? Aina on palvelu pelannut, kun minulla on taipumus esittää asiani kohteliaasti hymyillen! Niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan. Se kahvilatyöntekijäkin on Ihminen, jos joku ei sitä tiedä!Kahvin hinta on kyllä luku sinänsä, luulisin Virmavirrankin erikoisesti tarkoittavan tätä!Tarjottu kahvi ei minunkaan käyttämälläni tavalla ole hintansa väärtti.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ei ole juonut ruotsalaisella huoltoasemalla tuntikausia lämpölevyllä hautunutta Löfbergs Lilaa, ei tiedä pahasta kahvista mitään. Suomalainen Presidentti tumma paahto on parhaimpia kahveja, mitä maailmasta löytyy. Nykyisin tosin valitsen yleensä tuplaespresson, jos sellainen vain on tarjolla. Jotkut kahvilat kun tuntuvat elävän vieläkin pula-aikaa ja laittavat kahvia 1 mitta / 10 kuppia, eihän sellaisesta litkusta tule kuin närästystä. Kahvin pitää olla mustaa eikä mitään ruskeaa kuravettä.
Ilmoita asiaton viesti
Bensisketjut voisi aloittaa kahvista. ABC luonut tauoille hienot puitteet, jonka pilaa tarjottava kahvi ja ruoka tuskin pärjää koulujen keskuskeittiöille. Paljon on opittavaa, kehitysmallia kannattaa hakea maista, jossa liikkuminen on jo pitkään ollut osa kulttuuria esim. Saksa!
Tavallisin kuluttaja taitaa suurelta osin olla suodatinkahvin käyttäjä, varsinkin vanhempi sukupolvi. Nuoret osaa jo maailmaa nähneenä sijoittaa omaksi ja ystävien iloksi monipuolisiin kahvikoneisiin.
Kaupan ketjut kilpailevat osaksi omilla tarjonnoillaan. Presidentti on ollut vailla vertaansa, mutta kovasti epäilyttää, että nyt hetkittäin tarjouksena oleva K-markettien kahvi ei taida olla ehtaa kun se nimestä huolimatta erottuu jo paketin painatuksessa siitä tavanomaisesta. Siis onko Paulig suistamassa tunnettua brandiä ojaan?
Ilmoita asiaton viesti
Eestissä kahvi on todellakin erittäin hyvää, parasta mitä olen maistanut koskaan. Eestiläinen ruokakin on hyvää.
Mutta oletko Virmavirta maistanut ruotsalaista kahvia?
Tai litkuahan se kahvi siellä on.
Suomen korkeaan hintatasoon totean vain että, sitä vartenhan raha on olemassa että sitä käytetään. Toisilla on enemmän, toisilla vähemmän.
Niin kauan kuin ihmisillä on rahaa ostaa tupakkaa, viinaa ja muuta turhuutta, ei pitäisi olla valittamista.
Ilmoita asiaton viesti
Kalja nimneomaan ei ole Suomessa hyvää eivätkä kalja-asiat oikealla tolalla. Suuret panimot tekevät samanmakuista lageria eikä muita merkkejä ole. Pienpanimot on tuhottu eikä uusia synny, koska suurpanimot ovat saaneet pykälät sellaisiksi Alkon kanssa.
Monopoli ei riitä, vaan tuontioluiden määrää pyritään koko ajan karsimaan kaikenmaailman etikettipykälillä tai muilla tempauksilla. Koska olutkulttuuria ei ole, ei juuri tuoda ulkolaisakaan oluita. Ei ainakaan pienpanimojen tuotteita.
Valikoimia löytyuy ainoastaan muutamasta ravintolasta.
Ilmoita asiaton viesti
Itse pidän kotimaisesta kaljasta, lisäksi saksalaisesta, tanskalaisesta ja tshekkiläisestä.
Ei suomalaisessa ole hävettävää.
Hassua , että Virmavirta vertasi Helsinkiä Pariisiin, se on vähän sama kuin vertaisi Ladaa Peugeotiin.
Helsinki on Lada, Pariisi Peugeot. Ei niitäkään voi verrata toisiinsa.
Pariisi on korkeakulttuurinen miljoonakaupunki, Helsinki ei ehkä ihan ole….
Ilmoita asiaton viesti
Olut valikoima Suomessa on ykspuolinen, karhu tai karjala jne.. siinä se perinteinen valikoima. Jos haluis maistella jotain uutta, niin sellaista saa sitten tilata ulkomailta asti.
Ravintolaan en viitsi lähteä maksamaan ylihinnoiltua erikoisolutta, sitä pitäis löytyä kaupastakin maisteltavaksi.
Erikoisoluet sopii hyvin nautiskeluun.
Kun ei ole tarvetta humalahakuisuuteen, jolloin maulla ei ole väliä.
Ilmoita asiaton viesti
Semmosta vaan että jos Suomessa ruvettaisiin esim. huoltamokahviloissa tekemään jokaiselle kahvinjuojalle se kahvikupillinen erikseen niin eihän siinä myyjät muuta kerkeäisikään. Sen verran paljon täällä kahvia juodaan. Tuskin siinä pohjimmaisena tarkoituksena on ”likalauttoja” kellekään tarjoilla.
Hinnoista sen verran että kyllä siitä kahvista saa esim. Tallinnassa maksaa huoltoasemillakin aika tarkalleen yhden euron. Maan yleiseen hintatasoon nähden se on paljon kalliimpaa kuin suomessa. Eikä eurooppaa alaspäin mentäessäkään hinta paljoa tipu.
Maku onkin sitten jokaisen oma asia.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustan Kluuvin Fazer kahvilassa on sen verran hyvä kierto kahville, että sieltä saa lähes poikkeuksetta hyvää kahvia, jota voi juoda ihan mustana. Hyvän kahvin laatutae on se, että sitä pystyy juomaan mustana ilman mitään maito tai sokerilisiä. Ja Fazerilla saa vielä santsata samaan hintaan (2,00),kun melkein paikassa kun paikassa santsikupista veloitetaan lisämaksu.
//Kahvin ystävä
Ilmoita asiaton viesti
En pahempaa muista kuin Rodoksella aamukahvi hotellissa. Jostain syystä 5 litran säiliö oli säädetty kiehumislämpötilaan. Kun maistoi 2 tuntia kiehunutta Kreikkalaista kahvia kerran, se riitti. Onneksi hotellia vastapäätä oli suomalaisrouvan pitämä baari, jossa hän keitti Presidentistä kahvia ja teki kolmioleipiä aamu palaksi. Kalleinta kahvia olen juonut Venetsian Markuksen torilla. Espressoahan se oli ja ihan hyvää, mutta se hinta.
Ilmoita asiaton viesti
Kahvin valmistus aloitetaan hankkimalla hyvää vettä.
Hyvää kahvinkeittoon sopivaa vettä ei saa hanasta koskase on jalostettu juomakelpoiseksi kemikaaleilla.
HYVÄÄ VETTÄ saa lähteistä joita suomessa vielä on.
KAHVILAADUT voit itse valita pienellä vaivalla mieleisensä.
VALMISTUSTAPA voi itse valita makutottumusten mukaan.
Ranskalainen kahvi valmistus ohje löytyy kirjasta Maun fysiologia
jonka voi luke muutenkin sivistyäkseen.
JAVIELÄKERTAUKSEKSI HANKI HYVÄÄ VETTÄ!!
Ilmoita asiaton viesti
Menkää sinne Viroon tai missä se kahvi nyt mieleistä sattuu olemaan. Turha täällä Suomessa on kärsiä. Jääpähän parkkipaikkoja meille, joille suomalainen kahvi kelpaa…
Ilmoita asiaton viesti
Mitäpä jos tehtäisiinkin niin päin, että perustetaan vaikkapa sydänsavoon reservaatti teille kaikkeen valittamatta tyytyville ja huonoon laatuun ja palveluun hiljaisesti alistuville, missä saisitte sitä perisuomalaista elämäntapaa pitää yllä ja juoda kitkerää ja kallista kahvianne? Me muut voisimme sitten sen reservaatin ulkopuolella lähteä elämän laatua parantamaan vaikkapa siitä kahvista aloittaen.
Ilmoita asiaton viesti
Osuit asian ytimeen vaikka pääasiassa kritisoitkin suomalaista kahvia. Mielestäni suurempi ongelma on suomalaisille tarjottavan leivän laatu.
Palattuani keski-euroopassa asuttujen vuosien jälkeen suomeen oli kaupoissa myytävien leipien laatu järkytys: Muovipusseihin mytättyjä, kissaantuneita klönttejä joiden maku ja koostumus muistuttavat lähinnä sahajauhoa. Edes ruisleivät eivät olleet säästyneet tältä turmiolta.
Syynä lienee leipomotoiminnan ja sen tuotteiden jakelun keskittyminen. Oligopolisessa toiminnassa pienille leipomoille ja laadukkaille tuotteille ei ole jäänyt elintilaa. Tämä kehitys on seurausta kaupan keskittymisestä parille suurelle toimijalle. Samalla kuluttajille ei ole jäänyt käytännön toiminnassa muuta roolia kuin ostaa huonolaatuisia tuotteita ylihintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä mahtaa olla Virmavirran pointti tässä löyhäpäisessä kirjoituksessa? Todeta että suomalaiset on ressukoita kun tämä kahviasia on nyt näin retuperällä, eh? Kävi Pariisissa asti eikä silti löytänyt kirjoitusinspiraatiota?
Ilmoita asiaton viesti
Kahvi tuntuu herättävän kovastikin intohimoja, hyvä toki niin.
Fakta kai on se että suomalainen peruskahvi on keskimäärin vaaleapaahtoista ja arkista. Ihmisillä ei ole kahvinkeittämisessä yleensä kunnianhimoa sitten lainkaan, ei kodeissa, työpaikoilla eikä varsinkaan paikoissa missä suodatinkahvia eniten myydään. Suodatinkahvin ollessa kyseessä, aivan liian monet keittävät siitä mielestäni liian laihaa, eivät huolla laitteitaan, tekevät kahvia ikäänkuin vasemmalla kädellä ja vielä silmät, nenä eli makuaistit kiinni. Joskus on toki syynä aito kansallisominaisuutemme eli piheys, mutta monesti myös ns. kehittymätön makuaistimme. Tumma paahto, kokonaisvahvuus ja armomikkuus sekä kunnon intensiviteetti, siinä kahvi minun makuuni. Gourmetkahvit kunniaan!
Ilmoita asiaton viesti
Maut on erilaisia, mutta tummapaahtoisessahan on poltettu jo kaikki makuaineet kahvista pois. Eli siitä keitetty kahvi ei juuri muulle maistu kuin paahdetulle.
Parempi olisi yrittää saada siitä vaaleammasta paahdosta oikeilla menetelmillä oikeat maut irti. Ja käyttää tietysti mahdollisimman tuoreita papuja.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrankin asiallinen hömppäjuttu. Suomalainen kahvi on keskimäärin todella huonoa. Hyvää sellaistakin on kyllä joskus juotu, mutta tuntuu olevan vaikeaa tehdä vaalesta hyvää.
Ja ei. Kahvi ei ole Ruotsissa huonompaa, vaan yleensä parempaa. Tämä ei ole makuasia, vaan objektiivinen fakta. Olen itse maistanut.
Vain sitä toivon, että kahvista tulisi meillä kunnollinen sisäänheittotuote. Tuossa baarissa saa todella hyvää kahvia. Se olisi ainakin nykytrendien mukaista, ja siitä voisi päivittäin euron pari maksaakin. Katsokaa Robert’s Coffeen hinnoittelua: karkkikahvista 4,5 euroa, 27 vanhaa markkaa!
Sumpista pyydetty yksi euro on tähän verrattuna todellista kiskontaa.
Ilmoita asiaton viesti
No jaa; taitaa olla niin että täällä paahdettu kahvi on hyvänmakuista meidän mielestä. Ne jotka ovat tovin asuneet muualla, pyytävät aina vahvempaa kahvia. En minä ainakaan osaa keittää omanmakuista Löfbergs Lilasta tai Gevaliasta. Sitä Pauligin Juhlamokkaa se on… enkä mä sitä kahvia tuoppikaupalla kittaa, pari kuppia aamulla ja aamun sanomalehti. Baarin sumppia hämmennän yleensä kermalla. Nuotiokahvit tai punaisesta airamista luontoretkellä menevät paljaana, Sirkku palasokeri huulten välissä ryystäen. Myös ruisleipävoikkari meetvurstilla kahvin seurana on hyvää syksyn sieniretkellä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen pettynyt muodikkaitten kahvilaketjujen antiin. Seattlelais-tyyliset kahvilat seisottavat kahvejaan kuten entisajan baarit ja bensa-asemat. Pahimmassa tapauksessa lasikannussa ei ole kantta, joten neste vain haihtuu, höyry nousee. Mustana sellaista ei voi juoda.
En kehu naapureidenkaan kahveja, vaikka Venäjälläkin olen saanut hyvää kahvia – harvinaista. Neuvostoimperiumin lähialueilla (Viro, Venäjä) saa samanlaista tummapaahtoista mönjää. Ei sitä ole tarkoitettu mustana juotavaksi, luulen. Valmistettua kahvia ei voi kahvina arvioida kuin mustana, joten otan sen mustana – ja usein lisään pikaisesti sokeria.
Paahto on onnistunut, kun kahvista voi tehdä vahvan ilman, että juoma käy ”kitkeräksi” (= huonon paahdon juoma).
Tämän ketjun innoittamana hain Lidlistä Bellarom-nimistä Arabicaa. Olisi tuon voinut hyllyynkin jättää. Pannuun kahvia mitallinen per kuppi + yksi pannulle. N. 5:n minuutin haudutus pannumyssyn alla ja maistelua: ensimmäisen maistamisen jälkeen lisäsin pannuun kiehahtanutta vettä; pehmeydestä ei tietoakaan. Sitten: suolaisuus tuntui, karvaisuus samoin ja happamuus ehdottomasti. Mutta vetistä. Joko vettä oli lorahtanut liiaksi, tai sitten ko. kahville on mauttomuus tyypillistä.
Olen yhä sitä mieltä, että suomalaiset paahtimot paahtavat suomalaiseen makuun. Siksi Brasil (missä pannujauhatus? katosi!), Costa Rica, Kulta-Katriina, Saludo ym. ovat hyviä arkikahveja. Mokkakahvi käy toisinaan. Presidentti yhä Ykkönen.
Ilmoita asiaton viesti
Kukahan sen ”suomalaisen maun” on meille määrittänyt? Melkein aina kun maistelen jotain, minkä ilmoitetaan olevan ”suomalaiseen makuun tehty”, päällimmäisin aistinvaraisen havainnoinnin tuntemus on kaikenpuolinen mauttomuus ja persoonattomuus, joka tuo mieleen sairaalaruoan ja raaka-aineetkin ovat usein halvimmasta päästä ja sen huomaa. Kahvin osalta se ”suomalainen maku” tuntuu tarkoittavan kitkerää parkkihappolientä, josta ei saa kuin huonon olon jälkeenpäin. Omasta mielestäni on maailman kahvivarantojen väärinkäyttöä tuoda niitä Suomeen ”suomalaiseen makuun” paahdettavaksi, kun muualla osattaisiin sentään tehdä hyvääkin kahvia samasta raakakahvista.
Ilmoita asiaton viesti
Ironiassasi höykytit sairaalaruuankin.
Käytän tilaisuutta hyväkseni ja kehun, että sairaalaruoka on uskomattoman hyvää. Voittaa aivan varmasti kotiruuan, jos tossun alla olevat miehet ja kokille kateelliset naisetkin uskaltavat vain tunnustaa.
Viikon kokemukseni perustuu Vaasan keskussairaalaan. Jos asutte muualla, yrittäkää edes päästä Vaasaan. Siellä saa hyvän ruuan sivupalveluna myös erittäin hyvää hoitoa sairauksiin.
Voi että siellä oli tehty esimerkiksi uskomattoman hyvää keittoa aivan… . Niin no, en kai saa kertoa tarkemmin, koska resepteilläkin taitaa olla tekijänoikeussuoja.
No, mitäs nyt voi muuta tehdä kuin yllyttää: loukatkaa itsenne ja pyytäkää päästä Vaasaan hoitoon. 😉
Ilmoita asiaton viesti
…ovat muotoilleet ne samat kahvin paahtajat, jotka ei tarjoa tuulipukukansalle mitään muuta kun sitä kitkerän hapanta poulipaahdettua kurajauhoa – se ON ihan oikeasti pahan hajuista ja makuista jo heti valmistuttuaan eikä tunnin pannussa muhineena. Sitä sitten uskotellaankin itselle kaiken ”suomalaisen” erikoisuudesta.
Saa ihan vapaasti ottaa kaupasta jotain tummempipaahtoista oikeaa kahvia ja vertailla, mitä vatsa siihen sanoo sen sijaan, että uskoa kaiken maailman propagandaa ”pehmeänmakuisesta vaaleasta paahdosta”, joka on oikeasti vaan ruokaa vatsahaavalle ja haisee ihan mahdottomalle – onneksi nykyään on edes jotain vaihtoehtoja siihen noiden ”suomi-paahtojen” ohessa. Ihan tajutonta on myös ne ”viisarit” kahvipakkauksissa, kun ne löytyy pääosin vain niistä, jossa osoitetaan ”ykköselle” eli tuolle kurapaahdolle.
Ei ihme, että muuan ulkomaalainen julkiskokki kysyi jotain suomalaista perinneruokaa katsoen, että ”syötetäänkö sitä eläimille?” – jos makuaisti on kansalla sillä tasolla, niin ei ihme, että kahvin sijasta menee kuravesikin ylpeydellä alas 🙂
Oikeasti se kuravesi muituttaa hajun ja maun poulesta jotenkin Koffin keskiolutta happamuudessaan.
Paulig ei tee tuolla ”muka-paahtamisella” muuta kun pilaa hyvää raaka-ainetta!
nimim. ”työpaikan kurakahvitarjontaan läpeensä tympääntynyt” 🙂
Ilmoita asiaton viesti
tienvarsien abc- baareihin kyllästyneet merkonomit ja datanomit sattaisivat hämmästyneenä hieraista silmiään jos poikkeaisivat venäläisomistuksessa olevaan Teboiliin lounasaikaan. Siellä on näet niin täyttä seisovan pöydän ääressä kuin turusen pyssyssä, että tekee tuskaa löytää edes istumapaikkkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Merkonomit ja datanomit ovat nyt siis teidän iskunne kohteena.
Voisitte kertoa rehellisesti, että kahvinkin juominen Teboililla vie osaltaan työpaikan suomalaiselta metsäalan työntekijältä.
Teboililla tankkaava on paperitehtaan työntekijän tappaja.
Ilmoita asiaton viesti
Google on ”jumalani” enemmän kuin ”me”.
Google Chromen erikoinen piirre on mahdollisuus luoda ns. incognito-sivuja, joilla voi esiintyä nimettömänä, koska on erityisesti varottava:
-verkkosivustoja, jotka keräävät tai jakavat tietoja sinusta
internet-palveluntarjoajia tai työntekijöitä, jotka seuraavat sivuja, joilla käyt
-haittaohjelmia, jotka seuraavat näppäinpainalluksia ja antavat vastineeksi ilmaisia hymiöitä
-turvallisuuspalveluiden työntekijöiden tekemää seurantaa
-takanasi seisovia ihmisiä
Nämä ovat muuten kovia teemoja nyttemmin myös Venäjällä.
Ilmoita asiaton viesti
uskon sinun olevan tosissasi tuossa väitteessä:
Google on ”jumalani” enemmän kuin ”me”
Ilmoita asiaton viesti
Töissä on automaatti, joka valmistaa joka kupillisen erikseen. On pahan makuista. Pahan makuista on myös huoltamon tai minkä tahansa pannussa kauan muhinut kahvi. Miksi pitäisi tyytyä vain niihin; mikään ei kai pakota masokistisesti nilistelemään huoltamoiden viimeisiä jämiä?
Kotona valmistettu tuore kahvi on hyvää. Esimerkiksi Turussa on pilvin pimein korkealuokkaisia kahviloita, joista saa vastavalmistettua kahvia lukuisin muunnelmin moneen makuun.
Ilmoita asiaton viesti