Jarmo Virmavirta

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Kepun peli

Ensi viikonvaihteessa on edessä tämän vuoden suurin kotimainen poliittinen mediatapahtuma, Suomen Keskustan puoluekokous. Se on median juhlaa. Edes euroalueen edelleen uhkaavaa konkurssia ei ole käsitelty samassa laajuudessa kuin Keskustan johto-ongelmaa.

Samaan aikaan järjestettävä kokoomuksen puoluekokous on julkisuudessa sivuroolissa, vaikka kokoomus on seuraavienkin vaalien jälkeisen hallituksen ydinpuolue paljon varmemmin kuin keskusta. Tämä kertoo myös mediasta. Se juoksee henkilöiden, skandaalien ja jippojen perässä, asioiden paino on pienempi. Kokoomukselle on nyt hyvä näin. Puolue voi hengähtää helpotuksesta, vaikka läheltä piti. Kehittyvän maakuntien Suomen luurankoja on myös Sdp:n kaapissa, jolle myös ay-liikkeen tuki on arka paikka. Hämärämiesten tapana on varmistaa kanssarikollisuus siltä varalta, että jää kiinni.

Puhutaan mitä puhutaan, pääasia että puhutaan, tavattiin ennen sanoa. Eri juttu on, onko puoluekokous nyt keskustaväelle juhlaa. Hämmennys näkyy kentän kasvoilta, vähempikin julkisuus voisi riittää. Julkisuus on lyönyt keskustan niin sekaisin, että puolueesta on oikeampaa käyttää vanhaa nimitystä Kepu. Olipa uusi puheenjohtaja kuka hyvänsä jää hänelle Kepun raunioitten jäljiltä lähes mahdoton työ nostaa keskusta edes siedettävään vaalitulokseen vajaan vuoden päästä. Nöyryytys on suuri, kun perussuomalaisten Timo Soini hengittää jo niskaan.

Kaiketi useimmat keskustalaisetkin sanovat, että näin ei voi jatkua. Epätoivon ilmauksena entinen puoluesihteeri ja eduskuntaryhmän sihteeri Pekka Perttula jätti jo jäsenkirjansa kuivumaan, kun hänen moniin varoituksiinsa ei vaivauduttu edes vastaamaan. Moraalinen ryhti vahvistui, kun Perttula teki väitöskirjaa puolueen entisestä puheenjohtajasta V.J. Sukselaisesta. Sukselainen uudisti puolueen perusteellisesti sotien jälkeen ja sama pitäisi tehdä nyt, sanoo Perttula.

Onnistuuko uudistus, sitä arvioidaan Perttulan väitöstilaisuudessa 19. kesäkuuta Turussa. Suosittelen.

Suuresta julkisuudesta selviää kyllä hyvin, miksi keskusta on sekasorron tilassa. Syitä on kaksi: 1) Puoluesihteeri Jarmo Korhonen ja 2) puheenjohtaja Matti Vanhanen. Ensimmäinen tekee ihan mitä haluaa ja kenen kanssa haluaa. Toinen ei tee edes sitä, mitä haluaa - siis politiikassa. Korhonen on saanut huseerata, kun Vanhanen on kevennellyt muita paineitaan. Niistä hetkistä puhutaan korkeinta oikeutta myöten Susan Ruususen kirjan takia.

Pitkään on keskustan kenttä tätä kestänyt, mutta ei se ole varsinainen ihme. Tilanne ei ole uusi keskusta-maalaisliitossa. Sukselaisen moraalisen ryhdin keskustassakin tapahtui melkein mitä tahansa. Maalaisliitto nojasi raamattuun ja lakikirjaan, paitsi käytännössä. Itänaapuriakin nuoleskeltiin, paitsi tupailloissa. Silloinkin kaikki tiivistyi puoluesihteeriin, legendaariseen Arvo Korsimoon, jota Jarmo Korhonen hämmästyttävästi muistuttaa. Tammikuussa vuonna 1962 Korsimo pyyteli puolueelle eduskuntavaalien ahdinkoon rahaa jopa Moskovasta, joka oli sen ajan kehittyvien maakuntien Suomi. Vastaus tuli paluupostissa. Pääsihteeri Nikita Hrushtshev myönsi "Suomen presidentin luottomiehelle" 31.1.1962 10 miljoonaan markan "lisäavun", kun havaitsi rahaa tarvittavan presidentinvaaleista ja eduskuntaryhmän uudistamisesta aiheutuneiden kulujen maksamiseen. Tiedot kaivoi Moskovan arkistoista jo 1990-luvun alkupuolella tohtori Hannu Rautkallio, eikä niiden todenperäisyyttä ole kiistetty. Hämmästyttävän vähän ne ovat kuitenkin herättäneet keskustelua alkuvaiheen kohun jälkeen.

EU-aikana meininki on toinen. Nyt suomalaiset maksavat kreikkalaisten iloisesta elämästä, vaalituet kerätään kotimaisten tiskien alta, vaikka puoluetuen piti lopettaa hämärät rahoitusmuodot.

Moni ajattelee, että hyvä on, itsehän - siis Kepu - sopan keittivät. Kyllä, mutta viikonvaihteessa ei valita vain Kepun johtoa. Lahdessa valitaan myös Suomen seuraava pääministeri. On siinä farssin tai draaman ainekset ja kokoomuksella kestämistä, kun pääministeri tulee puolueesta, josta muut miettivät voiko sen kanssa ylipäätänsä lähteä hallitukseen. Sat sapienti, viisaalle kylliksi, voisi jo sanoa. Uudet vaalit olisivat ehkä sittenkin olleet oikeampi ratkaisu Vanhasen ja Korhosen jäljiltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Sokarates (nimimerkki)
Seuraava hallitus tekee leikkauksia ja veronkorotuksia, ja kepun on pakko olla mukana estämässä ettei heidän kannattajiensa etuja leikata eli maatalous- ja aluetukia, kodinhoitotukea. Jyrki kävi käskynjaolla vkl Bildenberg-kokouksessa ja alkoi lausumaan tuttua mantraa, pääoma- ja yritysveroja pitää keventää ja välillisiä veroja korottaa roimasti. Eli pahalta näyttää, Musta-Pekka kortti jää taas Etelä-Suomalaiseten ja "duunarien" ja köyhien käteen!
tha (nimimerkki)
No voi olla "pakko", mutta tuskin silti on seuraavassa hallituksessa
Mikko Lehtovirta (nimimerkki)
ja take home message tosiaan tuo: "pääoma ja yritysveroja täytyy keventää". Oikeasti? Kiinnostaa, mahtaisiko olla viitettä? Siis BildeRberg-ryhmän kokous.
Kippari (nimimerkki)
Näistä vaalirahasotkuista olisi voinut päästä kerralla eroon kun olisi säädetty vaalirahakatto. Kokoomukselle ja RKP:lle vaalirahakattto ei sopinut, muille puolueille olisi sopinut. Kun on rahoitus kunnossa, saa sillä etua muihin ehdokkaisiin ja puolueisiin. Tämän edun RKP ja Kokoomus haluavat pitää itsellään. KMS:n suurin edunsaaja oli Marja Tiura(kok). Virmavirta tämän hyvin muistaakin vaikka ei sitä nyt muistelekaan. Vanhasen naissekoilut muistuttavat Harri Jaskarin taannoisia sekoiluja eestiläisen Eva Roosmaan (oikea nimi oli Kai Kikerist) kanssa. Jaskari tuomittiin maksamaan oikeudessa 55 päiväsakkoa laittomasta uhkauksesta. Jaskari oli tuolloin kokoomuksen puoluesihteeri.
nimimerkki-x (nimimerkki)
Naisseikkailuista on hyvä muistaa Ilkka Kanervan puutarhaviestittelyt jotka huipentuivat pohjoismaiden ulkoministerikokoukseen jossa media ei halunnut muusta tietääkään. Valirahasotkussa demarit on olleet ihmeen hiljaa. Ei demaritkaan eduskunnasa ilman vaalirahatukea ole. SAK heitä ilmeisesti on tukenut. Sinäänsä täysin kyseenalaista käyttää jäsenten maksamia rahoja puolueen tukemiseen. Mutta jäsenmaksuthan saa vähentää verotuksessa. Että kuka demareita sitten oikeen tukee? Median raportointi sisäpoliitiikasta on lähinnä keskittynut lautakasoihin, tekstiviestittelyyn, uuniperunoihin, susankurosiin ja johannatukiaisiin.
Ray (nimimerkki)
KMS:n rahoitettavia olivat myös Heinäluoma ja Ahde. Sihen Virmavirta viittasikin mainiteassaan isojen poikien varmistavan homman kanssarikollisuudella. Eipä ole demarit paljon huudelleet. Eikä paljon huutele Kokoomuskaan, eikä ihan vähiten omien vaalirahasotkujensa takia. Ay-raha on avointa rahaa, joka menee tavallaan sinne minne pitääkin. Duunarin etujen ajamiseen.
nimimerkki-x (nimimerkki)
Miten niin minne pitääkin? Ei minulta ole kukaan kysynyt minne haluan jäsenmaksuni menevän. Ja erikoisalojen työntekijät eivät voi valita ammattiliittoaan. Ainakaan se ei ole suositeltavaa. Ja toisaalta, mitä SDP on saanut aikaan oppositiossa oleminen aikana. Rakentavaa oppositiopolitiikkaako?
Kippari (nimimerkki)
Olen joskus asioinut Tokmannin kaupoissa. Tokmannin omistaa KMS:n rahoittaja Kyösti Kakko. Tokmannin ovenpielessä ei kuitenkaan ollut luettavissa niiden poliitikkojen nimet joiden tukemiseen minunkin rahojani asiakkaana käytettiin. Kakko siis teki minun ja muiden asiakkaiden puolesta päätöksen tukea joitakin poliitikkoja meiltä mitään kysymättä. Jos olisi kysytty, niin minä ja jotkut muut olisivat voineet äänestää jaloillaan kuten nekin tekevät joita Ay liikkeen päätökset eivät miellytä.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Tokmannin ovenpielessä ei kuitenkaan ollut luettavissa niiden poliitikkojen nimet joiden tukemiseen minunkin rahojani asiakkaana käytettiin. => Kuuluu yleissivistykseen tietää, etteivät Kakko, Sukari ja Lidl kannata kauppojenrakennuskieltoja kehyskuntiin ja että kehyskunnissa on enemmän keskustalaisia kuin keskuskaupungeissa, jotka ovat kokdemin ja vihreiden rappioittamat. => Tokmannissa käynti on porvarillista elinkeinovapautta ja keskustalaista aluepolitiikkaa, Senhän näkee jo aemakaavasta. Niin myös Ideaparkissa.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Muistaakseni homma meni niin, että Kari Häkämies hakkasi naisen päätä lattiaan, mutta Harri Jaskari ilmeisesti sai turpaansa Kai Kikeristiltä kuin Matti Nykänen Mervi Tapolalta lehtikuvista päätellen. En usko, että SKDL:ssä tai SMP:ssäkään olisi nyrkki heilunut niin kuin Kokoomuksessa viime aikoina tavalla, joka ei kuulu suomalaisen sivistyneistön porvariston hillittyyn charmiin, mutta ylisuuri Kokoomushan onkin nykyään työväenpuolue.
tha (nimimerkki)
Niin, vasureiden alaa on ollut aina enemmän vieraalle vallalle vakoilu ja raiskaukset
Eija-Riitta Korhola (nimimerkki)
En kiistä etteikö meidänkin puolueestamme löytyisi aineksia purevaan blogiin, mutta en näe pureskelua tämän keskeisimpänä antina. Siksii ei kepulaistenkaan kannata antautua defensiivisiksi tämän äärellä. Tämähän on raikas, vastaansanomaton kirjoitus, ja muistuttaa miten krooninen on split ihanteiden ja todellisuuden välillä. Tämän tulisi puhutella kaikkia puolueesta riippumatta.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Tässä se Alma Median, Sanoman ja Yleisradion haaste onkin. Keskustan puoluekokous ei lamaannu hyökkäilyjen alla, vaan radikalisoituu. Keskustan puoluekokous aloittaa torjuntataistelut Etelän mediaa vastaan ja mistään piittaamatta voi valita sekä Pekkarisen että Korhosen. Timo Laaninen puolestaan voi päästä Joutsen Mediasta työmarkkinoiden käytettäväksi. Olisi mielenkiintoista veikata, miten suuri osa kuusikosta putoaa eduskunnasta huhtikuussa 2010.
tuomokokko (nimimerkki)
Asiaa oli joka virkkeessä, mutta tartun pariin kohtaan. SDP:n uusi puoluesihteeri on ammattiliittojen antamasta vaalituesta sanonut, että se on "jaloa rahaa". Voiko sitä silloin kutsua araksi paikaksi? Jungner katsoo, että aate ja politiikka ovat demareilla ja duunareilla yhteiset, joten niin voivat olla varatkin. Toinen juttu on pääministerin valinta. Se ei tapahdu Lahdessa! Jos eduskunta päättää, että Keskustan puheenjohtaja ei ole pätevä, jää tämä sivuun. Tietenkin vaikkapa Mari Kiviniemi kannattaa ilman muuta hyväksyä, koska Kokoomuksen kannalta hän olisi harmittomin mahdollinen keulakuva maan hallitukselle - kaukana ei ole ajatus hyväntahtoisesta hölmöstä.
Sniper (nimimerkki)
Ay-jäsenmaksut oikeuttavat täysimääräiseen verovähennykseen. Kun ammattiliitto antaa yhdelle puolueelle vaalitukea jäsenmaksuina saamistaan varoista, on minusta "jalous" kyseisistä rahoista kaukana. Minusta tässä on kyse veroedun väärinkäytöstä.
tuomokokko (nimimerkki)
Esittelit hienosti syyn, jonka vuoksi käännyin sosialidemokraatiksi: en pystynyt voittamaan heitä poliittisessa taistelussa! Kun ay-jäsenmaksuni kuitenkin menee demarien käyttöön, hyödyn tilanteesta eniten ryhtymällä demariksi. Heil Jungner! Niin tai oikeastaan siis meil.
eaglesflysingly (nimimerkki)
Uudet vaalit ovat sittenkin oikeampi ratkaisu Vanhasen ja Korhosen jäljiltä. Vai kuvitellaanko myös kokiksien puolue-eliitissä todella, että kansalaiset eivät välitä? Olemme nyt odotelleet vähintään kaksi vuotta ilmiselvien ratkaisujen tekemisessä. Maailman meno ei odota pientä Suomea. Jokainen päivä katsomista ja ihmettelemistä maksaa. Jos tänä vuonna selvitään 15 miljardin lisävelkaantumisella voimme katsoa olevamme onnekkaita. Julkisen velan (valtio + kuntasektori) kasvattaminen on tulevan verotuksen kasvattamista. Toivoa sopisi, että Jyrki-Boy säälisi edes lapsiansa, ja heidän lapsiansa ja lapsien lapsienkin lapsia. http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/18949/bkt-40-oletko-valmis
tapio_o_neva (nimimerkki)
Professori Jarmo Virmavirta:"Epätoivon ilmauksena entinen puoluesihteeri ja eduskuntaryhmän sihteeri Pekka Perttula jätti jo jäsenkirjansa kuivumaan, kun hänen moniin varoituksiinsa ei vaivauduttu edes vastaamaan. Moraalinen ryhti vahvistui, kun Perttula teki väitöskirjaa puolueen entisestä puheenjohtajasta V.J. Sukselaisesta. Sukselainen uudisti puolueen perusteellisesti sotien jälkeen ja sama pitäisi tehdä nyt, sanoo Perttula." Toisen kulkupuheen mukaan Perttula olisi kerjännyt Jarmo Korhoselta saastaista puoluerahaa apurahaksi tohtoroitumiseensa, mutta kun Korhonen oli sanonut, ettei käy ja ettei Perttulan väitöskirja ole Suomen Keskustan ydinkysymys huhtikuun 2010 vaaleissa, otti Perttula herneet nenään ja ryhtyi Sanoman hitmaniksi "paljastamaan sisäpiiritietojaan". Prinsessa Perttula lienee kuitenkin luvannut tulla takaisin Keskustaan myöhemmin (sitten kun Korhosesta on päästy eroon. Perttula ei siis ole pyhimys, vaan häntä epäillään saaliinjakoyrityksistä Korhosen kanssa.
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
Puheenjohtajien olisi suotavaa olla myös ministerinä. Nyt näyttää siltä ettei moinen urakka toimi? Puoluejohtajuus on on strategisesti aivan toinen, kuin ministeriys. Tämä on tullut esiin oikein hyvin kepun kohdalla. Vanhanen on puheenjohtajana toiminut vain valtioneuvoston puheenjohtajana. Korhonen on ollut puolueensa todellinen tien-näyttäjä. Ja hänen oppinsa on puhdasta Alkiolais-Korsimolaisuutta. Vanhanen se tosiasiassa on pannut kentän äänen tukkoon, ja niitä asioita selvittelee Korhonen! Kokoomuksen tilanne on myös proplemaattinen? Valtiovarainministerinä, hänen sarkansa on usein varsin ristiriitainen Kokoomuksen kentän mielipiteiden kanssa? Siis Kataisen! Ja Tujusta ei juuri kukaan tunne. Tuntuu, että puolue seilaa tuurilla kepun kompuroinnin vanavedessä. Se on uinut suosion aallon huipulla, mutta allon jälkeen tulee notkahdus? Vai tuleeko, se nähdään. Mutta puolueiden puheenjohtajat pois kantamasta ministerien salkkuja!
tapio_o_neva (nimimerkki)
Tämä oli SDP:n ja Kokoomuksen parlamentaristien ilveilyä brittimalliin. Ainoa puolue, joka kykenee tähä on Suomen Keskusta, koska Keskustan puoluekokous valitsee tosimiehiä puoluesihteereiksi, jotka hoitavat puolueen ilman puheenjohtajaakin. Kokdemien tyhmyys ja Englannin apinointi johti tähän.
Viras (nimimerkki)
Kreikkalaisten "iloisen elämän tukemisessa" on käytännössä kyse rahan painamisesta lainarahan kautta. Kreikkaa tukemassa on mm. Euroopan keskuspankki, joka alkoi ostamaan valtiolainoja. Euroopan keskuspankin ostaessa lainoja, se lisää liikkeellä olevan rahan määrää, jolloin vaikutus on sama kuin euroa devalvoitaisiin. Euron devalvoitumisen myötä viennin kilpailukyky paranee. Näin ollen, Kreikan tukeminen ei ole yksiselitteisesti huono juttu, olkoonkin että siihen sitoutuu valuuttaa. Suomen vuosittaisen viennin arvo on 60 miljardin luokkaa. Suomen osuus Kreikan tukemisesta voi olla 1,5 miljardia kolmen vuoden aikana, eli 0,5 miljardia vuodessa. Luku vastaa noin prosenttia Suomen vuosittaisesta viennistä. Näin tarkasteltuna Kreikan laina voi maksaa itsensä takaisin jo ennenaikaisesti, devalvoitumisen myötä parantuneena viennin kilpailukykynä ja lisääntyneenä vientinä, ilman että tarvitsisi edes odotella varsinaisen valtiolainan takaisinmaksua.
Ray (nimimerkki)
Koska raha on puhdasta mielikuvitusta.
jounikok (nimimerkki)
Ei kansa ole suuttunut vaalirahoista, vaan niiden salaluista ja päin näköä valehtelusta. Jos KMS ja Kepulit sun muut olisivat avoimesti kertoneet asiat ei tällaista hässäkkää olisi syntynyt. Kallin esiintulo se vasta löi vettä myllyyn, ainakin itse pidän sitä miestä mädän poliitikon ruumiillistumisena. Ei AY-väen tuki SDP:lle ole arka paikka, se on aina ollut avointa. Aina.
Sniper (nimimerkki)
Julkisuuteen ne ay-rahatkin tulivat vasta tämän "vaalirahasotkun" yhteydessä. Taisi demareillekin olla yllätyksenä, miten paljon vasemmistoliitto joiltakin ammattiliitoilta on saanut. Voi olla, että jotkut ovat tienneet ay-rahoista, mutta julkisia ne eivät ole olleet. Vasta pakon edessä. Ammattilliitot ovat jakaneet vaalirahaa 51 %:n demokratialla. Vaikka sitoutumattomia ja porvareitakin liittojen jäseneiä löytyy, rahaa ei porvaripuolueille ole tihkunut latin latia.
tapio_o_neva (nimimerkki)
"Jos KMS ja Kepulit sun muut olisivat avoimesti kertoneet asiat ei tällaista hässäkkää olisi syntynyt." Jos Keskusta olisi ilmoittanut, että Kyösti Kakosen ja Toivo Sukarin rahoilla he palauttavat vähittäiskaupan elinkieinovapauden kehyskuntiin niin luuletko, ettei Kesko ja S-ryhmä olisi Stockmannin kanssa ryhtynyt kaatamaan rahaa kuorma-autoilla Vihreän liiton, Helsingin Kokoomuksen ja SDP:n laareihin sekä järjestänyt vihakampanjaa Alma Mediassa, Sanomassa ja Yleisradiossa?
tha (nimimerkki)
"Tiedot kaivoi Moskovan arkistoista jo 1990-luvun alkupuolella tohtori Hannu Rautkallio, eikä niiden todenperäisyyttä ole kiistetty. Hämmästyttävän vähän ne ovat kuitenkin herättäneet keskustelua alkuvaiheen kohun jälkeen." Mikä ei tosin yllätä, mutta on silti kyllä varsin mielenkiintoista. Mutta jos menneisyyttä ei haluta käsitellä, niin ei sitten. Mutta sitten voisi kyllä lopettaa kaikenlaisen jeesustelun myös nykyajan suhteen. Nythän on vaan "sellaiset ajat", että pitää toimia "olosuhteiden mukaan"...
Hyeena (nimimerkki)
Olosuhteiden mukaan toimiminen on populismia.
tapio_o_neva (nimimerkki)
"On politiikka peliä likaista, mutta kommunismi tietää loppua pikaista."

Toimituksen poiminnat