Jarmo Virmavirta

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Euro vie Vironkin kohti Euroopan liittovaltiota

Kuten tuhannet muutkin suomalaiset vietin vuodenvaihteen Tallinnassa. Se oli jo kymmenes peräkkäinen. Alkuun juhlittiin Estonia-teatterin tanssiaisissa smokki päällä, kerran jopa Kadriorgin palatsissa. Nyt Virossa on eurooppalaistuttu television ehdoilla, rahvaanomaisesti. Pääosassa on euro, jolle Euroopan kulttuuripääkaupunki rakentaa kulisseja. Suurin niistä on kauppakeskus Solaris.

Tervetuloa mukaan maksamaan kreikkalaisten ja muiden tuhlareiden makeaa elämää, sanovat monet suomalaiset heimoveljille. Päätös eurosta oli tehty hyvinä aikoina, ennen kuin EU:n tukipäätökset tuhlareille. Historiallisen kokemuksen valossa ainakin kreikkalaisten käyttäytyminen oli kuitenkin ennustettavissa. Ei satoja, vaan tuhansia vuosia Kreikka on elänyt muiden Välimeren maiden rahoilla. Niin on ollut ja niin on aina oleva, sanoisi Mika Waltarin Sinuhe.

Euron käyttöön oton myötä Viro on nyt lännettyneempi kuin mikään muu Pohjolan maa. Suomelta puuttuu Nato-jäsenyys, Ruotsilta euro ja Nato, Norjalta EU ja euro. Mutta ei niiden länsimaisuudessa vajetta ole. Kaikki maksavat Euroopan kriisistä, olipa jäsen tai ei. Norjalaiset suojelevat energiavientiään, ruotsalaiset pankkejaan.

Virolla askeleet länteen - EU, Nato ja euro - ovat olleet välttämättömät tienviitat pois idästä. Neuvostomiehityksen runtelemalle maalle oli itsestään selvää, että uusi suunta vaatii moninkertaisen varmistuksen. Kunnioittavan hyvin kaikki on onnistunut, vaikka joskus toivoisin muistettavan, mihin Viron uudelleen itsenäistyminen todella perustui. Neuvostoliiton totaalista rappiotakin merkityksellisempi oli kansan itsenäisyystahto, joka eli hiljaisena tietona läpi vaikeat vuosikymmenet. Se on Viron todellinen ihme, jossa on opiskeltavaa naapureillekin. 

Mutta kuka sitä euron valtakautena enää muistaa?

Edessä onkin arki. Sen symbolina kultamitalit maailman kisoissa sankariteot jäävät vähemmälle. Tasapainossa oleva valtion budjetti noteerataan niin velaton naapuri,  asteikolla seitsemän plus kasi miikka. Kristina Smigun ja Andrus Veerpalu ovat jo menneen kultakauden symboleita. Silloin kansa katkoi kahleitaan.

Vuodenvaihteessa Tallinnassa oli vain 10 000 venäläistä turistia. Suomessa heitä oli sentään 100 000 enemmän. Viron päivälehdissäkin kyseltiin jo, eikö Tallinnaan voi saada enempää venäläisiä turisteja ja heidän rahojaan. Se onkin yksi euron positiivinen puoli, venäläistenkin rahat kelpaavat.  Ehkä maantieteen poliittinen ulottuvuus alkaa löytyä myös muusta kuin turvallisuuspolitiikasta, kun eletään markkinoiden ehdoin. Viron valtava potentiaali on venäläinen vähemmistö, jonka integraatio virolaiseen yhteiskuntaan on vielä kesken.

Viron eurokunto on herättänyt ihastusta kaikkien maiden valtiovarainministeriöissä. Leikkauksia palkkoja myöten on tehty kylmällä kädellä, käytännössä ilman vastalauseita. Silti kansa ei ole ollut kaduilla kuten Kreikassa tai Espanjassa, jopa Irlannissa. Hyvä kansa, eurokunnossa sekin. Sellaisesta valtiosihteeri Hetemäki epäilemättä unelmoi. Suomessa kansa nousee virolaisia herkemmin barrikadeille, jos sattuu löytämään parkkipaikan.

Mutta rahaa eurokin on. Siinäkin kolikossa on kaksi puolta. Virossa valtio on velaton, mutta yksityistaloudet korviaan myöten veloissa. Se  on ruotsalaisten pankkien suuri huoli. Niistä on tullut autokauppiaita, kun pantit lankeavat käsiin. Omakotitalojakin saa Tallinnan ympäristöstä vielä pilkkahintaan ennen kuin euron oletettu siunauksellisuus nostaa muutaman kuukauden kuluttua hintoja. Ennen maaliskuun parlamenttivaaleja tilanne on kuitenkin pakko pitää stabiilina.

Viron talouden hevoskuuri on ollut mahdollinen, koska Virossa ei ole eurooppalaisessa mielessä ammattiyhdistysliikettä eikä oppositiota. Ammatillinen järjestäytyminen on kesken, vaikka suomalaiset ay-pomot ovat yrittäneet saada siitä vientituotetta. Vain opettajat nousivat vastustamaan palkkojensa leikkauksia, jolloin hallitus tulikin vastaan. Se kertoo myös opetuksen arvostuksesta, mikä on kunnioitettavaa. Toiseksi poliittinen oppositio on kastroinut itsensä epämääräisillä Venäjän suhteillaan. Julkinen sanakin haastaa vain näennäisesti hallitusta, koska yksikään lehti ei halua leimautua Edgar Savisaaren puolustajaksi. Virossa leimoja lyödään herkästi.

Ei Viro mitään äänettömän alistumisen aikaa elä, mutta poliittisessa kulttuurissa näkyy neuvostoaika enemmän kuin uskoisi. Hallitukselta puuttuu todellinen vaihtoehto. Ei se kovin eurooppalainen malli ole. Eurooppalaisuuden ydin on eri mieltä olemisessa. Ratkaisujen kritiikki vie eteenpäin, sitä tietä Eurooppa on Euroopaksi tullut.

Toisaalta koko Eurooppa on Viron tiellä. Yhteinen raha ei ole pelkkä vaihdannan väline, vaan tuo mukanaan yhteisen talouspolitiikan. Vaihtoehdot ovat vähissä, liittovaltion suuntaan tässä ollaan menossa. Vauhti on kova, ellei uutta talouskatastrofia tule.  Pienillä on vain kaksi mahdollisuutta, olla mukana tai ulkona. Mukana olemisesta on ollut enemmän hyötyä kuin asemalaiturille jäämisestä.Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)

Liittovaltiota kohti ollaan menossa, kyllä. Mutta se vaatii perussopimuksen muuttamista mikä tunnetusti on vaikea ja aikaa vievä prosessi. Millä aikataululla seuraava muutos on odotettavissa ja millainen se suunnilleen on?

Pekka Manner

En usko liittovaltioon. Euron kriisi onneksi herätti osan valtiosta, en usko että USA sallii liittovaltiota ja sen vasallit Iso-Britannia ja Italia pannaan asiaa jarruttamaan. Myöskää Saksa joka on USA:n alusmaa ja USA:n miehittämä ei uskalla itsenäistyä tai tehdä mitään ilman USA:n lupaa.

Jossain vaiheessa EU:ta elättävät maat (Saksa, Pohjoismaat, Benelux) saavat tarpeekseen euroopan loisvaltioista kuten Virosta ja sitten koko roska on mennyttä.

Pekka Danhammer (nimimerkki)

En usko Viron yhteiskunnan ml talous muutosten tapahtuneen niin suunnitellusti ja järjestelmällisesti kuin esim. Suomessa esitetään ja halutaan uskoa.

Yhteinen uhka yhdistää kansaa ja Venäjä-kortti muistetaan kaivaa esiin joka vaalien alla. - Toisaalta Venäjälle sopii, että "kaiken takana on pelko".

Pekka Danhammer (nimimerkki)

"rahvaanomaisesti"

Euron juhlinta smokkiin pukeutuneena niin Estonia-teatterissa kuin Kadriorun palatsissa on "kansanomaista" vain Toompealta tai Tõnismäeltä (Reformipuolueen toimisto) katsottuna.

Euroopan Yhdysvallat kuulostaa hunajalta. (nimimerkki)

Euroopan Yhdysvallat kuulostaa hunajalta. Olemme vahva Eurooppa.
Samoin rakastamme Yhdysvaltoja. Kansainvälinen yhteisö vahvistuu.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Kaikesta baltiansaksalaisesta, venäläisestä ja neuvostoliittolaisesta orjuutuksesta huolimatta Viro perustaltaan ei ole metsäpohjoismainen maa niin kuin Norja, Suomi ja Ruotsi laajimmilta osiltaan. Viro on tasainen kuin Tanska ja Hansa-liiton maa, jossa saksalais-mannermainen vaikutus on erittäin suuri eikä vain metsäluterilainen.

Viron neuvostoliittolaisiin piirteisiin kuuluvat Neuvostoliiton kommunistisen puolueen nuorisojärjestyksessä poliittisen kasteensa saaneet liberaaliministerit, jotka epäilevät keskustalaisia venäläisyydestä ja toisiaan niin korruptiosta kuin epäisänmaallisuudesta, mikä on aivan normaalia ja poliittisesti realistista komsomolien kesken. Englantilaisen määritelmän mukaan demokratia on järjestelmä, jossa konnilla on mahdollisuus valvoa toinen toistaan.

Yksilötasolla tämä neuvostoliittolaisuus näkyy perhetason chauvinismina, jossa pikkupomo pitää työpaikalla julkista rakastajatarta vanhaisovenäläiseen tapaan rouvan lihomisen kurissa pitämiseksi ja nuorekkuuden osoittamiseksi työyhteisössä. Samaan kuuluu Audi, josta on maksettu 5%:ia ja josta on 95% leasingiä.

Virolaisuuteen kuuluu myös vanhojen kaupunkilaisten ylenkatsominen metsäläisiä, maalaisia, pienituloisia ja venälisiä kohtaan. Kun on venäläisen ovela, on kelvollinen eikä aivan yksinkertainen. Sana "hitryj" tarkoittaa ovelaa myöntisessä mielessä, ei pelkkänä ketkuna niin kuin tosikossa suomessa.

Kuitenkin katutasolla Tallinnassa liikkuessaan on syytä olla optimisti. Onhan Virossa kulttuuria ja myös venäläistä kulttuuria tuetaan. Myös suomalainen voisi mennä Tallinnaan muutenkin kuin vodkaturistina.

Tuo kotitalouksien velkaannuttaminen, leasing-autojen takaisinotto, pakkodeflaatio valtion pitämiseksi EMU-kunnossa on osa sitä historiaa, jota vain Virmavirta uskaltaa esitellä.

Suomessa virallisesti juhlitaan vain Viron valtion "tiukkaa" talouspolitiikkaa tavalla, joka hymyilee kuin Sixten Korkman tai Snellmaninaukion sankarit.

Minusta olisi hyvä, jos ei pelkästään esiteltäisi avoimesti ja rehellisesti Viron kurjuutta EMU:ssa, vaan sitä, miten tosikurjaa on Latviassa. Latvia on heiveröisin ja kaikkein suurimmassa kurimuksessa. Sitä ei kuitenkaan surra kuin Islantia, Irlantia, Portugalia tai Kreikkaa - viran puolesta.

Kaikkein heiveröisimpien kärsimys on kuin köyhän kuolema. Se ei kiinosta ketään keskituloista eikä ylipainoista, koska se ei ole psykologinen samaistumiskohde.

Vieras (nimimerkki)

Yhtenäinen vapaa maailma on tärkeää, myös Venäjän vapauttamiselle.

Claudius (nimimerkki)

Eipäs hätäillä!

Yhteisen taloudellisen kriisinhallintamekanismin luominen on kyllä pikku askel liittovaltion suuntaan, mutta vain suuntaan. Tanssiaskeleitakin otetaan joskus kaksi etten ja sitten kolme taakse.

Liittovaltioon on pitkä matka. Se vaatii täydellistä konsensusta mahdollisine kansanäänestyksineen, ja niin kauan kuin meillä on näitä Etelä- ja Itä-Euroopan verenimijävaltioita, jotka kyttäävät yhteisen budjetin tukieuroja, liittovaltiota ei synny ainakaan jos kansan ääntä kysytään.

Sitten mahdollisesti on tulossa vielä Turkkikin. Jos Turkin jäsenyys toteutuu, liittovaltioidean kannatus kansalaisten keskuudessa saa entistä vähemmän kannatusta. Liittovaltiota voidaan tuskin luoda pakkosynnytyksellä Euroooppa-idealististen poliitikkojen runnomana.

Kun meillä vielä on esimerkkeinä Sveitsi ja Norja, jotka eivät EU-hömpötyksestä piittaa, ja pärjäävät paremmin kuin muu Eurooppa, niin liittovaltiota on vaikea perustella rationaalisesti.

Tietenkin ihmeitä voi tapahtua, ja Kreikasta, Espanjasta, Bulgarista, Irlannista ja Romaniasta tulla EU:n nettomaksajia. Kuitenkin, niin kauan kuin näyttää siltä, että pohjoinen Eurooppa joutuu enemmän tai vähemmän pysyvästi rahoittamaan eteläisen osan hurlumhei talouksia koko liittovaltioidea on mieletön.

Tuomas Taivasaho

Vauraus syntyy työstä ja niin kauan kuin tuetaan noita roistovaltioita, eivät työtä ala tekemään. Eli lakataan ensin tukeminen ja sitten vasta aletaan elämään siivelläeläjien kustannuksella.

Korkkimies & Katainen ei näe mitään ongelmaa siinä, että noihin maihin upotetaan soppareita noudattaen ja soppareita noudattamatta miljardeja. Pitäähän köyhää hädässä auttaa. Eikö EU:ssa voitaisi noudattaa samaa kaavaa kuin kansallisesti. Annetaan rikkaimmille mikä rikkaimmille kuuluu ja sieltä sitten vauraus tihkuu alaspäin.

Harri Räsänen

Pienen ei aina kannata olla mukana. Norjalaiset jäivät asemalaiturille EU junan lähtiessä ja vilkuttivat sen etääntyessä.
Norjalla menee hyvin.

Leena Hietanen

Kiitän täällä Virmavirtaa siitä, että hän paljastaa länsi-integraation tavoitteet: opposition, ammattiyhdistysliikkeen ja vasemmistolaisuuden tuhoamisen. Kyllä niillä eväillä "Reichia" on helppo rakentaa.
http://leenahietanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/5757...

Harri Räsänen

Mallin vapaan ammattiyhdistysliikkeen tuhoamisesta voi hakea entisistä ja nykyisistä kommunistivaltioista Venäjältä, Kiinasta, Pohjois-Koreasta jne.
Kommunistit eivät ole koskaan sietäneet vapaata ammattiyhdistysliikettä.
Kapitalistilla ja kommunistilla on paljon yhteistä.

Pekka Danhammer (nimimerkki)

Toimittaja Leena Hietasen tavoitteita Viron suhteen ei onneksi siellä aja kukaan:

http://www.youtube.com/watch?v=dwJixEn3fac

sillä hän edistää stalisistista diktatuuria "antifasismin" nimikkeellä.

Pekka Danhammer (nimimerkki)

"...Virosta on tulossa fasistien unelmavaltio EU:ssa: maassa ei ole oppositiota eikä ammattiyhdistysliikettä", kirjoittaa Leena Hietanen blogissaan.

Venäjällä ei ole oppositiota, eikä ammattiyhdistysliikettä. Se on fasistinen valtio. MOT.

Aseveljeyden perinteet velvoittavat:

http://www.youtube.com/watch?v=PAPctERefgk

Asemalaituri on kuitenkin väärää junaa parempi valinta (nimimerkki)

"Mukana olemisesta on ollut enemmän hyötyä kuin asemalaiturille jäämisestä."

Paitsi että kasvava joukko nykyisistä eurojunassaistujista on sitä mieltä että tuli hypättyä aikoinaan väärään kyytiin turhan hätäisesti. Viisas matkustaja kun tarkkailee ympäristöään, odottelee asemalaiturilla rauhallisesti oikeaa junaa, ja antaa muiden vuorojen lipua ohi hätääntymättä. Hänen junansa on määränpäässään ehkä viimeisenä mutta kohde on kuitenkin oikea ja toiveitten mukainen.

Kimmo Tuomaala

Ranskassa maolaisten ja trotskilaisten ammattiliittojen jäsenet painavat persettä penkkiin pienestäkin syystä ja mellakoivat kaduilla ja satamissa sekä tehtaiden ja öljyvarastojen porteilla. Saksassa on vahva IG Metall -liitto ja vahva Ver.di-virkamiesliitto. Ruotsissa ja Tanskassa on vahva LO (//SAK). Ay-liike,vasemmisto ja poliittinen oppositio elävät ja voivat hyvin EU:n kaikissa länsieurooppalaisissa jäsenvaltioissa ja valta vaihtuu vaaleissa. Italian vasemmisto saa syyttää itseään Italian vasemmiston kyvyttömyydestä.

Kimmo Tuomaala

Norja maksaa EU:lle 200 miljoonaa euroa vuodessa Euroopan talousalueen jäsenmaksuna. Sveitsi jäi pois sekä Euroopan talousalueesta että EU:sta, koska jäsenyyshankkeet hylättiin kansanäänestyksessä. Siitä huolimatta Sveitsi on integroitunut EU:n sisämarkkinoille eli yhtenäismarkkinoille kymmenellä eri sopimuksella, jotka koskevat henkilöiden vapaata liikkuvuutta, lentoliikennettä, maantieliikennettä, maataloutta, teknisiä kaupan esteitä, julkisia hankintoja, tieteellistä yhteistyötä, Schengenin aluetta, petosten torjuntaa ja useita eri aloja koskevia lopullisia määräyksiä. Sveitsin ja EU:n välisten kauppasopimusten lukumäärä on 210.

Tuomas Taivasaho

Sveitsi on hyvä maa jossa sen asioita osataan hoitaa yhteiseksi hyväksi. Kaikki luottavat maahan jonka toimintaa ohjaava aatteellinen perusta ei vaihdu 30 vuoden välein. Kansa pääsee kumoamaan poliitikoiden typerät hankkeet jotka vain keikuttaisivat vakaata yhteiskuntaa, turvallisuutta ja kansan elämän menoa.

Tarkastellessa Suomen itsenäistymisajan ja itsenäisyysajan historiaa, tällä maalla ei ole ollut mitään linjaa. Ensin oltiin isänmaallisen sinisiä, sen jälkeen alkoi valkoisen Suomen rakentelu. Kansallissosialismien kautta päädyttiin punaisen Suomen kauteen.

Punasuomi päättyi 90-luvun talousrytinään EKAn ja muiden vasemmiston tukilinnakkeiden konkurssien vauhdittaessa aatteen kuolemaa. Demareiden hurahtaminen oikeiston kelkkaan tekee vasemmistopuolueistakin selvää. Ay-sektori kuolee menneen ajan saavutettuja (omia) etuja puolustaessaan työelämän muutokseen ja väestön yhteiskunnallisen aseman eriytymiseen.

Sanomattakin on selvää ettei oikeiston kylmän sodan aikaiset järjestöt mihinkään hävinneet, vaikka vastapuolen luokkataistelua tukeneet ja rahoittaneen organisaatiot hävisivätkin. Kenttä jäi vapaaksi omien ismien levittämiselle ja kukapa ei tilaisuutta hyödyntäisi kun sellainen tarjotaan.

Nyt on eletty 20 vuotta markkinamiesten vallan kautta ja EU rahaliittoineen kuuluu tähän jaksoon. Kymmenen vuotta annan rahamiehiesten ryöväysjaksolle vielä elinaikaa, mutta muutos on jo alkanut itämään kansan päässä. Katsoessa näitä nykyisiä oikeiston ja markkinamiesten edusmiehiä, ovat kuin kankeita Erich Honeckereita virkapuvussa. Tarkastellessa Baltian maiden sovjetisoittia ja miten niissä vierasta aatetta pakkosyötettiin eri tavoin kansan tajuntaan, ei mielikuva tämän päivän Suomesta ole kovin kaukana. Toimijat ovat vain eri aatteen ajajia.

Suomi voisi paremminkin ottaa Sveitsistä mallia tulevaisuuden yhteiskunnan ja demokratian uudelleen rakentamisessaan, eikä seurata lampaina nykyisiä Suomen syöjiä.

Tallinnalainen (nimimerkki)

Hietasen olisi syytä katsoa kansankotimme taloudellisen kilpailukyvyn lähitulevaisuutta ja sen pohjalta ennustaa milloin koulunsa käyneiden veroprosentti saadaan alle 40:n kun lakko-oikeus ei ole enää työtaistelutoimenpide vaan talouden lisäarvon tuottokykyä tuhoavan ammattiliittoryhmittymän vallankäyttöväline ja jäsenien kurissapitotyökalu seuraavin aikaansaannoksin:
- Suljetun talouden aikana "saavutettuihin etuihin" perustuva työn kilpailukyvytön hinta ajaa työtä kiihtyvällä vauhdilla maasta ulos ja kasvattaa työttömyyttä.
- Työmarkkinoiden joustavuus heikkenee jokaisella työmarkkinakierroksella, joka ajaa työtä kiihtyvällä vauhdilla maasta ulos ja kasvattaa työttömyyttä.
- Pienet ryhmät kuten ahtaajat ovat halukkaita ja kykeneväisiä haavoittamaan koko vientiteollisuuden toimituskykyä ja kilpailukykyä ja näin kasvattamaan työttömyyttä.
- Työtaistelut laajenevat tukilakkojen avulla liiketoiminnan täysin lamaannuttaviksi(finnair) ja johtavat liiketoiminnan tappiollisuuteen, liiketoiminnan loppumiseen ja kasvattavat työttömyyttä.

Jos vasemmistolaisuuden tarkoitus on valvoa työtä tekevien etuja, niin miksi kaikki keskeiset "saavutukset" johtavat suoraan tai välillisesti työttömyyden kasvuun? Olisiko täysin mahdotonta ajatella että vasemmiston/ammattiliittojen primäärimissio olisi työpaikkojen säilyttäminen tai jopa työmahdollisuuksien määrän kasvattaminen. Sitten kun tämä asia olisi kunnossa, voisi olla aika keskustella saunalisistä ja tyky-päivistä.

Pekka Danhammer (nimimerkki)

Pidetäänpä nyt selkeä ero Leena Hietasen edustaman "antifasismin" ja eurooppalaisen/suomalaisen ammattiyhdistysliikkeen välillä. Virolaisilla ei ole siitä aiheesta suomalaisille mitään opetettavaa.

Reformi-puolueen "5. rikkainman joukkoon" -tuuba on todella vastenmielistä kuultavaa ja täydellisen harhaanjohtavaa. Taitaa myöskin RE olla "Yhtenäisen Venäjän" veljespuolue.

luuserius (nimimerkki)

Viro elää muutenkin neuvostoajassa. Kun lähtee junalla Tallinasta, pysähtyneisyyden aika tulee vastaan. Nykyinen Viro ei olisi kyennyt edes junarataa rakentamaan.

Itseäni on usein pohditattnut onko virolaisten luotottamisessa ollut politiikalla osuutta, vai ovatko ruotsalaispankit vain nähneet paitojen pesun hyvänä bisneksenä.

Vieras (nimimerkki)

Hyvä puheenvuoro ja osuva analyysi naapurimaasta. Monet meistä ovat mielenkiinnolla seuranneet Viron vaiheita Neuvostoliiton alaisuudesta nykypäivään.
Nopeasti itsenäistyneen maan ilmiöt on kirjoituksessa kuvattu hyvin todenperäisesti. Yhteiskunta ei ole valmis hetkessä, perinteiset toimijat kuten ammattiyhdistysliike ja oppositio ei itsenäistymishuumassa ole olleet kovinkaan tärkeitä Virolaisille. Maan kehityskulku on ollut niin nopeaa, kuin se niistä lähtökohdista on vain pystynyt olemaan.
Parasta mielestäni oli se salamyhkäinen toiveikkuus hieman ennen itsenäisyyttä, siinä oli jotakin hyvin liikuttavaakin. Kun pääsi tutuksi Virolaisten kanssa ja luottamus kasvoi, voi vain ihailla sitä sitkeydellä säilynyttä optimistisuutta minkä maassa eli itsenäisyyden suhteen.

Tuo kielikuva Suomen valtion nykytilaan - Hetemäki vertauksineen oli loistava. Aivan kuin siinä olisi ollut pienoinen piikki viime vuosien politiikan toteuttajille.
Kansat elävät tavallaan. Kreikka on heikkoine hallitsijoineen ja virkamieskuntineen arvostelun täysin oikeutettu kohde.
Suomi, Euroopan hymypoikana ei kuitenkaan ole sekään mikään malliesimerkki aivan kaikessa toteutetussa talouspolitiikassa.
Viro puolestaan kovine leikkauksineen on saanut taloutensa kohtuukuntoon yllättävän nopeasti. Viron taipuvaisuutta koviin päätöksiin selittää osaltaan maan menneisyys - parempi huominen itsenäisenä valtiona on kansan yhtenäinen tavoite.

Vieras Uuno (nimimerkki)

Norja ja Sveitsi kelpaavat esikuviksi mutta Suomi ja Viro eivät.
Viron ongelmat: köyhyys ja ihmisoikeuksien polkeminen on lakaistu maton alle ja juopot porot eivät niitä huomaa.

Vieras Samppa Haapavaara (nimimerkki)

Vierailin Eestissä ennen uuden vuoden karnevaalia. Oikeastaan tulin uudeksi vuodeksi suomeen.

Yritin tavata paikallista lehteä. Kumpihan se niistä oli, ja minä päivänä. Sen ymmärsin otsikosta, että jos haluat sosiaaliturvaa, opettele Suomea.

Julma meno. Maa, joka elää sillä että sen vientituote on halpatyövoima, joka lähettää kotiin rahaa.

Tai Tallinnan keskusta, jossa nyky markkinatalouden Potemkin kulissit loistaa kauniisti Lasnamäkeä kohti. Ja kuppi kahvia turisti alueella maksaa 4 euroa. Kyllähän poro maksaa, kuten maksaa hassutettu eläkeläinen valuutan vaihdosta 30% huonompaa kurssia ( ei tapahdu enää).

Hieno maa, freelancer euroopassa
http://haapavaara.wordpress.com/2010/12/31/rahva-h...

Hannu Rainesto

Tässä voi olla hieman viisaampi kuin Virmavirta yrittää. Se ei ole vaikeaa, koska hän on joutunut länsi-integration suuhun ja puhuu täyttä soopaa.

Tärkein asia kaikessa on ymmärtää tuotatotapoja niiden nousuja ja häviämisiä. Tämä tarkoittaa Viron, kuten Suomen ja koko lännen kohdalla pitkää kujanjuoksua ennen kuin kaadumme uljaasti näiden ahneiden paskanajauhajien kanssa.

Jokainen talousmahti elää ja kuolee dynamiikkansa kanssa, tämä totinen totuus on jo edessämme. Moottorit tulisi saada pyörimään vaan ei ole enään mitään mikä niitä pyörittäisi. Riiston dynamiikka on kuollut, hiljenevä teollisuus ja ostovoima enää sätkyttää.

Natsi Viron, kuten Suomen on pian käännettävä katseensa sinne, missä dynamiikka on vihreää ja silloin ei länsi-integraatio ole kuin painolastina. Johdonmukaista olisi ratkoa asioita järjellä, mutta kun se on tullut sokaistua typeryydellä, ei siitäkään ole enää apua.

Muistakaa, jokaista kapitalistista taloutta pyörittää kaksi asiaa; työvoimankulutus ja ostovoiman kasvu! Kumpi sinulla on laskenut vai molemmat?

Putinin vastustaja (nimimerkki)

NL rakennettiin vankityövoimalla. KGB ylpeilee, kun muurasi
länsimieliset ja vapauden kaipuun METRON seiniin. Maanteitä
päällystettiin jyräämällä stalinin vastustajia pinnoitteeksi.

Vielä Moskovan olympialaisia 1980 rakensivat mielipidevangit.
Niskalaukauskin on vielä käytössä. Ihmisiä katoaa jatkuvasti.
Näytösoikeudenkäynnit pitävät sivuraiteella, pois pimeydestä.

Elintarvikkeet, terveydenhoito, siivouspalvelu ja turvallisuus
tulee LÄNNESTÄ. Pitää aina muistaa, että Venäjä on miehitetty.
Energiaa ja raaka-aineita tuodaan. Saavat käydä jopa ostoksilla.

Vieras (nimimerkki)

Vierailin Tallinnassa venäläismiehityksen aikana. Kaikki oli pilattu.
Romuladoihin oli laiettu veivit ja ne liikkuivat huojuen omituisesti
eteenpäin. Vanhojen autojen korjaamossa valmistettiin nämä silloin.
Se oli suuri talo, kuin Arabian tehtaan päärakennus. Viron pakolais-
hallitus toimi Tukholmassa. Kaikesta oli pulaa. Elämä oli kärsimystä.

Tallinnalainen (nimimerkki)

Joo, eikä sovi unohtaa Hietasen valistunutta näkemystä siitä että baltian maita ei ole koskaan miehitetty. Suomalais-ugrilaisen itsenäisen kansan tahtotila vain sattui juuri tuolloin suosimaan venäläistämistä, stalinin puhdistuksia, kyydityksiä ja eurooppalaisen kulttuurin ja sivistyksen järjestelmällistä tuhoamista.

Geopoliittisesti baltian maiden irtoaminen oli neuvostovenäjältä virhe, jota yritetään nyt paikata nashin, patsaskapinoinnin ja cyberhäirinnän keinoin tavoitteena saada maahan venäläismielisempi hallitus. Jos venäläisten asema olisi virossa huono, kai ne menisivät takaisin etniseen/entiseen kotimaahansa, mutta mitenkäs siellä lienee ihmisoikeuksien ja sosiaaliturvan kanssa?

Pieni vertailu kahden yhteiskunnan välillä:

a) Suomessa(vahva ay-liike) ei käytännössä tarvitse käydä töissä jos ei huvita ja silti elintaso pysyy suht hyvänä. Tästä seuraa:
- Koska töissä ei tarvitse käydä, kilpailua työpaikoista ei synny
- koska työpaikoista ei tarvitse kilpailla, palkkataso ei korjaannu
- Koska palkkataso ei korjaannu, kilpailukyky heikkenee
- koska kilpailukyky heikkenee, työttömyys kasvaa
- Koska työttömyys kasvaa, verotus kasvaa

b) Virossa(ei ay-liikettä) työttömyysturva on heikompi ja siitä seuraa:
- töissä pitää käydä, muuten loppuu leipä
- kun työttömyys nousee, työmarkkina joustaa, viimeisen 18kk aikana 20%
- kun työmarkkina joustaa, kilpailukyky kasvaa
- kun kilpailukyky kasvaa, työttömyys laskee
- kun työttömyys laskee, verotus laskee

kumpi on siis parempi?
a) korkea verotus, korkea työttömyys ja töissäkäynti fiilispohjalta
b) matala verotus, matala työttömyys ja töissäkäynti välttämätöntä

Toimituksen poiminnat