Jarmo Virmavirta

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Keskustan katastrofi

Etelän mediasta voi päätellä, että keskustan edessä on katastrofi, koska puolueen käteen presidentinvaaleissa on jäämässä Musta Pekka, Paavo Väyrynen. Jalasmökistä alkaen ovat kaikki Väyrysen konstit vuosikymmenien varrelta taas alkaneet elää palstoilla.

Totuus on kuitenkin rivien välissä. Paavo Väyrynen on hyvä ja kokenut ehdokas, mutta pyrky on suurempi kuin noste. Siksi uskottavuus rapisee ja hänestä tulee vitsi. Vähiten sille voi suuren egon Väyrynen itse.

Keskustan katastrofi Paavo Väyrynen ei kuitenkaan ole. Katastrofi on, ettei kukaan puolueen johtohahmoista, joilla olisi edellytyksiä presidentin tehtävään, suostu ehdokkaaksi, ei kirveelläkään. Jorma Ollila oli hurskas toive ilman realismia. Olli Rehnillä on muita töitä, jotka onnistuessaan ovat isänmaan eduksi. Mutta Anneli Jäätteenmäen kieltäytyminen oikeuttaa jo kysymysmerkkiin marginaalissa. Hänellä olisi kana kynittävänä Paavo Lipposen kanssa, mutta ehkä juuri se on liian kova paikka. Mari Kiviniemellä sen sijaan on melkein velvollisuus lähteä leikkiin, ellei saa muita tilalleen. Mielenkiintoista on, ettei oikeastaan kukaan mainitse Matti Vanhasta, hän jäänee Koljatiksi. Esko Ahoakaan ei muisteta, vaikka hän sentään onnistui huonommista lähtökohdista Halosta vastaan millimetrin paremmin kuin Niinistö.

Keskustan johtajien päätökset kertovat syvästä itseluottamuksen puutteesta. Se ei ole henkilökohtaista, kaikilla on sen verran suuri ego. Luottamuspula kohdistuu puolueeseen, muttei yksi notkahdus niin suurta lovea lyö. Takana on enemmän. Oikein on kysyä, onko keskustan missio kerta kaikkiaan lopussaan. EU-politiikan käsittely puolueessa kertoo siitä, että johtajien ja kentän välillä on vuosikymmenien mittainen ammottava aukko.

Johtajien uskonpuute, joka tulee presidenttikysymyksen yhteydessä niin selvästi näkyviin, säteilee kentälle, joka on keskustalle kaikki kaikessa. Siksi on oikein myös kysyä, kykeneekö keskusta nousemaan tästä enää ollenkaan. Onko tämä nyt lopultakin se auringonlasku, jota etelän media on kieli pitkällä vuosikymmenet Kekkosen ajoista alkaen odottanut? Osin se riippuu Timo Soinista, sekin.

 

Presidentinvaalit ovat olleet keskustan ydinosaamista. Siksi on oikein kysyä, onko keskustalla nyt järkeä asettaa ollenkaan omaa ehdokasta, kun valovoima on loppu. Kaksissa viime presidentinvaaleissa toimi porvarillinen yhteistyö, edellisissä hyvin ja sitä edellisissäkin kohtuullisesti. Paljoa mielikuvitusta ei vaadita sellaiseen johtopäätökseen, että nyt voitaisiin yrittää porvariyhteistyötä jo ensimmäisellä kierroksella. Eli että keskusta lähtisikin toisen porvariehdokkaan, Sauli Niinistön taakse heti alkaa päälle. Galluppien mukaanhan näyttää siltä, että puolet keskustan kannattajista tekee tämän ratkaisun joka tapauksessa puolueesta välittämättä. Lopuista toinen puoli näyttäisi menevän Soinin taakse. Keskusta pelastuisi enemmältä katastrofilta ollessaan presidentin tekijä. Ville Itälä ei ollut niinkään väärillä jäljillä kehitellessään tätä ajattelua jo keväällä. Kukahan keskustassa tämän uskaltaisi sanoa?

 

Tietenkin tällaisesta yhteistyöstä seuraisi kysymys, olisiko siitä alku keskusta-oikeistolaisten voimien, kokoomuksen ja keskustan laajemmalle yhteistyölle, pysyvämmälle liittoutumiselle. Valmistautuminen seuraaviin eduskuntavaaleihin voi olla edessä pikemmin kuin uskommekaan. Niihin voisi etsiä eväitä siitä mihin viimeksi ei uskallettu. Kun porvarihallitus ei tohtinut puhua oman hallituspohjansa puolesta, ei sitä kukaan muukaan tehnyt. Siksi hallitus hävisi vaalit jo etukäteen, ja Jyrki Katainen joutui lopulta kivireen vetojuhdaksi hallitukseen, jonka henkinen ote on demareilla. Ovatko porvarit hukkaamassa kultaisen tilaisuutensa demareille, kysyy nimimerkki huolestunut.

 

Seuraavien vaalien strategia on monella taholla pakko miettiä uusiksi. Ainakaan kokoomus ei kestä sitä, että tosiasiassa maata johtaa suurissa kysymyksissä Timo Soini oppositiosta.

Tuloksena on jo nyt Suomen Eurooppa-politiikan romahdus, eikä Paavo Lipposen ehdokkuus presidentinvaaleissa paljoa pelasta. Hyvä jos hän kykenee selventämään asetelmaa. Vaikka periaatteessa EU-myönteinen SAK on noussut johtavaksi hallituspuolueeksi, on puolue, demarit EU-politiikassaan joron jäljillä. On siinä Lipposella töitä.

 

Mielenkiintoiseen asetelmaan kuuluu tietenkin sekin, ettei Timo Soini saa presidenttigallupeissa marginaalista suurempaa kannatusta. Siihen palataan sitten kun presidentinvaalien ehdokasasetelma on valmis. Siihen asti aion pohtia sitä, kuinka ihmeessä.

Suomi putosi kaiken muun lisäksi yleisurheilun maakuntasarjaan tai sen allekin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Älä unohda Kiviniemeä ja mahdollista mustaa hevosta. Onko muuten Widerin tarkastuskertomus pidetty salassa jo 20 vuotta?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Keskustan ongelma tämän hetken suurimassa peruskysymyksessä on se, ettei puolue tiedä onko euromyönteinen vai -kriittinen. Presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Väyrynen on tunnetusti jälkimmäistä ja puheenjohtaja Kiviniemi ensimmäistä.

Jos puolue valitsee yksituumaisesti linjakseen kriittisyyden, sitä uhkaa marginalisoituminen perussuomalaisten kylkeen, jos taas myönteisyyden, kokoomus voi viedä siltä city-keskustalaiset.

Mikä on se asia, jonka ympärille nyt syntyisi suuri keskustalainen liike?

M-T Heikka

Vitsit kohta näytetään :)

Kestätte sitä Väyrystä sitten seuraavat 12 vuotta, ja pulinat pois siellä Tallinnan päässä.

Turha toive nimittäin, että ainakaan perussuomalaiset menisivät euro-Niinistön taakse, eivätkä vasurit ikipäivinä menisi Lipposen taakse. Senhän nyt tietää hullu-kreetakin!

Ja voidaanhan se 12-vuotiskausi tuplatakin sitten kun Kokoomus-johtoinen delegaatio käy pyytämässä pressanlinnassa 8-kymppistä Paavoa jatkoon, Isänmaan puolesta, ja idänkaupan.

Me nyt vain tehdään Paavosta pressa ja sillä sipuli. Näin mie olen päättänyt.
http://is13.snstatic.fi/kuvat/vayrysesta-ministeri...

Eikä siihen city-kepuleita, eikä muitakaan Helsingin susiensuojelijoita, tarvita. Koko Pohjois-Suomen keskusta ja vasuri -jengi on Väyrysen takana. Muutaman yön yli nukuttuaan myös änkyräpersut ("änkyrä"= made in Peräpohjola and Lappland) asettautuvat hänen taakseen. Pohjanmaa tulee perässä. Pohjanmaan KD-porukkakin on EU-kriittistä, ja selvästi Väyryseen kallellaan...ettekö ole sitä vielä hoksineet? On täälläkin populaa, vaikka vähän piilossa.

Erik Johansson

Virmavirtakin, kokenut ja viisas politiikan tarkkailija ja erittelijä, sortuu samaan kuin niin monet muutkin tulevien presidentinvaalien kannunvalajat.

Hän yliarvioi presidentin nykyisen merkityksen ja mahdollisuudet ulkopolitiikassa. Tämä ilmenee hänen puhuessaan sosialidemokraattien EU-politiikasta ja kuvitteellisen (joskaan ei mahdollisen) tasavallan presidentti Lipposen mahdollisuudesta ohjailla sitä toisenlaiseen suuntaan.

Suomen delegaatiolle ei enää kateta kaksia lautasia EU-pöydässä. Vain pääministeri edustaa Suomea ja puhuu Suomen äänellä.

Tasavallan presidentti on nykyisin vain "representatiivinen figuuri", kuten Paasikivi sanoi. Ja hyvä näin. Mitään "maan isää" tai "arvojohtajaa" emme tarvitse - emme oikeastaan sietäisikään. Ei ole syytä sietää. Ihmisen ja kansalaisen on otettava ja kannettava itse vastuu omista arvoistaan.

Jouko Piho

Ihmisten on syytä kantaa itse vastuu omista arvoistaan, mutta on paljon ihmisiä, jotka kaipaavat ja arvostavat myös itsensä ulkopuolista arvojohtajuutta.

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

Ei Timo Soini lähde ehdokkaaksi presidentinvaaleihin. Soini tähtää pääministeriksi, ei presidentiksi. Aikaisemmissa presidentinvaaleissa Soinilla oli pienen puolueen ehdokkaana vain voitettavaa. Nyt perussuomalaiset on maan suurin puolue ja Soinilla on vaaleissa vain hävittävää. Todennäköinen putoaminen toiselta kierrokselta olisi nolo tappio.

Mielipidekyselyissä Soini on saanut alle puolet puolueen kannatuksesta. Persut eivät yksinkertaisesti halua Soinin pyrkivän presidentiksi, vaan johtavan puolueensa pääministeripuolueeksi tai ainakin suureksi puolueeksi hallitukseen. Hallituksen hajoaminen ja uudet hallitusneuvottelut voivat olla edessä piankin tai jopa uudet vaalit.

Perussuomalaiset asettaa kyllä oman ehdokkaan presidentinvaaleihin. Ehdokas voisi olla vaikkapa Anssi Joutsenlahti.

Harri Rautiainen

"Ehdokas voisi olla vaikkapa Anssi Joutsenlahti."

Mitätön mies ja kuin aivastus valtiomiesten Niinistö ja Lippnen rinnalla.

pekka piippo

Kannatan Anssi Joutsenlahtea Presidentiksi. Häntä ei sitten millään pysty syyttämään pimeistä rahoista tai muusta korruptiosta. rehti mies läpeensä ja kuntokin kuin 30 vuotisella:)

Käyttäjän 98765sp kuva
Simo Perttula

Kuljen murheisna mielin? Nuoruuteni toinen "sallittu" puolue on joutunut häikäilemättömän hyökkäyksen kohteeksi?
Se on saanut sikaflunssa tartunnan. Se nousee kyllä sorron yöstä.Perussuomalaiset ja Keskusta fuusioituvat, ja näyttävät mistä kana kusee!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Simo

En tosin tiedä toista"sallittua" puoluetta nuoruudessasi. Arvaan kuitenkin! Kuka hyökkää, äänestäjätkö?

Käyttäjän 98765sp kuva
Simo Perttula

Elin pienessä maalaiskylässä nuoruuteni. Sallittuja puolueita olivat Kokoomus ja Maalaisliitto. Hyökkääjiä ovat hyvin johdettu terroristi porukka. Siihen kuuluvat Kokoomusta ja PS:ää lukuunottamatta aineksia muista puolueista.
Erikoisesti punatautiset ovat asialla. Minun kanssani ei tarvitse olla samaa mieltä, olkaa vaan rohkeasti väärässä! Suomi ei pärjää ilman vahvaa ja yksimielista porvaristoa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vai oliko Simo muitakin voimia operaatiossa mukana?

Erik Johansson

Perussuomalaisten ja Keskustan "fuusioituminen" on kyllä mielenkiintoinen ajatus ja mahdollisuus.

Tällöin eheytyisi se jakautuminen, joka 50-luvun jälkipuoliskolla syntyi Veikko Vennamon Pientalonpoikien puolueen irrotessa Maalaisliitosta. Yhteiskunnan luonnolliset lainalaisuudet vetäisivät taas yhteen riittävässä määrin samasta maaperästä versovat poliittiset voimat.

Saman kehityksenhän kävivät läpi sosialidemokraatitkin TPSL:n erotessa SDP:stä niin ikään 50-luvulla ja jälleen palatessa 70-luvulla.

Oikeastaan Kokoomuksessakin on tapahtunut samaa, joskin pienemmissä puitteissa. Vaikka ei mentäisi 30-luvulle ja IKL:een saakka, on siellä ollut perustuslaillisia ja nuorsuomalaisia erkaantumisia ja jälleen yhdistymisiä.

Perustuslaillinen puolue hajotti ja jälleenyhdisti myös RKP:ta.

Näyttäisi olevan niin että suomalainen yhteiskunta on kaikesta kehityksestä huolimatta muuttumaton. Puolueet ovat luokkapuolueita (omastakin vakuuttelustaan huolimatta) ja erkaantuvat tuhlaajapojat aina palaavat kun aika on kypsä.

Jouko Piho

Keskustan ja Perussuomalaisten kannattaisi ehdottomasti yhdistyä. Siinä vaiheessa liberaalit citykepulaiset poistuisivat puolueesta Kokoomukseen, demareihin tai Vihreisiin, mutta se vain selkiyttäisi aatteellisesti sekavan ja jakautuneen Keskustan tilannetta.

Keskustan ja PS:n yhteistyö voisi alkaa näissä presidentinvaaleissa, joissa Perussuomalaiset voisivat olla asettamatta omaa ehdokasta ja tukisivat sen sijaan Paavo Väyrystä presidentiksi.

Yhdistyminen voisi tapahtua vaalien jälkeen, jotta uusi puolue voisi olla mukana jo ensi vuoden elokuun kuntavaaleissa.

Harri Rautiainen

"Saman kehityksenhän kävivät läpi sosialidemokraatitkin TPSL:n erotessa SDP:stä niin ikään 50-luvulla ja jälleen palatessa 70-luvulla."

Sillä erolla, että TPSL oli koko ajan kannatukseltaan mitätön emäpuolueeseen verrattuna ja eli pelkästään Kremlin ruplatuen varassa.

PS on propagoinut: "Rötösherrat kuriin!" Yhdistämällä nyt voimansa itseään pienemmän, rötöksistä kiinni jääneen puolueen kanssa persut hamuaisivat kuoleman suudelmaa. Tästä unelmoivat kannunvalajat eivät ymmärrä politiikan realismia.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Paavo Väyrynen on keskustalaisten mahdollisuus nousuun pohjalta, jonne vei viherpolitiikka mökki-WC-lakeineen ministerin ajamana, hänen joka omistaa vesiä saastuttavavaa kaivosyritystä, Talvivaaraako se oli?
Asiat minulla dementikolla järjestyksessä, en kuitenkaan muista tämän nätin näköisen menneen ministerin nimeä, Paula who?

pekka piippo

Kannatan Anssi Joutsenlahtea Presidentiksi. Häntä ei sitten millään pysty syyttämään pimeistä rahoista tai muusta korruptiosta. rehti mies läpeensä ja kuntokin kuin 30 vuotisella:)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

NYT PERKELE, TEHDÄÄN PAAVOSTA(Väyrynen) PRESIDENTTI.
Ja todistamme, että Suomessakin pääsee halutessaan aina presidentiksin asti.

Harri Rautiainen

Jos presidentiksi pääsyyn riittäisi pelkkä halu, niin Väyrynenhän olisi valittu jo 1988.

Vertaisin tilannetta naisen vokotteluun kapakassa. Pelkkä suunnaton halu ja inflatoitu ego ei riitä. Pitää osoittaa empaattisuutta ja asettua myös kohteen (äänestäjän) asemaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

edelliseen korjaus: presidentiksikin:

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Nyt lähden rauhallisin mielin nukkumaan, kun Paavo Väyrynen on tuleva presidenttimme.

Harri Rautiainen

Tilaa herätys 15.3.2012:ksi, mutta varaudu yllätykseen.

M-T Heikka

Te Paavon mollaajat ette uskalla ajatella objektiivisesti tilannetta. Uskotte siihen, että kaikki menee kuten ennenkin. Mikään ei kumminkaan ole enää kuten ennen on ollut.

Rasismiakin on mukana aimo annos ajattelussanne. Kuvittelette, että perussuomalaiset äänestäisivät Niinistöä, vaikka hän ei edusta perussuomalaista politiikkaa. Hän yrittää olla kyllä kaikille mielinkielin, mutta ei sellainen mene täydestä, koska hänen tavoitteensa ovat erilaiset kuin äänestäjien.

Sitten, joskus ennenhän vasemistolaiset ovat aina asettautuneet vasemistolaisen ehdokkaan taakse. Te ette tajua sitä, että oikeasti vasemistolaisille Lipponen on viimeinen vaaihtoehto.

Mikäli Soini ei asetu itse ehdokkaaksi, Väyrynen on varma presidentti. Ja vaikka Soini ja Niinistö asettautuisivat loppupeliin kahden, ei Niinistön presidenttiys olisi silloinkaan selviö.

Kyllä kansa tietää. Se valitsee nyt pätevimmän ja osaavimman presidentin.

Harri Rautiainen

"Rasismiakin on mukana aimo annos ajattelussanne."

Tarkentaisitko hieman? Mistä rodusta on kysymys?
Onko Väyrynen mongoloidi?

M-T Heikka

Näyttääpä tuo monille edustavan jotain peloittavaa peräpohjalaisuuttakin. Tarkoitin kumminkin sitä, että kuvittelette ahtaissa mielissänne Perussuomalaisten kannattajat joksikin vauvoiksi, jotka ovat ihastuksissa mykkänä Saulin ja hänen itseään puolta nuoremman vaimonsa edessä, etteivät kykenisi ajattelemaan järjellä.

Sitähän lehdistö on koko ajan suoltanut, että perussuomalaiset ovat idiootteja.

Se on niin huvittavaa sekin, että kaksi natointoilijaa nähtäisiin "etelän median" luomissa unelmissa loppukaksikkona. Se on sitä metiapeliä, heh.

Sekin, mikä vetoaa johonkin helsinkiläiseen sovinistiukkoon, se ei välttämättä vetoakaan johonkin pohjalaiseen emäntään, tai edes isäntään...siis tuo epänormaali ikäero. Joku voi nähdä siinä jopa perversion aineksia.

Väyrysella on vanha ja vakaa parisuhde NAISEN kanssa.
http://static.iltalehti.fi/perhe/paavo2707SL_pr.jpg

Harri Rautiainen

"Väyrysella on vanha ja vakaa parisuhde NAISEN kanssa."

No Väyryselle ei varmaan juolahda pieneen mieleensäkään koetella toisen NAISEN, vaikkapa lentoemännän persustaa edes pienessä kännissä.

Vauva on muuten ihminen, vaikkakin erittäin nuori sellainen. Ei lasketa erilliseksi roduksi eikä näin ollen kuulu rasismin piiriin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ei, mutta mongolit ja hunnit ovat taas Berliinin porteilla.

Jouko Piho

Harri Rautiainen

Paavo Väyrynen kiistää nipistelleensä lentoemäntiä.

Kyseessä on urbaanilegenda ja härski mustamaalaus, joka on alkanut elää omaa elämäänsä niin, että suurin osa suomalaisista uskoo Väyrysen nipistelleen lentoemojen pyrstöjä.

Harri Rautiainen

Seurueeseen kuulunut kepulainen ex-meppi on vahvistanut tiedon muistelmissaan.

Urbaani legenda väitti sen tapahtuneen Finnairin lennolla, mutta se ei pidä paikkaansa. Paavo oli jo vahvassa humalassa Euroopanmatkallaan seurueen saapuessa hotellille. Ikivirkkua Väyrystä ei nukuttanut, päinvastoin. Seurue onnistui Paten vvatimuksesta ylipuhumaan hotellin avaamaan jo kiinnimenneen baarin, ja seuraan saatiin lisäksi hotellissa yöpyviä Finnairin emoja. Nipistely tapahtui baarissa eikä suinkaan lennolla.

M-T Heikka

Mikäs musulmaani se sinä olet!

Onko teikäläisillä muuten sellainen persoonallinen tapa, että ottaessanne osaa suruun (isän poismenon johdosta) te käytätte tilaisuuden hyväksenne panettelemalla surunvalittelun kohdetta, jotta saisitte oman EU-mullahinne virkaansa. On niin kova hätä ja yritys, ettette kuolemaakaan kavahda. Odotatte 19 neitsyttä, vai montakosoli.

Se oli todella pikanttia käytöstä, joku Thors sanoisi sitä varmaan rikastuttavaksi.

Jouko Piho

Harri Rautiainen

Kuka kepulainen ex-meppi ja mitkä muistelmat?

Haluan lukea ne muistelmat ja ottaa sen jälkeen yhteyttä tähän ex-meppiin, jos hän on vielä elossa.

Joten, voitko antaa minulle ko. tiedot?

En muuten ymmärrä sitä, että et voinut alunperin sanoa lähteesi nimeä, koska kyse ei ole salaisesta asiasta.

Harri Rautiainen

Muistaakseni Mikko Pesälä.

Käyttäjän esaolkoniemi kuva
Esa Olkoniemi

Nipistely, tai puristelu oli Väyrysen nuoruudessa aika yleistä ja ajat muuttavat tapoja suomalaisten keskuudessa. Jeltsin naapurissa teki valtiopäämiehenä vaikka mitä, eikä kukaan ollut moksiskaan.

Väyrynen kaikesta huolimatta on ulkopuolisen silmin keskustan vahvin valtti juuri Eu-kriittisen toimintansa vuoksi.

Juha Malinen

Keskusta oli neuvottelemassa Suomea EY :ön .
Pääministeri oli tuolloin Keskustasta.
Puolueen kenttäväki vastusti enimmäkseen liittymistä EY:ön.
Keskusta siis vastusti ja oli mukana.
Monta MEP:s ovat Keskustasta.
Edellisen Hallituksen Pääministerin vaihdos ei ollut kansanvaltainen.
Ehkä ne jotka siirtyivät Perus Suomalaisia äänestämään aavistelivat
että Keskusta olisi nykyisessä Hallituksessa sekä vastustamassa
Kreikan avustamista ilman vakuuksia että mukana auttamassa Kreikkaa
muun Euroopan mukana.

Käyttäjän juhojuho kuva
jukka juhola

Virmavirta on oikealla asialla. Nimittäin sillä mitä suuri osa keskusta-oikeistolaisista ajattelee. Lyhyesti sanoen Suomessa pitäisi päästä siihen että Keskusta-oikeistolaiset voimat jotka eittämättä edustavat suurinta osaa kansasta muodostaisivat koalition tai jopa ihan uuden puolueen jolla olisi painoarvoa toteuttaa kansan enemmistön tahdon mukaista politiikkaa. Nykytilanne jossa vasemmisto kommunisteja myöden on Kokoomuslaisen pääministerin johtamassa hallituksessa vie kaiken uskottavuuden tai sanotaanko niiden rippeetkin.Ehkä tuo PS,n nousu on tarpeellinen herätys joka toimii pitemmän päälle edellä mainittuun tavoitteeseen pääsemiseksi. Tulevaisuus on kuitenkin sini-vihreä.

Kalle Lehtonen

Sorry, Virmavirta: se on joko Väyrynen tai kuihtuminen Kokoomuksen apupuolueeksi. Jälkimmäinen on katkerampi vaihtoehto.

Jaakko Tuononen

"Tietenkin tällaisesta yhteistyöstä seuraisi kysymys, olisiko siitä alku keskusta-oikeistolaisten voimien, kokoomuksen ja keskustan laajemmalle yhteistyölle, pysyvämmälle liittoutumiselle."

Voi hirveätä sentään, jos tällaista salaliittoa suomalaista demokratiaa vastaan JÄLLEEN suunnitellaan.

Keskusta ei ole missään katastrofissa, vaan asettumassa sille kuuluvaan poliittiseen asemaan. Missä muussa maassa agraaripuolueella on ollut niin suuri kannatus kuin Suomessa - ei missään. Keskustalle pitäisi riittää sellainen 5% - 7% äänestäjäkunnasta. Se on luonnollista ja normaalia poliittista kehitystä, jonka luulisi olevan professorillekin itsestään selvää.

Paavo Väyrysen presidenttiehdokkuus on vain huumoria suomalaisille. Ihanko oikeasti professoritason mies tekee tästä johtopäätöksiä - en voi uskoa.

Mitä on "porvarillinen yhteistyö"? Eikö tämän pitänyt olla jo menneen talven lumia? Kuka on porvari ja kuka on hänen opponenttinsa? Elääkö professori ihan muussa ajassa - kuin me muut?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Näin herätessänikin haluan Paavosta(Väyrynen)presidentin.
Ja Paavostahan tulee presidentti, kun kaltaiseni älykkäät häntä äänestävät.

Jaakko Tuononen

No, jos Paavosta tulee presidentti, niin en todellakaan sano, että muutan maasta sen takia. Mutta suhtautumiseni elämään ja todellisuuteen varmasti muuttuisi. En voisi enää luottaa mihinkään "normaalina" pitämiini asioihin :)

Saulista tulee presidentti - ja hyvä niin. Ilmeisesti ei ole Virmavirran suosikki. Holkeri oli rehellinen mies, ja näitä toivotaan lisää. Koiviston kaveri, eikä suostunut kähmintään "vasemmisto oikeisto". Kyllä sellaista miestä voi kunnioittaa.

Jos nyt kähmitään "porvarillinen yhteistyö" aspektilla, niin sehän on lyönti suomen kansan kasvoja vastaan. Missään tapaukseessa ei saa asettua presidenttikisassa menneen maailman parrikaadeille. Ymmärtääkö herra professori tämän? Suomen presidentti EI voi olla "porvarillinen yhteistyö" presidentti. Miksi professori ei voi tätä ymmärtää?

PS: Niin ja huomatkaa, että kissassa on nyt kaksi Paavoa. Sama pätee :)

Jouko Piho

Harri Rautiainen muisteli, että Mikko Pesälä olisi kertonut muistelmissaan Väyrysen lentoemäntänipistelyistä.

Rautiainen muistaa väärin. Olen tänään käynyt kaikki Mikko Pesälän kirjassa "Herrana on hyvä olla" olevat Väyryseen liittyvät kohdat läpi eikä koko kirjassa viitata mitenkään minhinkään nipistelyyn. Soitin lisäksi Mikko Pesälälle äsken ja hän vahvisti asian sanomalla, että hänellä ei ole väitetystä Väyrysen lentoemännän nipistelystä mitään tietoa. Pesälä on vain aikoinaan lukenut lehdistä asiasta, mutta hänellä ei siis ole mitään omakohtaista tietoa tai havaintoa asiasta.

Toimituksen poiminnat