Jarmo Virmavirta

Myrskytuhojen korjaaminen on siviilikriisinhallintaa

Kyll mää kauhiast ihmettelen sitä keskustelua, jota on käyty talvimyrskyjen aiheuttamien tuhojen korjaamisesta.


Presidenttipeliä, epäilen. Oikealla asialla oli väärä mies. Kun Paavo Väyrynen ehti lausumaan, että armeijaa olisi pitänyt käyttää tuhojen korjaamiseen, lausui kuoro suureen ääneen, että ei. Ensin ehti sisäministeri Päivi Räsänen ja heti perään teollisuusministeri Jyri Häkämies.
Hyvä, ettei puolustusministeri Stefan Wallin sentään sanonut mitään.


Tuhojen korjaaminen on ammattimiesten puuhaa, ei alokkaiden, sanottiin. Ihan varma en ole, onko armeijassa enää alokkaita, mutta aloittelijoita kuitenkin.


Minä ihmettelen tätä johtopäätöstä oman työhistoriani valossa. Ensimmäinen työpaikkani oli Harjavallan metsänhoitoyhdistys. Risusavotta. Vesuri kourassa lähdettiin Pokkisen Keken kanssa joka aamu metsään ja joka ilta tultiin takaisin. Tosin oli kesä, mutta hyttysiä oli enemmän kuin talvella. Metsänhoitaja kävi ensimmäisenä päivänä näyttämässä alueet ja opastamassa työhön, mutta seuraavan kerran hänet nähtiin vasta tilipäivänä.


Olin silloin 14-vuotias, mutta itsesuojeluvaisto pelasi sen verran, että konkelotkin saatii niillä voimilla maahan ja poikki itseämme telomatta. Vähemmän vaarallista se oli kuin vesakkomyrkyt, jotka ovat syrjäyttäneet risusavotat.


Parin kesän jälkeen seuraava työpaikkani oli Harjavallan puhelinyhdistys. 16-vuotiaana rakensimme puhelinlinjaa Poriin. Tolppa-apinoita, sanoi äiti. Niin kuin olimmekin. Aika pian siinä oppi, miten karvi tehdään ja mitkä johdot laitetaan yhteen. Tolpasta huudeltiin Salmisen Hannun kanssa ohikulkeville polkupyöräilijöille, että hei, takapyörä laahaa maata.


Ihan selvää tietenkin on, että sähkölinjojen korjaaminen on ammattimiehen työtä, mutta myrskyn raiskaamassa metsässä ajallisesti suurin työ on kaatuneiden puiden raivaaminen. Ei se mitään uurmaakarin hommaa ole. Aikuiset, äänestysikäiset miehet kyllä selviävät siitä oman ällin turvin. Ja jos eivät selviä, niin kersantti auttaa. Ei ne tilanteet, joihin varusmiehiä sodan varalle koulutetaan, ole varmaankaan keskimäärin tätä savottaa vaikeampia. Puolustusvoimien yleisen tehtävän kannalta taas nämä työt jos mitkä ovat siviilikriisinhallintaa. Saako sitä tehdä vain ulkomailla, vai löytyisikö työmaata kotimaassakin?


Sitäkin sitten vielä ihmettelen, että onko tässä asiassa esiin tullut arkuus osa sitä kehitystä, joka on tehnyt suomalaisista työtä vieroksuvia. Parhaat karpalomehut kaupassa ovat virolaisia tai peräti Amerikasta, kun marjanpoimijat täytyy tuoda Suomeen Thaimaasta tai Vietnamista.
Kun lunta nyt tulee lisää, jään ihmettelemään sitäkin, että milloin keksitään sellainen lumiaura, joka ei työntäisi tieltä lumia minun pihamaalleni juuri kun olen saanut autotallin edustan puhtaaksi. Ei pitäisi olla ihmeellinen asia ihmiselle, joka sentään on jo keksinyt senkin miten tapetaan kerralla miljoona ihmistä tai lennetään kuuhun. Pitää varmaan kysyä presidenttiehdokkailta tai niiltä kahdelta, jotka sunnuntain jälkeen ovat jäljellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Jouni Haimi

Jaa olisikohan löytynyt? Tuskimpa vaan....

Jos vaikka katsotaan tämän päivän tilannetta armeijassa niin sillä on uusi saapumiserä ollut sisällä nyt noin pari viikkoa ja heillä ei nyt niin kamalasti ole käyttöä nässä homissa.

Pertti Metsä

Mistä lähtien kokoomus on Virmavirran suulla kannattamassa sosialismia, koska sitä tämä on. Ei pörssiyhtiön töitä tee asevelvolliset muutaman euron päiväkorvauksella. Pörssiyhtiö maksakoon tarpeeksi asentajia, ja jos armeija tarvitaan töihin, niin varusmiehille maksettakoon sähköliiton mukaiset palkat.

Mutta tämä on varmaan kokoomuskommareiden mukaan suuryritysten riistoa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Aikanaan kun Saksassa oli metsätuhoja, meni sinne suomalaisia metsureita. Kaiketi homma hoituisi myös toisinpäin.

Pertti Metsä

Ei hoidu, koska saksalaiselle metsurille pitää maksaa palkkaa. Kokeile puolalaista, tai ukrainalaista. Pysyy Fortumin voitot kunnossa, mutta vielä halvempi olisi tosiaan suomalainen varusmies.

Jarmo Makkonen

Minä taas ihmettelen miksi niitä puita ei voi kaataa jo ennen myrskyä, koska sellaisia on lähivuosina aivan varmasti tulossa Suomeenkin. Mikä estää lainsäädäntöä velvoittamasta sähköyhtiöitä huolehtimasta että linjojen lähellä olevat liian pitkät puut on kaadettu ajoissa, vaaditaanhan meiltä sähkönkäyttäjiltä myös maksamaan tämä sähkönsiirto-osuus laskuissamme. Pelkästään Fortum teki 1.7 miljardia voittoa toissavuonna, saa sillä muutaman puun poikki ja hyötykäyttöön.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Samoilla nurkilla syntyneenä pitää antaa suositus kirjoitukselle jo ihan siitä syystä, että siinä mainitaan Harjavalta.

Muuten olen kyllä ihmetellyt, miten Uudessa Suomessakin niin monet kehuvat jatkuvasti Räsäsen Päivin maasta taivaisiin sisäministerinä. Poliisin verkkosivut kaatuilevat tietovuotojen aikana ja puoli Suomea viettää pyhänsä ilman sähköjä, mutta Päivi Räsänen fan club vain pitää linjansa.

Holmlundin päätä vaadittiin vadille milloin mistäkin syystä, ja häntä pidettiin vastuullisena jopa kouluampumisiin. Mikäli hän olisi edelleen sisäministerinä, niin melko varmasti häntä hiillostettaisiin taannoisista perhesurmistakin.

Jouko Koskinen

AY-eliitti katsoo etujaan loukattavan jos varusmiehet ruokapalkalla raivaisi myrskytuhoja.

Verottaja pyrkii osille myös - estettyjen vaurioiden summasta maksettava 29% veroa. Metsänhoitoyhdistys arvioi.

Työttömyysvakuutus maksettava - voihan olla ettei myrskyä ensi vuonna tulekaan.

Kiertotie; Kun armeijan helikopterit sahaavat linjakatua auki moottorisahassa voi olla kovametalliterät - saha on taisteluväline kun sillä voisi sahata poikki myös vihollisen tykinpiiput. Sota nyt kuitenkin tulee joskus.

Käyttäjän matiasriiho kuva
Matias Riiho

Herra Virmavirran ehdotukset kuuluvat siihen samaan kategoriaan, jossa ovat jo kaikki valtioiden maksamat tuet asiansa huonosti hoitaneille kansainvälisille investointipankkiireille. Ei tuo kirjoitus tuota kummempaa kommenttia ansaitse.

Käyttäjän Karriollila kuva
Karri Ollila

Arvoisa professori kirjoittaa paljon asiaa ja vähän asian vierestä.
Itsenäisen Suomen asevoimia vieroksuva pasifistisiipi esittää usein, että armeijaa tarvitaan muuttuneiden uhkien torjuntaan. Muuttuneina uhkina esitetään ympäristö- ja luonnonkatastrofit. Sitten kun katastrofi on päällä, niin äitin poikia ei voikkaan lähettää siviilikriisinhallintaa kotimaahan. Tässä on syynä saman punavihersiiven läheiset yhteyden AY-joukkoihin- saavutetut edut on säilytettävä. Samalla mökin mummolla jäätyy maito jääkaapissa, vaikka jääkaappi ei ole edes ollut kolmeen viikkoon sähköissä.

Myrskyjen aikana Vattenfall ja Fortum ovat otsikoissa. Esim. Kymenlaakson sähkö ei pääse otsikoihin, miksi? Siksi, koska KSOY:n alueella asiat hoidetaan etukäteen eikä vasta kuten Kari Tapio: myrskyn jälkeen.

Ja lopuksi niistä vesakkomyrkyistä. Arvon professori voisi ottaa asiasta selvää. Vesakkomyrkkyjen käyttö olisi toki järkevää metsänhoitoa, mutta metsänhoitoyhdistykset tai metsäyhtiöt eivät niitä käytä. Yksittäiset metsänomistajat saattavat sivellä raivauskantoihin glyfosaattia, mutta kyseessä on promillen kymmenes tai sadasosa metsäalasta.

Pekka Heliste

Heh, vielä 60-luvulla harjoitettiin noita vesakkojen lentoruiskutuksia paikallisille. Marjanpoiminta oli siihen aikaan tärkeä tulonjatke

Ja kun ruiskutukset tehtiin parhaaseen marjanpoiminta-aikaan niin konflikti oli valmis

Lentoruiskutukset loppuivat kuin seinään, kun tv -haastatteli paikallista marjanpoimija-isäntää:

Kysymys: "Haittaavatko lentoruiskutukset marjonen poimintaa"

Vastaus: Ei yhthän !

Kysymys: Mutta marjojen poimintahan on kielletty ja ne ovat epäterveellisiä?

Vastaus: Joo mutta emmähän met niitä marjoja syö, met vain kerräämme net ja myymme etelhän ja etelän herrat saavat syödä paskansa

Seuraavana vuonna ei ruiskuteltu

Pentti Juhani Järvinen

Armeija on se paikka, jonne on koottu oletetusti työkykyisiä miehiä ja naisia pysyvään valmiuteen. Onhan se törkeä typeryys, jos ei käsillä olevaa resurssia käytetä. Tuon avun saatavuus on varmistettava, ja moneen eri tilanteeseen. Omakustannuksia voivat maksaa joko valtio tai vastuulliset yhtiöt. Mutta onhan se omituista, jos varusmiehiä ei voi käyttää, kun pojat voisivat satuttaa itsensä. Kyllä meillä ns. terve järki on katoamasta maasta. Minne se meni?

Vaikka olen niin vanha, etten enää kelpaa edes olemaan mieltä, niin muistan kuitenkin miten iässä ennen kouluun menoa, omassa nuoruudessa, lapset osallistuivat heinätöihin, muihin hommiin. Kun lehmiä piti viedä ja valvoa laitumilla, varusteina oli iso puukko, koira ja keppi ja tieto, ettei karhuja ole nähty. Isän kanssa kaadettiin velvoitekuutioita sodan jälkeen sankassa metsässä. Mistä nuo ministerit saavat ns. innoitteensa nykyään? Vai joko laki kieltää myös järjen käytön?

Jarmo Makkonen

Mikäli tässä keskustelussa oleellista on varusmiesten ajankäyttö niin oikeuden ja kohtuuden mukaan silloin pitää ottaa myös naiset tasa-arvoisina pakollisesti mukaan suorittamaan kansalaisvelvollisuuttaan. Vuosi menetettyä opiskelu tai työaikaa kun on yhtä arvokkaita kummallekin sukupuolelle. Oletan että moni nuori nainen kykenee ainakin oksia sahaamaan jos tätä pidetään tähdellisenä yhteiskuntamme kannalta.

Jouko Koskinen

" Mistä nuo ministerit saavat ns. innoitteensa nykyään? "

Omien etujensa, palkkojensa ja palkkioidensa maksimoinnista.
Jokunen "äärioikeistolainen" ehkä lastensakin hyvinvoinnista.
Vasurit käyttävät jokaisen pienimmänkin tilaisuuden eripuran,
luokkajaon ja vahingon luomiseen po. aihe mukaanluettuna.

Harri Räsänen

Kun yhteiskunta on antanut toiminnalleen elintärkeän sähköverkon yksityisten energiayrityksen hoidettavaksi niin silloin yhteiskunta myös edellyttää, että yritykset tehtävänsä hoitavat.
Nyt on käynyt niin, että voittoa tavoittelevat yhtiöt ovat minimoineet varautumiskykynsä. Varautumiskyvyn puutteet eivät ainakaan johdu siitä, etteivätkö näiden yritysten johtajat olisi riittävästi palkinneet itseään mittavilla optio- ja muilla palkkiojärjestelmillä.
Varusmiehiä voitaisiin varmaan käyttää raivaustöihin kunhan energiayhtiöt maksavat kulut voittovaroistaan ja varusmiehet saavat työstään täyden korvauksen.

Jouko Koskinen

Johdon palkat ja edut liiallisia usein - toisaalta pitäähän jonkun maksaa verojakin jotta voidaan niitä varusmiehiä majoittaa jossain silloin kun ei ole akuutteja kriisejä meneillään:
http://leppis1949.puheenvuoro.uusisuomi.fi/93925-v...

Kepulaattorit ja vihervassarit ovat itse olleet rajaamassa sähköverkon keskijännitelinjojen johtokatujen leveyksiä: juuri sen verran aukkoa että nuori puusto työntää latvustaan valoa kohti metrin vuodessa. Siinä ei paljon lunta tai tuulenhenkäystä tarvita kun vinoon kasvanut runko antaa periksi.

Johtokadun reilu leventäminen ei olisi keneltäkään pois, päivastoin - tulisi niitä risupakettaja niin että jokunen joutaisi energiakäyttöönkin. Ei tarvitsis ostaa sähköä naapureiden romuvoimaloista:
http://www.fingrid.fi/portal/suomeksi/sahkomarkkin...

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Olen toiminut Sorsanpesukomppanian päällikkönä Virojella ja Hiekkasäkkiosan johtajana merennousussa Kauppatorilla. Hyvin toimi. Mutta varsinkin ensimmäinen komennus aiheutti korvaamattoman loven kyseisen komppanian koulutuksessa.

Nykyinen sotilaskoulutusjärjestelmä on niin tiivis, että sieltä pidemikestoisten pätkien lohkaiseminen oikeasti heikentää koulutustavoitteiden saavuttamista. Vai otetaanko menetetty koulutusaika takaisin viikonloppu- ja juhlapyhäkoulutuksena?

Myrskytuhojoukkojen esittäjiä ei tunnu kiinnostavan se, miksi sotilaskoulutusjärjestelmä on olemassa.

Ei siinä mitään.

Pidennetään varusmiespalvelusaikaa keskimäärin kuukaudella ja käytetään se ympäristäoppiin käytännön harjoituksineen. Muttarahat tulee tulla puolustusbudjetin ulkopuolelta.

Nyt puheessa ovat henkilöt, jotka tekevät sen itse siitä kipua tuntematta.

Pekka Heliste

Aika kultaa muistot ja näin ihminen vanhenee ulos yhteiskunnasta.

Moottori-ja raivaussaha ovat todella vaarallisia välineitä ja vaativat kunnon suojavarustuksen, jota armeijella ei ole.Sahaonnettomuuksien seuraukset ovat aina vakavia loukkaantumisia.

Konkelopuut ovat luku sinänsä.

Metsäala on onnettomuusriskejä täynnä ja vammautumisia sattuu konkareillekin
Armeijan käyttö on ongelmallista sillä varusmiehet eivät ole vakuutettuja ja valtion korvaukset sotilaille ovat huonoja ja kiven alla kuten rauhanturvaajien kokemukset osoittavat.Vammautunut jää heitteille

Välineiden käyttö vaatii koulutuksen ,opastuksen ja harjoittelun ennen työn aloittamista .

Linjatöissä on hallittava myös sähköturvallisuuteen liittyvät kysymykset

https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/1...

Silloin kun Virmavirta oli nuori niin työsuojelusta ei välitetty ja moni teloi itsensä vammaiseksi. Mutta ei siihen aikaan sellaisesta välitetty , toki vesurin vammat ovat pienempiä kuin konesahan

Kokoomuksessa on asenne, että ihmisellä on vain välinearvo, vammautunut heitetään pellolle ilman korvauksia ja uusi hankitaan tilalle eli työntekijät ovat kertakäyttötavaraa.

Eikä työnantajalla tietenkään ole mistään mitään vastuuta

Pekka Heliste

Hyvä esimerkki o 80-luvulta kun Mauri-,yrskyn jälkeen naapurialueen päällikkö halusi uhota ja meni raivaamaan konkeloita linjojen päältä .Konkelo iski oksan läpi keuhkosta ja herra makasi pari viikkoa sairaalassa

Tuhojen korjaaminen ja korjaustöiden johtaminen jäi muiden tehtäväksi

Harri Räsänen

Tuosta opetusfilmistä selviää hyvin miksi kaatuneiden puiden sahaaminen on ammattimiehen työtä. Kannattaa katsoa jos on kuvitellut että kuka tahansa tuohon kykenee.

Jouko Koskinen

Ja bra jobb vägledande videon - Ruotsista!

Suomessa tietenkin armeijan pioneerit hoitaa tuollaiset viran puolesta ja turvallisesti - tervetulleena harjoittteena tulevaa sotaa varten. Se kun nyt vaan tulee kuitenkin. Ellei siihen ole valmiutta on kysymys vakavasta laiminlyönnistä.

Runkopuiden kaatamista vihollisen tielle käytettiin viime sodissakin menestyksellä. Esteet on tietenkin myös kyettävä raivaamaan olipa ne sitten omia-, tuulen- tai vihollisen kaatoja.

Nopeiten ja turvallisimmin erilaisten jännitteisten konkeloiden laukaisu onnistuu räjähteillä. Rungon ympärille kierretään räjähdelankaa - tarvittaessa vaikka pitkää eristetankoa käyttäen - heitteitä ei juuri synny eikä puuta pirstoudu hukkaan sen enempää kuin tuon Ruotsin Hakkaraisen jäljeltä.

NH-90 koptereilla harjoitellaan matalalentoa - raivaussahan roikottaminen olisi parasta treeniä.

Mutta harrastetaan me vaan luokka-/reviirisotaa paperilla päällikköitten kulmahuoneissa - turvallisesti.

Pekka Heliste

Varusmiesten käyttö on EU säännösten vastainen yritystuki.

Viranoamaisten apu myös mahdollistaa sen, ettei pörssiyhtöiden tarvitse hoitaa kuin normaaliajan ylläpidon ja lopun hoitaa yhteiskunta

Myrsky on normaali -ilmiö ja pörssiyhtiön pitää valmistautua siihen rakentamalla verskosta luotettava ja varaamalla resursseja korjauksiin.

Virmavirran tarkoitus on vain huolehtia, että pörssiyhtöiden johtajat saavat bonuksensa ja osakkaat osinkonsa

Ja että johtajien ei tarvitse suunnitella toimintaa eikä varautua mihinkään kun valtio pelastaa.Näin jää aikaa golfin pelaamiseen

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Virmavirralle: Siviilikriisin hallintaa on järjestää uhreille (sähköttömille) tilapäiset lämpöiset tilat.
Mitä tulee sähkönkulun uudelleen rakentamiseen, on se kohtalaisten siirtomaksujen perijän vastuulla. Miksi muuten maksamme siirtomaksuja?

Jouko Koskinen

Niin justiinsa - taannoinen tsunami ei olisi katkaissut sähköjä
keneltäkään jos emme olisi olleet niin helvetin ahneita ja hölmöjä
ostaessamme kilvan sikäläisten pörssiyhtiöiden halpiskamaa.

Käyttäjän Pshemeikka kuva
Juha Nevalainen

Tämän tyyppinen kriisinhallinta olisi juuri sopiva siviilipalvelusmiehille. Toki sähköyhtiön kuuluu maksaa työvoimasta.

Jouko Koskinen

Heliste harrastaa ikärasismia "aika kultaa muistot" -herjallaan.

Reserviläisjärjestöissä on turhaan hyljeksitty voimavara sekä

räjähteiden että raivaustyön osalta.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Miten kirjoittaja ja hänen näkemyksiään tukevat katsovat moraalisesti oikeutetuksi sen, että jälleen lisätään miesten taakkaa pakkotyöllä? Tälläkin hetkellä miehillä on kestettävänään jo aivan liikaa huolehdittavaa ja kaikenlaista orjuuttamista. Miksi oikeastaan varusmiesten pitäisi nakata paskaakaan jostain myrskytuhojen korjaamisesta?

Johdonmukaisesti ajatellen kirjoittajan logiikalla voitaisiin valita Suomesta satunnaisesti melkein mikä tahansa ihmisryhmä - jolle nämä hommat eivät tosiasiassa millään tavalla kuulu - myrskytuhojen raivaamiseen. Sekin on syytä pitää mielessä, että ilman asiallista korvausta ei tarvitse suostua minkäänlaiseen työhön. Pakkotyössä työn laatu on myös huonoa. Jos esim. minut pakotettaisiin tuollaiseen, niin tekisin työn tahallani mahdollisimman huonosti ja aiheuttaisin mahdollisimman paljon häiriötä, koska eihän siinä olisi mitään menetettävää.

Jos muuten tällaiseen "siviilikriisinhallintaan" määrätyt kansalaiset - ehkä jopa suurin joukoin - kieltäytyisivät suorittamasta tätä orjatyötä, niin mitä ajattelitte tehdä? Laittaa kaikki vankilaan? Mikäli kieltäytymisestä saisi jonkin rangaistuksen, niin armeijan vastaisuus lisääntyisi merkittävästi kansan keskuudessa, ja armeija joutuisi toteamaan sahanneen omaa oksaansa.

Pakko sanoa vielä, että huvittavaa katsoa näiden auktoriteettinsa voimaan uskovien vanhojen konservatiivien ja militaristien uhoa. Luulevatko nämä kenties, että nuoria voi määräillä ja käskyttää miten tahansa ilman mitään ongelmia? Tosiasia on kuitenkin se, että katkerista vanhuksista ei ole nuorille mitään vastusta. Tällaiset ehdotukset, mitä tässäkin blogitekstissä tehdään, ovat nuorten parissa lähinnä yleinen naurunaihe.

Jouko Koskinen

Joku on ampunut pyytä siipeen - muuten ei moista katkeruutta
voi ymmärtää. Yhdellä siivellä surkeaa tuo ajatuksen lento.

Jokaisesta yksiköstä huomattava osa olisi vapaaehtoisesti
innokas raivaustyöhön. Jopa armeijan päivärahakorvauksella.
Hommasta lisäksi maksettaisi palkkaakin ja erityis-
ryhmähenkivakuutus esim. Pohjolan Nuorisuomi-projektin
tapaan. Ei kaikkia ole kasvatettu inhoamaan itseään ja
vihaamaan yhteiskuntaa.

Toimituksen poiminnat